janji tetap janji

Posted by sazali

salam

Ramai kita suka berjanji.  Mengikut buku motivasi ..janji janji dapat menaikkan moood kerja di opis dan sebaginya.  Contoh .. si anak berjanji dgn ibu bapa ..menghantarkan mereka ke Mekah Madinah (naik haji dan umrah).

Ada pengetua sekolah berjanji .. nak kasi si anu bin si anu ... kenaikan gaji melintang  zaman 1990 - 1995 tetapi .. janji itu tipu belaka.

2)  Mengikut kitab ..  orang hipokrit ..suka berjanji macam macam tetapi selalu mungkir janji.  Orang suka berhutang dengan Apek Cina ..janji macam macam ..nak bayar ...tetapi pada saat mati pun buku 3 5 nya di kedai Apek ..tidak ada tanda ..dia membayarnya pun.  Syukur hasil didikan ayah sebegini .. anak anak terus membesarkan rumah dalam kebun sawit ..tanpa mempedulikan janji arwah ayahnya berhutang dengan si Apek tersebut.  Hasil tabiat begini ..tak hairanlah cina membesar di kampung melayu 100 tahun pun tak nampak cantiknya islam , azan sembahyang , marhaban dan cukur rambut bayi berumur 7 - 50 hari.  Kita menyekat kefahaman islam pada pandangan org org kafir cina dan india di sini kerana 'janji'.  Hadiah untuk orang hipokrit ialah '... di lokasi paling bawah sekali di kawah neraka'.

Kerajaan pun berjanji nak kasi itu dan ini .. kepada staf sesebuah UNIV .. (dengar ceritalah) ..contoh kasi gaji special sedikit kepada staff (semua kategori) atas kedudukan sebagai  Universiti khusus .  Dengarnya ..tak ada pun sampai ke hari ini. Sebab itu kot ..ranking univ itu  tak pernah dapat melintasi UTM, Skudai.  He..he..he..  itulah kesan kepada kemungkiran berjanji.  Mood staf sudah hilang dan terus hilang dengan bayu laut ini.  

3)  Impak janji sangat lah besar.  Kalau tak berani nak tunaikan jangan sekali kali berjanji dengan anak anak sayugia pun .

Elok buat terus ..pada saat tersebut.

Contoh bila berkenalan dengan adik indon ..nak kahwin if ...(serah sesuatu) .. gelang emas di kakinya ..

elok kahwin terus.  Semua selesai .. otak tak sakit dan besar kemungkinan maksiat pun berkurangan.

Sang Syaitan dan Iblis akan terus menangis bila kita dah berkhawin terus dan cepat cepat.  Sekian.  (bersambung)

Wasallam.

0 comments:

Post a Comment