istikrad

Posted by sazali

Salam

Istilah ikhlas ...sudah ramai dari kalangan kita memahaminya iaitu mengamalkan sesuatu dgn niat ..hanya aku lakukan ini kerana Allah semata mata. Sdekah yg ikhlas ..Allah sendiri akan membalasnya. Sedekah sebiji buah tamar ..ikhlas ..tuhan angkat sedekah ini sebesar gunung uhud sedangkan sedekah untuk maksud berpura pura ..tuhan tak pandang amalan itu sedikit pun.

Hari ini saya belajar istilah yg baru istikrad.
Maknanya lebih kurang begini. Maaf ya.

Aku tak sembahyang pun ...aku kaya.
Anak ku tak memakai tudung pun ..berjaya dlm semua segi. Sekarang ni berkahwin dgn org luar negara. Semua kerabat dia ..kaya. Aku tinggal dgn bf satu rumah, satu bilik pun ..kami graduate onn time. Tak ada sangkut apa apa pun.
Isteri aku tak pernah cukup puasa pun ...tak ada apa apa pun.

Bila ini berlaku, tuhan sengaja biarkan supaya dia terus laro (tak ingat nikmat ini semuanya dari Allah) , dia makin jauh dari hidayat dan taufik Allah yg sebenarnya. Egonya semakin menjadi jadi. Lagak sombongnya mengalahkan org org kafir seperti firaun dan qarunn.
Tiba tiba dlm keegoannya itu, tuhan hancurkan dia dan semua harta benda secara tiba tiba. Pernah dengar tragedi semua keluarganya hilang lesap ..tragedi pesawat, kenderaan atas lebuhraya dan kecelakaan rumahnya terbakar  musnah? Tak sempat dia memohon maaf atau bertaubat.

Semak punya semak ..semua amalannya 101 peratus melebihi action org org yg tuhan telah laknatkan.
Astaghfirullah.

Muga muga tuhan jauhkan kita ya?

Oleh itu ..jaga lah diri kita dari sifat sebegini.
Sedarlah ..nikmat tuhan di dunia ini semuanya bersifat sementara.
Kecantikan dan keputihan kulit ini tak leh bertahan lama.
Badan , mulut berbau enak tak kekal. Bila badan bergelar mayat ..semua keenakan bau bertukar menjadi bangkai. Busuk kita berskala 70 darjat dari busuk makhluk makhluk lain.
Sedarlah. Jom kembalilah ke pangkal jalan. Yg sudah sudah itu sudahlah..kita bertaubat dan jom .kita kembali kpd satu keadaan kita akan mulai mendapat kasih sayang darinya yg Maha Agung,.

Sekian. Mohon maaf jika tersalah tafsirannya.
Wallahualam

P/s: sy belajar secara langsung dari isteri ..yg mana perkara ini bnyk diceritakan oleh ustaz ustazah di kaca t.v.

1 comments:

  1. suziana mohd tahir said...

    Allahu...antara ujian Allah yang paling menakutkan ialah bilamana dilimpahi dengan kemewahan. Bahkan mereka tidak peduli pasal agama. Menganggap tidak melaksanakan perintah Allah sekalipun tetap mendapat habuan apa yang dia mahu. Signifikan kemewahan itu sendiri mampu mengugat keimanan seseorang. Kalaulah mereka mahu ambil sedikit masa untuk berfikir, bahawa itu adalah salah satu cara Allah azab akan dirinya secara diam. Bahawa Allah telah meng'istidraj'kannya tanpa dia sedari. Pasti dia teramat kesal dan bertaubat. 4 golongan manusia yang ada di mukabumi Allah ialah 1: orang yang taat pada Allah dan dia kaya hidupnya. 2: orang yang taat dan miskin. 3: orang yang engkar tapi kaya. 4: orang yang engkar dan miskin. Golongan ke 3 dan ke 4 ialah golongan yang rugi. Golongan ke 3 itu manusia istidraj. Semoga Allah SWT dengan sifat Ar Rahman dan Ar Rahim memelihara tuan dan keluarga, kita dan keturunan kita semua hingga ke hari kiamat. Berhati-hatilah jika kamu diberi nikmat sedangkan kamu kufur. Itu tandanya Allah tidak redha atas kamu. Allah SWT tidak pernah memilih kasih. DIA memberi hidayah kepada siapa yang DIA kehendaki berdasarkan diri manusia itu sendiri. Buka kembali kisah Umar R.Anhu dan bapa saudara Nabi SAW, Abu Talib. Yang baik datang dari Allah, yang buruk dan salah itu datang dari saya.

Post a Comment