Kepercayaan ..

Posted by sazali

Salam

Orang melayu mempunyai banyak kepercayaan.  Ada berbentuk agama dan ada juga tidak ada kaitan apa apa dengan agama (syok sendiri) pung.

2) Kepercayaan agama ialah .. kita mati esok ..ada 5 soalan dari tukang nakir .. siapa tuhan mu, siapa nabi mu, apa kitab mu ,  ....

Payah nak jawab semua itu kerana ..kita sembahyang (solat) tak lama mana sgt bukan?
Mengajii Al Quraan ..pun tak berapa selera mcm membaca Metro, the Star , the Sun ..dan majalah gossip gossip ..dan FB/ watsapp.

Budaya melayu ada sedikit sebanyak dipengaruhi oleh agama.  Contoh majlis bercukur jambul.  Walaupun bayi umur 7 - 30 hari tak banyak rambutnya .. ramai orang geram nak cukur rambut bayi itu.  Lepas itu ..  bayi itu di bawa mengelilingi satu bulatan tubuh manusia .. terdiri dari tok imam I, II, tok bilal, tok penghulu, tok wakil ..  cikgu cikgu .. dan orang ramai ..  penat si bapa .. dan bayi selalu ..tak tahu .. cerdik atau tidak ..benda alah ini.

Yang penting ..after that ..kita boleh makan roti jala dan kuszi.  Bila pulang ke rumah, mulut saya basah dgn minyak dari roti jala dan kuszi itu.

3)  Itu dalam agama.

4)  Kepercayaan ada juga terpengaruh oleh faktor pendidikan dan bijik mato.  Contoh ..makan ikan bilis ..otak kita cerdik dan ada ummph power.  Tengok anak anak Terengganu dan Kelantan.  Result STPM, SPM selalu cemerlang.  Besar kemungkinan dari pemakanan ikan bilis dan keropok lekor (ada bnyk tulang ikan bilis).  Kalau tak makan ikan bilis dalam nasi lemak ..mungkin kurang cerdik anak anak kita dalam matematik, data mining dan subjek artificial intelligence.

Dulu ramai lagi orang Ggganuu pandai pandai.  Ini adalah kerana mak bapak mereka .. bersihkan kepala ikan bilis ..untuk dijadikan sambal ikan bilis barulah mereka sanggup  makan nasi lemok gganu.  Solat pun mereka suka berjamaah. Al Quran pun rajin dibaca dalam setiap rumah.  Sekarang sudah bertukar wajah dan bunyi dalam rumah org gannu sepanjang pantai.

Sekarang ..walaupun Utusan Malaysia  memuji rakyat trengganu pandai ..  kualiti pandai tak lah seberapa sangat kerana ..kedai kedai di sepanjang pantai ..tak banyak yg buang tahi/najis ikan bilis yg melekat di bahagian kepala kepala ikan bilis tersebut.  Oleh itu diet anak anak kita ada unsur unsur shit/ najis.  Pagi pagi pun ..dah makan shit/najis.  Hishhh..   belum termasuk roti canai telur lagi.  Banyak jugak shit tu ..u tahu?

Arwah TGNA (PAS) menasihatkan ..kalau nak senang menghafal Al Quraan .. elakkan dari makan shit/najis/ brg brg non-halal.  Dio kato tu ..bukan aku?  Nok senang hafal formula teorem Pathagoras pun ..gitu jugok kot.  Atau mu raso guannor?  Tapi bangsa Korea, China dari tanah besar, german, amerika  ..makan shit shit shit, pork bnyk bnyk pun dan air kencing syaitan  .. panda jugok mereka. Ajaib!

