Satu satu

Posted by sazali

Salam

Satu satu .. cucu saya menyebut '11'.  Betul ker?

Ada orang kasi duit raya ..  RM1 untuk nya .. selepas itu dtg orang lain .. kasi dia ..RM1 lagi ..  lantas bila atuknya menanyanya ..  irshad boleh banyak mana duit raya ni ...  dia kata 11 sebelas?

Betul tak?

Begitulah gelagat cucunya yg berumur 5 tahun ini ..  yg sedang mencuba belajar concept nombor dan struktur nombor.

2)  Orang komputer melihat nombor ini sebagai  ON  ON ..semakin kuat kuasa power letrik dibekalkan dari sumber letrik ..dynamo.  semakin terang alam sekitarnya.

3)  Tapi ..org baru khawin ..1  1  bermaksud lain pula  bukan?  Pengantin pompuan mahu ..suaminya ..selalu ingat kat dia sahaja seepanjang zaman iaitu dari zaman rambut serba hitam hinggalah zaman seluruh rambut memutih macam salji turun di Gunung Fiji, Jepun.  Agak agak bolehkah ini berlaku?

Begitulah ragam manusia.  Cinta biar satu tetapi berkawan biar beribu.

4)  PM pulak ..  dia fikir dia mahu jadi bos nombor 1 sampai bila bila di dunia sebelah sini (asia tenggara).  Boleh kah?  He..he..he..  oleh sebab dia mahukan benda ini ..dia sanggup buat apa saja .. tengok sajalah mantan Tun Dr Mahathir .. 22 tahun jadi org nombor ONE.  Paling hebat .. Ketua Hakim Negara Tun Salleh Abas dipecatnya..  Allahu Akbar.

5)  Dalam politik, ramai orang gila angka ONE ni.  Setahu aku .. orng nombor ONE selalu buat duit dan harta semasa berkuasa kecuali arwah Tuan Guru Nik Aziz di Kelantan satu masa dahulu.  Mengapa ? Entahlah .. ikut pembawakan diri individu itu sendiri.  Lagipun isteri TGNA ..  kuat ketakwaannya dari segi pandangan dunia dan lain-lain.


Kalu kita rajin membaca sejarah Malik bin Dinar ..dia tak nak jadi mufti nombor 1 pun ..kerana dia takut tak dapat menjalankan amanah dari Allah.

Oleh sebab itu orang zaman dahulu ... bersungguh sungguh .. mengelak dari memegang jawatan tinggi tinggi dalam pemerintahan sapa sapa.  Dengan sifat begini ..islam berkembanng seluruh dunia. Baynagkan kerajaan Roman dan Persia boleh dikalahkan oleh orang orang islam yg serba lemah dari segi material dan kelengkapan senjata.

Nabi Muhammad s.a.w telah berjaya membentuk peribadi mulia ..para para sahabat.

Sekarang dunia sudah berubah.  Dulu islam memerintah satu dunia...sekarang ..  bukan nak memerintah satu satu dunia ... dalam keluarga sendiri pun ..kalah dengan isteri tersayang.  Aduhai?  Pertama kalah dari segi fizikal .... sekali lanyak suami ..boleh terus jalan ...  kedua, pay slip RM10000 sebulan gaji isteri .. berstatus GB/ Pengetua pulak tu ..kita ?  (suami)  setakat drebar teksi atau kereta prebet sana dan sini.  Bila 2 benda ni kalah ..payah nak control bini.  Cuba buat research ..pasang soalan-soalan kajian , cari kaedah terbaik dan buatlah statistik dan temubual.  Saya rasa tak lari ..  keputusan awal ..  memang ada korelasi antara fizikal suami isteri+ gaji  dengan kuasa kontrol dalam satu satu rumah tangga.

Mengapa?

Berikut adalah punca-punca nya:

5.1  gila dunia - tabiat berpura pura dan menipu sudah menjadi satu kelaziman dlm masyarakat dunia. Disebabkan orang punya nombor ONE, ada orang orang itu sanggup buat apa saja ..asalkan ada faedah berkawan dgn orang nombor ONE
5.2  takut mati -  betul tak?
5.3  tak percaya adanya hari pembalasan iaitu akhirat di mana amal sebesar zarah pun akan digandakan sebesar Gunung Uhud dan dosa sebesar pasir pun ..tuhan akan tanyakan ..contoh soalan yg bocor ..why reka-reka cerita itu Mongolia ?

5.4  tak memberi masa untuk memikir ..ke mana aku selepas ini?
5.5  iman agama , taqwa kita semakin hari semakin menipis dan menghilang beransur ansur ..hinggakan  ada org dalam hospital di kelilingi oleh sanak saudara terdekat pun ..tak boleh mengucap 2 kalimah syahidah sebelum MATI dan yg paling  malang
5.6  orang orang yg menyaksikan kematian pun ..gagal mengambil iktibar ..satu hari kita pun akan bersemadi di liangg lahad  juga.

Apa itu iman?  Apa itu taqwa?  Benda ini berkait dgn perasaan malu kita kpd pencipta kita sendiri bernama Allah Azawajalla.


Sekian. Buatlah sesuatu tuan/puan?  tak rugi pun

Wasallam

0 comments:

Post a Comment