seronok belajar tinggi tinggi

Posted by sazali

Salam

Dalam hidup ini kita melalui banyak fasa.

Antara 10 fasa kehidupan, saya paling suka ..fasa belajar jauh jauh di balik awan. Semua ditaja oleh rakyat Malaysia.  TK  banyak banyaklah.


Mengapa?

1.  membuktikan tuhan punya anugerah kpd kita .. satu otak yg baik , diperiksa oleh pemeriksa luar negara ..  tidak ada unsur berpihak kpd satu bangsa atau kenegerian pun.  Alhamdulilah.

2.  peluang makan angin dgn keluarga.  Kasi semangat kpd anak anak ..ini contoh org study ..anak ku ..library england penuh buku

3.  ramai kawan dari segenap pelusuk dunia

4.  praktis B.I  - jika kawan luar negara ramai ramai datang berkunjungg  ke rumah kita anak kelantan .. ini membuktikan abah punya social skills memang ada ..anakku

5.  beri motivasi kpd anak anak ..jom anakku .. belajar lah tinggi tinggi untuk faedah bangsa kita, agama dan negara

6.  sekarang senang lagi sambung belajar ..semua tajaan negara ..nanti bila negara diambil orang ..  peluang itu akan tertutup dgn sendirinya.

7.  hidupkan amalan sunnah nabi s/a/w   dan para para sahabat nabi ..  tuntutlah ilmu hingga ke negara China ..dio kato gitu kor?

8.  kalau abah mudo sekali lagi pun ..mati 5 kali ..bangkit 6 kali ker .. abah masih suka sambung belajar luar negara berkali kali ..ini punya peluang ..sekali sahaja dlm hidup kito.

9.  boleh buat cerita ..  zaman berzaman .. atuk bawak abah mu .. ke luar negara juga ..sekarang abah dah dpt phd pun di luar sana.  See?

10.  nak seribu daya ..tak nak seribu daleh// org berjaya .. nak seribu cara ..  tak mahu ..seribu alasan dia list down seperti ..ibu ku sudah tua ; tak ada lagi org nak jaga .. nanti mati dia ,..payah  lah saya ..

so far .. kita gi ngaji tinggi tinggi atau tidak ..

ibu kita tetap sakit dan tua.  Air mata dio selalu berguguran ..entah kenapa .. mungkin air mata ini sinonim org perempuan tua.   just go ..you?  biar org UMNO jago dio ..lagi pun musim pilihan raya ni .semua org tua .. depa ambik cakno. Air kencing pun depa tadah ..  semua FOC

ayah kita tetap mahu ..khawin satu kali lagi sebab dio orang ok ..semua ok lah org lelaki tua .. pantang ditanya ..semua mahu ..

Ha..ha..ha..

Semangat tinggi .. kudrat jer yg tak ada ..

Selamat Berjuang anak anak ku di luar sana.  Jgn gentar walaupun sebentar.  Ayuh .. belajar tinggi tinggi  ini satu ..  perjuangan .. jika kita mati ..insya allah mati nya seorang pejuang .. shahid ..ustaz tu kato.

Sekian.  Maaf jika ada yg tak kena.

Wasallam


2 comments:

  1. fathiyah jamaludin said...

    point ke -6 sekarang senang lagi sambung belajar ..semua tajaan negara ..nanti bila negara diambil orang .. peluang itu akan tertutup dgn sendirinya.

    banyak benarnya. tp sekarang bukan lagi mcm zaman 10-20 thn lepas yg senang saja dpt biasiswa smbg phd di oversea. skrg, pada konteks sy sendiri, nak smbung bljr kn cri sponsor sndiri, universiti x dpt support, hny boleh buat part time shj, kalau nak buat full time perlu berhenti kerja.

    entahlah, cita2 tinggi melangit utk keluar negara sekali lagi dlm menuntut ilmu bidang phd, tp keadaan sudah tidak sama mcm dulu. dulu sy mnjadikan org2 mcm 'Ayah' ni idola sbb berpeluang ke sana, fully sponsored dpt bawa keluarga.

    tp bila tiba masa saya , peluang itu sudah tiada.

  2. sazali said...

    Oh begitu. Tk maklum balas Puan. Tk.

Post a Comment