Sekarang hati anak anak muda keras kayuuu macam batang hoki kerana ..itulah.  Al Quraan kurang sangat  dibaca ..sebagai amalan harian.  Al Quraan dibaca bila ada kematian , musim bulan puasa dan ..sedikit jer kita baca Al Quraan lo ni.  Banyak masa kita gunakan untuk cari makan.  Ibu kerja. Ayah kerja. Abang kerja. Kakak kerja ..tetapi ..  mengikut matematik sudah tentu duit akhir bulan berguni guni banyaknya.  Kepercayaan ialah makin banyak duit ..makin senang dan bahagialah kita.  Tetapi ada orang bila isteri cantik anak trengganu keluar bekerja .. mereka ada sikit cemburu cemburu dgn suami yg asyik tidur (shif malam).  Lama lama bergaduh, bercerai dan ada tu ..sampai bunuh membunuh.  Kes pegawai syarikat minyak di Paka, Kerteh itu satu hari yg lampau menjadi teladan.  Tengok ..kepercayaan?
Kalau gi pasar malam di negeri Terengganu .. risau jugak ..bila mak chik ni / kakkak ni solat maghrib?  Dalam gelap mereka tahu duit itu RM1,RM5, RM50 ..  tetapi satu hari tu ..aku gi ..rumoh warih gemuloh ayoh  ..  terkejut besar aku .. ayoh dio tu tidur atas tangga rumoh ..  anak bini tok bangun lagi ..  kelik lewat pasar malam jual jual jual mcm mcm musim bulan puaso ..

periuk belanggor bersepah sepah ..  tok deng mengemas.  Dasyat! ayah cari pitih, mama cari pitih , anak anak cari pitih .. gitu lah jadinyor.
Solat pun tak tentu ..  kalu.

5)  Kita beli tiket melancong ke Alberta , Vancouver USA kerana kita percaya ada bandar Vancouver di sana.  Kalau tidak ada bandar itu, tak kan kita susah payoh beli tiket kapal terbang ke sana.  Ada tu ..bukan sahaja dia beli tiket itu untuk dirinya  ..dia beli untuk semua ahli keluarga.  Lama dia bekerja untuk menyimpan wang untuk maksud melancung ke Vancouver USA. Melancung ke Manik Urai?  kirim salam jer lah. (ketawa).   Banjir hari tu ..nasib baik ada lagi Manek Urai dalam google map ..ingat ..banjir dan air bah ..bawak lari doh ..kampung manek urai itu.

Walaupun kita tak pernah pergi ke Vancouver ..kita caya ..ada Vancouver di sana.  Nun jauh di sana.

Ada orang mati sekeluarga .. bila ke sana mereka terlibat dlm kemalangan udara.  Kalau kita tahu ..kita akan mati dlm udara ,..   apakah gunanya kita bersusah payah siang dan malam untuk membeli tiket ke sana semata-mata nak mati ke?  Ini menunjukkan ada kuasa lain yang mengawal hidup mati kita.  Kuasa itu ialah Allah Azawajallla.

Begitulah ..  kita makan ini itu .. betik, buah-buahan ..kita percaya ada vitamin dalam makanan buah ini.  Anda nampak tak ..  vitamin sedang mengalir itu?  Tetapi kita percaya ..hidup hidup ..ada vitamin dan zat galian walaupun mata kita tak nampak apa apa pun.  Bagaimana tu?  Orang tua berumur 79 tahun pun .. gomo ubat kuat tongkat musa ..kerana dio percaya ..ada kuasa kuat dlm ubat tersebut.  Tanyo dio ..pok teh napok kor .. zat kuat itu?  Tak napok apa apa ..tetapi .. sedap  napok lah cu.  Confuse?

Ada orang nampak dulu baru percaya.  Ada orang sedak sedak dulu baru percaya .. ada orang tak napok pun dia percaya .. Ada pulok tu .. napok dok , cayo pun dok ... so rumusan cerita .. kepercyaan itu bermacam macam jenis.

Aku percaya Allah itu Maha Esa / Maha Kaya.  Itu jer lah. 99 sifat tuhan kita Allah.  Cuba pembaca budiman fikir fikirkan.  Betul kor blako blako kepercayyaaan di atas itu?  Ke mana kesudahan kita ini?

(akan bersambung)

Sekian.
Wallahu aklam bis sawab.
0 comments:

Post a Comment