perlu tenaga dan masa mu

Posted by sazali

Salam

Anak cina ..waktu bercuti universsiti ..mereka tak lokek ..membantu mak ayah mereka di pekan dan di kedai kedai kepunyaan ayah mereka .  mengapa?  sebab mereka sayang kpd ibu bapa mereka.  Didikan ibu ayah org Cina patut dicontohi.

Anak India ..pun sama ..dari golongan buruh ke bawah ..mereka terpaksa menoloong ibu ayah untuk sesuap nasi dan masa depan mereka yg tak menentu lagi.

Anak melayu pun begitu jugak.  Kita saling bantu membantu.

Dengan cara itu, negara akan maju dan hayat hidup ibu bapa panjang dan bahagia.

2) Mengapa kita perlu tolong menolong?

Jawapan nya mudah ..jika kau sayang kpd merekalah.

3)  Ada kekecualian juga .bila ibu bapa ..benarkan anak anak nya yg pulang bercuti daari asrama MRSM, MCKK, KISAS , SMS, UTHM, UTM untuk tidur dan terus tidur terutama waktu pagi hari ..bayangkan breakfast Jam 100 petang. Dasyat kan?  Kitab dari negara arab ...bilang rezeki banyak melimpah , turun dari langit untuk kalian yg sedang aktif di bawah sinaran pagi.  Rezeki = kesihatan badan?


Kesan kpd budaya memanjakan dan membiarkan anak anak terus tidur ini ada 3

pertama:  mereka tidak nampak hidup ini memerlukan pengorbanan untuk ..hidup dalam rumah di Putrajaya atau apartments mewah mewah

kedua:  mereka akan kaku mati bila ibu ayah tiba tiba mati kerana .. MH370,  tragedi atas jalan raya daan macam macam ..bil aayah ditangkap kerana rasuah dan hilang pekerjaan

ketiga:  hidup ini akan sentiasa senang dgn adanya ayah ibu sepanjang masa

Oleh itu ..beringat ingatlah saudara saudari..panas ini tak sampai ke petang kerana kadang kadang ..hujan turun lebat di waktu .. asar 430 ptg.  Kita akan menyesal bila anak anak pinak kita jenis pemalas dan mati langkah untuk terus berjuang di dunia malaysia dengan 4 juta pendatang asing.

Sekian.

Wasallam

0 comments:

Post a Comment