Dulu dalam perut ibu kau tak caya

Posted by sazali

Salam

Semua ibu menanti dgn penuh debaran untuk menimang anak pertama.

Semasa mengandung ..bayangkan dialog berikut antara ibu dan anak.

Ibu:  Hello/ how r u?

Anak dalam perut:  Hello Bu.  NIce to hear your voice ..bu/

Ibu:  Man .. kau tahu tak ..nanti bila kau keluar dari perut ibu/ kau akan dihantar ke sekolah.  Besar sekolah itu Man.  Ramai kawan-kawan kau.

Man:  Mana pulak ibu/  dunia Man ini gelap dan kecil sahaja.  (merujuk kpd perut ibu ..ada banyak darah, dan banyak organ asli ..  ).  Anak tak percaya sangat adanya sekolah dan kawan kawan.

Ibu:  Di sekolah ..ada kawan melayu, kawan jawa, kawan cina, kawan Hindu ..dan ada kawan British dan American.

Man:  mana ada mak/  gelap jer dunia aku ini.  Tak caya lah mak.

Ibu:  Betul man.  Nanti bila kau dah keluar dari perut ibu // baru kau tahu .. ada sekolah, ada bandar Batu Pahat dan ada bandar Kuala Lumpur. Ada PLUS HIGHWAY man.

Mam:  merepek lah mak ini/  mana ada itu semua/  gelap dan sunyi jer dunia man ini.  ( merujuk kpd perut ibunya sahaja).

Ibu :  betul man/  after Kuala Lumpur .. you can fly to another country.  London.  It takes 10 hours there. But b4 u reach there ..u pass through MEkah and Madinah ..  it is very hot now ..then after some time .. when u r about to reach London ..the weather suddenly becomes so cold.

Man:  laugh laugh laugh.  Ibu dah semakin gila ini.  Mana ada weather panas dan sejuk salji ini.  Mak ..  baik mak .. minum air milo mak/  biar segar sikit .. badan mak itu.  Gelap jer dunia kau ini/  mana ada rasa panas dan sejuk salji nya.

Ibu: Betul anak ku sayang.  Dalam kapal terbang ..  kau boleh makan macam macam .. kau boleh masuk tandas ..dan kencing dalam tandas ..  'berak' dalam tandas ..dan basahkan tandas itu ..  semua alright/

Man:  hishhhh .. ada pulak .. kencing dan berak atas langit jauh di awan itu.  Mak ini dah gila ini.

Ibu:  adushh  anak ku // betul cakap mak/  nanti ..kau tahu semua itu

--------------------------------------

Begitulah .. dialog antara si anak dalam perut ibu dan si ibu yg bersusah payah mengandung anak nya bernama  IMan.

Di dunia ini .. Nabi Muhammmad s.a.w.  ..  cakap ada nikmat di dunia . dan ada balasan .. di syurga nanti jika kita buat ..  amalan amalan yg baik.  Ada azab jika kita buat amalan maksiat seperti zina, rasuah, menipu, fitnah, .., tak sembahyang , taktutup aurat dan macam macam lagi ..derhaka kat ibu ayah.

-----------------------------------------

Di dunia .. Nabi Muhammad s.a.w maklumkan bahawa dunia ini saiz terlampau kecil sangat.  Syurga paling kecil ..10 kali saiz dunia.

Ramai kita buat acuh tak acuh jer .. ajaran Nabi/  macam budak Iman dalam perut ibunya. Tak caya Iman tentang kesedapan hidup atas dunia bernama Malaysia ini.

SEkarang ..kau (pembaca sekalian) dah  tahu ada .. London, New York.  Kita guna facebook dan Google kita leh nampak gambar bandaraya London/ New York.  Belum  pergi sana pun .. kita caya bulat bulat.

KIta tahu bila ikan digoreng .. dalam kuali yg panas .. warna kulit ikan ..tiba tiba kulit dan badan ikan  dari warna putih pucat tiiba tiba boleh jadi hangus hitam legam ..kerana panasnya api di dapur.  Azab ..kuali yg panas kpd tubuh ikan ..yg kerdil .

-----------------
KIta caya GOOGLE / Facebook bulat bulat ..  tetapi kita tak caya sangat .. pesan Nabi kita.  After hidup ini ..kita masuk kubur dan selepas itu .. kita tahu ..nasib untung kita.

Jom ..percayalah .. di syurga nanti ..kita boleh angan-angan nak makan benda sedap ..tiba tiba semua terhidang depan mata kita.  Macam naik kapal terbang AIR ASIA ..selepas beberapa lama kita dah sampai Bandung, Hanoi, London dan banyak tempat lagi.  Ada cuaca panas, hujan, banjir, tzunami, dan ..salji menggila.  Seronok hidup atas dunia ini.  Orang gila nak jadi PM for ever dan ever.  Why? sedap sungguh hidup dalam dunia fana ini.  Semenatra sahaja.  Ada bini cantik pun ..sifatnya sementara.  Ada laki handsome ..pun sementara ..selagi dia kuat dan tak gila.

Ini semua misalan jer.  Orang islam ..kena percaya .. kehidupan selepas mati dan dunia sementara ini macam kita kena percaya .. seperti  hasil dialog IMAN dengan ibu nya tadi.

Sekian.  Ini satu tazkirah atas online technology saja.  Semua tuhan tahu apa kita buat ..at any time any where. Terlalu senang untuk tuhan tahu.  TEkan LINK , tekan hypertext, tekan hypermedia ..semua perbuatan kita pada satu satu masa ..semua tuhan akan tahu.  Terlampau easy ..Tuhan untuk tahu. Nothing stops him ..to know us anytime.  Thats why HE IS SO EVER KNOWING>

Wallahu aklam.  Fikirkan .. hasil nukilan saya ini.

0 comments:

Post a Comment