Di mana kita buang masa

Posted by sazali

Salam

Sebagai insan kita dihadiahkan 24 jam seorang.
Hindu, Buddha, Muslim atau Yahudi
kita semua dapat 24 jam sehari hari.

Kita taat kpd Allah Kareem pun
kita engkar kpd NYA pun ..Allah maha adil. Semua dia kasi 24 jam.

Tidak ada lagi kita dengar orang Sweden dapat 23 jam kerana mengamalkan sex bebas bersama sama dgn haiwan peliharaan mereka. Tetap 24 jam.

2)  Sekarang kita kaji ..ke mana hilangnya masa kita yang produktif.

2.1  seorang guru dapat berkhidmat 7 - 8 jam sehari dengan KPM @ sekolahnya.
Dari jam 0730 pagi hinggalah jam 1530 ptg.  Tiap tiap hari kecuali Sabtu dan Ahad.

Pensyarah Universiti pun ..  dapat berkhidmat selama itu juga tetapi ..dia punya cara Nampak 'class' sikit kerana pelajarnya ramai berumur 18 - 25 tahun.  Dia rasa muda sentiasa walaupun kaki dan betis berumur 60 tahun ke atas.

2.2 so ke mana hilang masa kita di Malaysia ini?

Jawapan:

* kerap ke tandas kerana sembelit , kencing dedas
** melayan telefon -  manager rumah pesan telur ayam, telur masin dan macam macam untuk berbukak puasa
*** facebooking
** watsapp
* blogger
** baca akhbar UM, BH, NST, the Star, Harakah, Harapan
*** memeriksa kertas jawapan pelajar ...lama lama baru perasan .. kertas ini tak perlu ditanda lagi kerana pelajar ini sudah meninggal dunia . (al fatihah)
*  ada orang datang opis/ jual itu dan ini//staff pun menjual macam macam juga .. jual bagi pihak emak saudaranya ..Aduhai!
** meeting
*** meeting fakulti, jabatan, unit
**** meeting dgn budak ..miss MID TERM TEST..gila ..tak kan nak buat soalan baru pulak.  Budak arab ..memang begitu.  Dia belajar macam macam stail kerana Nabi MUhamaad s.a.w  adalah pak saudaranya.  Gerenti syurga. 
** meeting dgn budak dari Afrika ..  ini pun satu hal jugak ..  dia melaporkan ..dia tak puas hati menjawab kertas soalan MID TERM TEST baru baru ini.  Dia ingat university ini MAK BAPAK dia punya kot.  Boleh ada feelings ... puas hati atau tidak/

* jumpa geng satu negeri .. Kelantan dgn Kelantan.  Mu ada budu cap ketereh?  mintok sor.  Nanti aku ganti lepas rayo.  Can?
*  jumpa geng satu kampong ..tiba tiba jadi supplier alat alat IT di fakulti. Aduhai ..story macam macam .. rupa rupanya isteri dio tu .. bekas GF pak imammmmm.  Dasyat!


So jika tuan /puan baca ada 13 titik masa terbuang belum lagi kita kira
tunggu Yang Berhormat nak datang jumpa staf university.

Belum kira kita ke masjid solat zohor dan asar lagi.
Belum kira kita beratur di kantin nak makan tengah hari dan macam macam.

Pendek kata .. banyak tempat kita membuang masa.
Lain sedikit dengan bekerja di industry Pulau Pinang atau New York.

sana ..  nak buang air besar pun kena isi borang.  Dasyat bin Gila.

--
Staf kerajaan beruntung besar.
Boleh buat kerja ikut sedap sahaja.  Walaupun kerja bertambun tambun , waktu pagi jer ..kita serious bekerjja.  Bila sudah jam 300 petang ..  banyak masa dibuang dengan macam macam aktiviti yg tak sepatutnya kita lakukan.

Ada staf terlibat dengan rasuah.  Bukan ikan bilis jer .. ada tu ..di Melaka..  ketua sendiri pun makan rasuah.  Cukuplah memalukan satu Negara.

memalukan agama.
memalukan nama baik rasulullah s.a.w.

Macam macam dah nabi pesan. Carilah rezeki yang halal.  Berbueh bueh nabi pesan ..tetapi tanpa IMAN dan tauhid yg kukuh ..semua pesanan itu ..masuk telinga kanan keluar telingga kiri.

Di Negara luar bagus.
JIka seseorang ketua di dapati bersalah... dia akan ditembak hidup hidup.
Dia ditembak dgn senapang paling besar dan peluru pun paling power dalam dunia.
Ini contoh cara terbaik bagaimana mengawal wabak dadah ..  Negeri Cina.  Di sana, mereka mengaku hidup hidup.  Tak ada rasa .. takut apa apa.  Yang penting kredibiliti.

Negara Cina Negara terhebat. Sebab itu PM Malaysia mahu berkawan.  Banyak hadiah dia bawa pulang ke sini.  Memajukan Negara.  Satu Negara akan ada system keretapi tercanggih di dunia nanti. Bayangkan keretaapi akan bergerak dalam keadaan tengkujuh. Semua OK.

India?  lagi tinggi kredibilitinya.
PM Mlaysia pun suka jugak berkawan.  Ramai pekerja INdia akan datang bekerja di sini.  SEbab itu permintaan roti canai mana nak surut.  Kaki makan datang berkapal kapal ramainya.

Why?

Jawapan .. supaya Malaysia terus maju ke hadapan.

Sebagai rumusan
Kita wajib sedar. 
Staf kerajaan kena bekerja dengan penuh amanah dan tekun.  Kalu tidak, tak guna doakan maca macam nak masuk syorga pada malam lailatul qada.
Jangan membuang masa.  Nanti susah nak masuk syorga. Semua benda tuhan Tanya kita satu per satu.  Saya pesan jer ni.  Jangan sakit hati pulak dgn saya.

Itu sahaja untuk hari ini.
Wasallam.

 

0 comments:

Post a Comment