Bermula hari malang untuk rakyat bawahan ..

Posted by sazali

Salam

Al Fatihah.
Salawat kpd Nabi Muhammad s.a.w.  Balasannya Allah hantar rahmah, berokah, sakinah kpd kita 10 kali.

Hari ini ..hari malang untuk kebanyakkan rakyat Malaysia.  Hari ini bermulalah GST ..cukai barangan dan perkhidmatan.  Semakin susah hidup kita bukan?

2)  Banyak benda kena cukai 6%.  Jika kita membeli dan makan minum di luar ..10 kali sehari ..kita telah memberi ruangan kpd orang luar menggenakan cukai 6% x 10 = 60% ke atas diri kita sendiri.  Duit masuk ke dalam saku kerajaan.  Kalau dulu kita membeli barang-barangan berjumlah perbelanjaaan bernilai RM100 ..sekarang bila ada GST  , kita sudah dikenakan cukai RM20 - RM30 untuk faedah kerajaan.

3)  Sebagai guru dan penjawat awam .. cukai ini tidak meletihkan kita sangat ..tetapi kalau dijenguk kehidupan orang orang di desa yg baru pulih dari banjir raksasa di Kelantan baru-baru ini , GST adalah sesuatu yg tersangatlah malang.  Menyusahkan rakyat jelata terutama orang orang pencen yang sedang menhabiskan sisa sisa hidupnya dgn berbagai-bagai jenis penyakit seperti kencing manis, barah dan lain-lain.  Harga ubat dan kos consultancy sudah berubah.  Kalau dulu RM300 sudah mencukupi untuk 1 kunjungan ..tetapi mulai hari ini orang pencen kena ada RM400 - RM500 d dalam poketnya untuk setiap kali kunjungan ke klinik, hospital pakar dan farmasi.  Kasihan bukan?

4) kos tiket bas ekspres, teksi , keretapi, kapal terbang ...pun turut sama .. naik dan terus naiik.  Bila ini berlaku, semua harga barang ..sayur, ikan, daging di pasar pun turut naik. Kos top-up phone bimbit pun terpalik sama.  Ini menyebabkan keadaan mental sebilangan rakyat terjejas dan tertekan.  Di India, Pakistan, Bangladesh, Yaman, Syria .. bila ramai orang tertekan ..mereka mengambil jalan pintas .. bomkan diri bersama-sama dengan bas awam, keretapi awam, hospital awam, perpustakaan awam ,  tandass awam dan ..  jgn terkejut ..bila budaya 'tekad membunuh diri' mula menular di sini.

5)  Dulu sejak Tunku memerintah, Tun Mahathir menjaga ..  negara ..tak pernah itek serati di bawah rumah tok nenek aku mendengar akronim  GST tetapi sejak kembalinya .. kapalterbang khusus pra perkhawinan orang besar kita dari Amerika, Eropah , Dubai, Bangkok ..  GST  pun dijalankan ..  tanpa ada usaha 'trial run' terlebih dahulu.

Oleh itu , buatlah strategi berikut:

5.1  dulu sedekah RM1 setiap kali berkunjung ke masjid, sekarang RM0.40 sudah mencukupi.  Baki 60 sen .. untuk tujuan GST di kedai kopi nanti.  He--he...he..

5.2  dulu beli buku macam-macam untuk anak seperti RM200 sebulan ..sekarang RM100 pun sudah cukup banyak dah ..Baki duit .. bersiap sedialah untuk tabung GsT kerajaan kita.

5.3 dulu beli hadiah pengantin baru .. periuk nasi elektrik berharga RM100 sebuah, sekarang RM50 sudah memadailah tetapi periuk ini tanpa wayar letrik ..  biar pengantin pandai pandailah menggunakannya nanti.  Duit baki .. jgn risau GST menanti.

5.4 dulu makan minum di kedai ..  sekarang kena slow sedikitlah. Maklumlah ...semua item makanan minuman semua kena GST keparat ini.  Suami yg merokok itu ..elok kasi 2 3 sudu camca berisi racun ..biar  mati kadar segera lagi bagus ..  dah lah mulut, jari jemari berbau busuk, celah celah gigi gigi semua dah berkarat , bulu lubang hidung pun ada 'smell' tanpa disedari tabiat merokok mematikan anak bini di sekelilingnya sahaja ..   O yer ..lupa nak cakap ..harga rokok sudah melambung tinggi.. bagus/  cukup bagus sekali //  biar anak bini mati ..suami duk atas ..melayan diri sendiri menghisap saki baki batang batang rokok yg masih tertinggal dlm pasu habuk kemeyang bawah mejanya itu ... terus menerus jgn ambik peduli lg.

Insya allah ..  kita mula berjimat.  Dulu senyuman lebar senang kita 'flash' sana dan sini ..

sekarang ..kita kena kawal tahap dan kekerapan senyuman kita kpd orang ..maklumlah ramai orang .. sudah tertekan dan mana tahu ...  senyuman kita disalahtafsirkan sebagai satu senda gurauan kpd mereka sahaja.

Awas, orang yg baru beli kereta ..power kuasa kuda saiz besar 2.00; 2.50; 3.00  ke atas.  Harga minyak mahal lah bang?  Orang beristeri ala pakistan, badan membesar  .. jumlah kain dalam meter untuk buat baju raya pun ..  semakin banyak ..ukur ukur ukur ..  GST makin banyak dan terus banyak.  Kasihan?  Ikutlah nasihat Nabi Muhammad s.a.w.  Makan bila lapar; berhenti sebelum kenyang.  Insya allah selamat. Ameeeen.

Sekian.
Wallahuu aklam bis sawabbb
0 comments:

Post a Comment