Bila bercelaru ..

Posted by sazali

Salam

Pagi ni saya membaca SUN.  Semua barang naik .disebabkan GST (good service tax) cukai penjualan barang-barang & servis  mulai hari ini.

Harga teksi dan bas express mulai naik 30%. Syukur kita masih ada .. pekerjaan.  Langkah terbaik ialah ..jgn keluar mana mana sehingga PRU sekali lagi.

2)  Ramai orang pencen sebak dada.  Mana nak cari duit ..  bayar itu dan ini di hospital, klinik, rawatan pakar, insuran nyawa dan ..anak anak (hasil perkhawinan dgn isteri kedua, ketiga) masih bersekolah.

Syukur kita masih hidup.  Kena pikir -  buat sesuatu untuk menambahkan pendapatan.

3)  Ada orang itu tiba tiba mahu '..agar anaknya soleh, solehah, ..'

Gapo tu?

Arwah TGNA bilang ..

kalau ibu pandai masak tomato,  besar kemungkinan anak dara mu ..boleh menyediakan nasi tomato.

kalau ibunya suka duduk di rumah .. besar kemungkinan anak anak dara suka menghabiskan masa di rumah saja ..membela kucing, arnab, musang dan menjahit butang baju abah yg tertanggal ..  membaca Al Quraan secara tajwid, mendengar tazkirah, berzikir dan ..  membaca buku buku berfaedah.

kalau tidak...  payah sgt sgt itu . Cakap senang ..  buat itu payah ..kenapa?  tak ada contoh terbaik depan mata untuk anak anakmu.

Begitu juga ...nak buat anak solehah ..  ibu ayah kena dulu soleh dan solehah lah.

makna kepada benda alah ini -  soleh, solehah?

* taat pada perintah Allah, beramanah, bersih, cekap dan ....
** kalau hilang duit syiling 50 sen di kawasan tandas masjid, kita kena cari duit itu di kawasan tandas lah bukan di kawasan kawasan KFC, McDonalds. Baru boleh jumpa duit 50 sen hilang itu.
*** kalau jet hilang di kawasan Vietnam ..jom kita cari jet itu di sanalah ..lokasi yang betul bukan .. mencari jet hilang ..di tempat-tempat lain seperti Dubai, Paris, Rome dan Melbourne.   Betul tak?
*** nak jadikan anak soleh ..solehah ..  kita dululah menjalankan semua perintah tuhan.  Beramanah di tempat kerja.  Duit orang jangan diambil dan dirampas.  Kalau tidak , .. susah ..  walaupun kita kumpulkan semua alim alim , fuqaha mendoakan jet hilang untuk timbul cepat cepat di kawasan Pulau Melaka .. tetapi jika kita sengaja kumpulkan mereka ini di kawasan baratdaya Amerika Syarikat.  Gerenti tak jumpa k/terbang yg hilang itu .. pak.

* jangan susahkan orang.  Kasihan rakyak kito semakin ramai yg miskin paak.  Tinggal di Kumpur pun ..semua terasa panas (susah).

He..he..he..

Begitulah ..pusingan pertama ... penulisan ini.

Hamba Allah (amanah?)

Wasallam

  

0 comments:

Post a Comment