GST

Posted by sazali

salam

GST = 'goods , sales & services tax'.

cukai perkhidmatan penjualan.. pitih kena tambah lagi lah ..kalau dulu RM20 dah cukup untuk memakan nasi beryani dan air nescafe ..esok kita kena keluarkan RM23/=  penambahan RM3 itu dipanggil GST lah.

GST = guru shifu tulisannya ?

Bacalah .. wahai manusia .. IQRA' dgn nama Allah.

2) Nabi Muhammad s.a.w.  diarahkan oleh Allah untuk membaca.  Tiga huruf  besar dari kitab suci Al Quraan yang mulia.  Al Quraan nur kareem.

alif ,, ror ,  kaff


Hidup ni bermula dari 3 alam.

Pertama, alam dalam perut ibu yg sempit

Kedua , alam maya ini dipanggil dunia , Air Asia dan mcm mcm kegilaan manusia termasuk perempuan ..  dan

ketiga ..alam kubur yg sunyi sepi.  Bayangkan kubur Nabi Adam a.s.  bila terjadinya , terbinanya kubur Adam a.s?

berjutaan tahun bukan?  Hari ini 1 April 2015 ..sudah lama mana Adam a.s ..  berada di alam kuburnya?

3) Orang yang ada iman dan akal fikiran  ..mereka cepat berfikir dan lantas + beriman, beramal dan terus berdakwah sampai dia mati sebagai satu bekalan hidup yg tersangatlah panjang (tengoklah tempoh masa tinggalnya Nabi Adam di dalam kuburnya).  Mengapa?  modal usia ini ..adalah satu saham yg tersangatlah besar.  Jika masa ini digunakan untuk kebaikan ,  hasil hasil bunga dan buah-buahan ini dari amalan mulia seseorang di atas muka bumi ini akan kita perolehi di taman taman syurga nanti. Insya allah.

4) Isteri yg sibuk di dapur pun ..buat amalan mulia.  Menyediakan makan untuk si suami dan anak anak agar dari makan2 yg disediakan memberi mereka tenaga, kekuatan dan semangat untuk terus berjuang dalam semua lapangan.  Ada yg sibuk dgn biznes, ada yg sibuk dengan hasil tukangnya di workshop dan ada juga yg sibuk ..  mengajar A, B dan C di tadika. Pendek kata ..masa ini kita sahajalah yg dpt menentukan .. hasil dapatan kita di sana..di sana ... jauh tuan hamba?

Sekian.  Fikir-fikirkanlah.

Wasallam.  Wallahu aklam bis sawabbbb

0 comments:

Post a Comment