Tahu bercakap tak semestinya pandai

Posted by sazali

Salam

Dalam sesi dialog kita akan bersemuka dengan berbagai-bagai ragam manusia.  Ada yang nampak terlalu ekslusif dengan idea yang 'varied' dan ada yang diam membisu seribu bahasa.

Tetapi jangan takut -  dari pengalaman saya memberi bimbingan mengajar guru guru matematik , pensyarah pensyarah muda matematik di politeknik KPTM ,  saya rumuskan di sini 2 perkara:

(i)  jika kita ada ilmu dan pengalaman melalui proses sebagai guru, pensyarah politeknik dan MTUN , pemeriksa kertas SPM, STPM, Kolej Matrikulasi KPTM - insyallah kita akan  berjaya membimbing mereka ini

(ii)  kita jangan terpengaruh dengan orang yang bercakap terlalu banyak.  Walaupun dia nampaknya ada lebih ilmu dari anda, jangan bimbang .  Majlis ini adalah hak anda.  Cuba tengok .. sepanduk besar dalam dewan ini.  Nama anda terpampang jelas bukan?  So jangan panik.  Buat relax jer. Cuba potong sekali sekala percakapan dia itu.  Boleh tak?  Jika boleh syabas .. kalau tak boleh, anda diminta menyanyi lagu tamil, urdu, hindustani, .., sudah tentu ramai orang akan ketawa kpd anda ..tetapi ..selepas ketawa , orang akan kembali tenang dan sedar bahawa  kita sudah pun berjaya selamat dari orang lain yg cuba bercakap terlampau banyak itu.

Tahniah.

Itu sahajalah petua dari saya.

Nnayi ?  apa susahnya?  Cubalah menyanyi sambil memandu itu. Sedaptak sedap lagu itu ..apa orang lain peduli.  Just nyanyi jer.

Wallahu aklam

0 comments:

Post a Comment