Membuat andaian ..assumption .. bahaya ini

Posted by sazali

Salam

Selalu .. orang orang tua seperti Profesor, Tuan Guru, Guru guru emas membuat andaian yang berbagai-bagai bentuk.  Saya tertarik dengan penulisan seorang guru pakar dari ras benggali/ hindu yg menulis 'assumption is the mother of all confusions .. '.  Confuse bermakna bercelaru / otak binggung dan tersangatlah binggung.. jadinya.

Saya cuba tuliskan di sini beberapa assumption/ andaian di mana masyarakat .. malaysia fikir .. dia tahu .. tetapi rupa-rupanyadia tak tahu apa apa pun.  Contoh:

1) bila menulis .. ramai pakar ilmu dari kiblat islam menulis .. seperti .. menggunakan istilah iman , taufiq dan hidayah .. rohani .. iman teguh dan .. macam macam lagi.

Sebenarnya ..  istilah iman dan rohani .. mempunyai pengertian tersendiri.  Sekarang anak anak orang melayu pun ada bernama iman dan rohani sebenarnya.
  Nik Iman Shahadan ;  Nik Rohani Nik Deraman, Rohani Rohana bin Irdan Kesuma dan macam macam lagi nama nama tetapi ..  semua dari istilah 'iman dan rohani'.

So bagi orang kampung biasa .. bila dia mendengar .. khutbah .. di mana teks khutbah ..berkali kali ..menyebut tentang iman dan rohani .. maka otak org melayu ini .. akan teringat ingat anak atau cucu mereka bernama 'iman ' dan 'rohani'.  Untuk orang cina mualaf yg baru masuk jawi/ islam .. apa yg dia faham ialah ..iman dan rohani mungkin .. nama orang / nama sejenis selipar jepun di pasar Bangkok , Thailand sana.

So ..  apa yg saya nak cakapkan ini?

Objektif penulisan saya ialah ..

orang pandai .. bila menulis dalam Bahasa Malaysia/ Melayu .. kena maklumkan bahawa iman ialah 'kuasa .. mempercayai adanya tuhan bernama Allah Yang Maha Besar..  iman adalah .. satu bentuk alat ukur ..  berapa banyak amalan agama yg kamu dah buat dan sedang amalkan
selama ini ..

seperti sembahyangber jamaah, mengaji Al Quraan , memberi sedekah , menolong jiran yg susah dan miskin , dan macam macam lagi amalan amalan mulia yg disenangi di sisi Allah...

sedangkan ROHANI

bukan .. nama perempuan melayu ini..

rohani merujuk kpd ..  kepercayaan berdasarkan tuhan bernama Allah ..  berdasarkan nilai nilai mulia islam .. dan ..begitulah ..

jika boleh bila .. pengertian ini .. mudah untuk orang islam paham dan dapat amalkan serta merta.

2)  Dalam subjek TITAS ..   tamadun islam .. bagi saya .. seperti Religious Study ..jer ..  pelajar pelajar islam .. diberi masa / peluang berbincang , membuat kerja assignment dan ..  setakat tahu ..tetapi .. maaf .. tak ada objektif dan alat ukur .. nak tahu ....pelajar semakin bertaqwa atau tidak selepas kursus TITAS ini.  Boleh buat     PHD ini ?

Saya pernah belajar TITAS dan subjek ala TITAS juga semasa saya megikuti kursus Doktor Falsafah di sini.  Subjek ini banyak berbincang bincang .. selepas berbincang bincang dan buat assignments .. ramai students tak pergi sembahyang berjamaah pun/ tahu banyak ; buat tidak ..  so mungkin kita boleh kata - tak ada .. kesan ..subjek ini  mungkin?

Pelajar pelajar cina/ india .. tidak pula berduyun duyun .. nak mengikuti kursus perkhawinan islam dan sebagainya pun ..  dan ... mengikut statistik ..  saya rasa tak sampai 100 orang dari kalangan ini mengambil islam secagai cara hidup mereka sekarang hingga ke satu masa dipanggil 'mati'.

Di England / Amerika pun .. maha guru yahudi dan nasaro pun .. berbincang macam macam tentang agama suci seperti Islam dan Krintian ..tetapi after berbincang ..  tak ramai pun lecturers .. atau students menganut .. agama islam yg suci murni ini.  Setakat information sahaja.

Kita gagal kerana kita banyak buat andaiaan (assumption) bahawa semua pelajar islam paham apa yg kita sebutkan ini dalam kuliah TITAS.

