Bahaya jika kita asyik makan sahaja

Posted by sazali

Salam

Saya terbaca 10 bahaya dari memakan sesuatu .. terlampau banyak/ terlalu kerap dari sebuah buku berjudul "Madu lebah dan khasiatnya'.

Nama penulis Abdul Latifffh dan Mohd Firdaus..

Antara bahaya ialah:

(i)  banyak makan, mata pun mengantuk.  Contoh:  banyak kemalangan berlaku kerana pemandu telah memakan terlampau banyak dan minum pun banyak.  Apatah lagi jika meminum sesuatu yg memabukkan.

(ii)  banyak makan , banyak penyakitnya.  Contoh terlampau banyak makan sesuatu yg manis di Kelantan Negeri Bergula ..  maka ramai lah yg telah mati kerana .. ada banyak molekul gula dalam darahnya.  Diebetes/  potong potong jari dan kaki yg sudah semakin memburuk , berkudis dan bernanah.  Al Fatihah.

(iii)  terlalu banyak makan,  nak beribadat pun malas.  Contoh ada ..staf government asyik sembahyang di atas tangga masjid jer .. why?  dah lama sangat berada di kedai makan itu dan ini ..  maka selalu malas nak pergi awal awal ke masjid solat jumaat ..taku org akan tolak dia menjadi imammmm , baca khutbahhh dan lain lain lagi.

(iv)  terlalu banyak makan ,  fikiran kita pun makin tumpul.  Jika dilihat dari sejarah islam,  zaman dahulu ramai pakar matematik ..seperti Khuzaimi .. mereka mencipta formula aljabar dan trigonometri di saat saat mereka berpuasa / lapar sedikit .. bila lapar .. banyak oxygen dlm otak ..so banyak idea timbul.  Dari idea ini timbul keberanian nak cipta teori, teorem matematika dan lain lain lagi.  Sekarang orang islam tak banyak mencipta kerana ..ramai kita asyik makan jer/  pagi makan, tengah hari makan, ptg makan , mlm mlm pergi sembahyang isya' pun makan jugak .. org ajak kia meratip org yg sudah mati ... so makan gakkkk.

(v)  terlalu banyak makan ..  perut seseorang itu makin hari makin membuncit.  Performance mereka .. di awal pagi pun sluggish, ptg sluggish .. dan waktu malam pun sluggish ..  maklumlah nak parking kat mana ..extra  bonjol itu di atas katil for proses beradu (tidurlah).  Maaf tuan hamba.  Jom jogging 10 round stadium kita itu.. mau? (laugh).

(vi)  terlalu banyak makan ,,  bil makanan pun tinggi jugak .. bil penyakit pun tinggi jugak.  So ..kena beli insurans cover tabiat kuat makan ini.  Pakai prudential insurance bukan murah .. adik ooi.  Mahal.  Beratus ratus potong bulan bulan kerana bila makan banyak ..  datanglah ..penyakit usus, sembelit, buasir dan .. darah darah mari dari lubang ..  apa tu?

(vii)  terlalu banyak makan , kita kurang beribadat.  Tahajud , witir di tengah malam ..rasa rasa macam .. benda ini terlampau alien untuk kita ..  bila kurang beribadat .. kita lupa tuhan , dan tuhan pun melupakan kita  banyak banyak.  Di saat saat kematian ..  kita berdoa untuk pertolongan Allah ..jangan potong jari kaki kit a..  tuhan mana mahu dengar .. time kuat makan / kau lupa TUHAN.  See?  zapppp.. ibu jari kanan ..kaki sudah pun dipotong.  Semua jadi kenang-kenangan

(viii)  kurang makan, kurang tidur , banyakkan masa untuk bekerja ..maka rakyat semakin produktif.  Tak payah kerajaan BN menabur duit sana dan sini.  Settle? insyaallah tak ada lagi rakyat miskin tegar.

(ix)  makan banyak ..  komen kpd tukang masak pun banyak ..silap silap ..bergaduh kecil kecilan, perang dingin dan terus bercerai ..kes se ekor ikan kering tidak digoreng dengan sempurna.  See?

(x)  lupa lah brader.  nanti saya retrieve balik kitab madu lebah itu.

Sekian.  Saya pun manusialah.

Maaf jika ada yg silap ..tuan hamba.  Penulisan ini untuk berkongsi bersama.

Wallahu aklam bis sawab.

0 comments:

Post a Comment