Saya rasa ..mungkin .. Kita andaikan bahawa semua pelajar islam lelaki / perempuan sembahyang 5 waktu sehari semalam.  Kita andaikan mereka menjaga aurat .. tahu halal dan haram ..tetapi dalam operasi mencegah maksiat di malam Valentine Day 14 FEBRUARY .. di Kuala Lumpur setiap tahun ..  majoriti mereka yg ditangkap .. adalah pemuda pemudi islam sebenarnya.  So andaian kita salah selama ini.

3)  Begitu juga ..kita megandaikan .. semua ibu bapa mengamalkan agama islam. Ini tidak tepat sama sekali. Jika semua ibu bapa menjaga sembahyang 5 waktu di Malaysia/ Indonesia .. tak mungkin ada anak anak dara berumur 15 hingga 30 tahun berbadan sedap di sana sini.. sanggup berpakaian ketat , padat dan hampir hampir terkeluar .. daging 'apa tu?'  dicelah seluar jeans nya itu di hadapan khalayak ramai teutama dalam lift fakulti dari tingkat bawah ke tingkat 7 sana.

Saya merasakan pihak kerajaan / majlis agama islam .. takut mungkin ?  nak mengaku terang terangan bahawa ... sukatan pelajaran agama islam .. tidak "tepat" .. perlu dibuat proses OVERHAUL yang serious kerana .. ahli masyarakat islam melayu semakin hari semakin confuse .. a u zubillah ...min zalik.

Istilah iman , rohani .. teguh iman dan agama ... keutuhan akhlak.. insan berakhlak..  pakar jiwa  .. kemajuan yg membawa kebahagiaan hidup duniawi dan ukhrawi ..   berpaksikan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah ...

semua orang melayu faham ke ?  .. atau kita buat assumption / andaian kita faham .. semua istilah .. nak kata melayu ,,,,berbunyi arab ..nak kata arab ..berbunyi melayu ..ini?

so .. more and more confusion ..  arises from all these .. usage of 'funny' words.

4) Di Malaysia .. ustaz dan ustazah kita .. ramai yan bergraduat dari dunia timur tengah.  Mengikut pengalaman saya menjadi guru PPP Siswazah D1 zaman dahulu 1993 ~ 2012 .. ramai kawan kawan saya dari golongan  ustaz/ ustazah tak lulus paper 1 /  peperiksaan kerajaan //  mengapa?  Pegawai Daerah Kota Bharu kato '..  mereka tak tahu menulis .. ayat ayat mudah BM supaya ramai pembaca faham .. dan terus lulus ..  dalam perkhidmatan kerajaan dan masuk berkhidmat sebagai pegawai pendidikan Division 1'.

Mengikut arwah abang ipar ( Pegawai Tadbir dan Diplomatik di Kementerian Kewangan) saya yg sempat ..  menanda kertas jawapan peperiksaan  dan YB Datuk Wan Zakaria Terengganu  .. servis perKhidmatan  Kerajaan ..    banyak ayat ayat yg dibina oleh ustaz ustazah
 padang pasir ini sangatlah berbelit belit .. dan banyak menimbulkan kekeliruan.

nak cakap POINT 1  .. dia bawa ..pembaca ke banyak daerah ..daerah .. lain .. seterusnya maka tak hairanlah .. subjek ala agama  tidak membawa peningkatan dari aspek tahap kepercayaan kpd tuhan bernama Allah Azawajala.

Mungkin .. pengalaman ini ..  membuat ramai .. umat islam .. bercelaru ..  semakin bercelaru ...  apa maksud mu wahai ustaz/ ustazah yg kami muliakan ini.  Tidak bolehkah.. ustaz/ ustazah bercakap dengan ayat ayat melayu mudah / dasar tanpa menggunakan istilah arabbbbbb .. insyallah , masyallah , wasabiyah (kesederhanaan dalam kehidupan sehari hari malam dan siang) dan banyak lagilah ..  malas saya nak tulis semua ini. Maaf banyak banyaklah.

Bila kita bercakap 100% menggunakan istilah melayu .. ramai lah orang orang tua melayu boleh faham .. kalau tidak .. kita rasa dio faham / tetapi .. dia sebenarnya tok faham faham apa satu pung.  Assumption kita selamo ini .. semua jauh tersasar ..

Boleh ikut tak idea saya ini?

Di sini .. saya menyusun 10 jari dari 2 pasang tangan  .. meminta maaf banyak banyak benar ..  ikhlas ini ..  kepada pembaca-pembaca budiman ... terutama ustaz , ustazah yg saya muliakan termasuk ketua ketua kursus TITAS (Tamadun Islam ....) di mana mana jua di bawah langit berwarna biru - ciptaan Tuhan kito yg satu ini .. dan semua profesor profesor yg telah banyak membuat andaian itu dan ini di kalangan masyarakat kita.    Elakkkanlah (jika boleh)  membuat artikel .. org kampung kato ..kito syok sendiri jah ...  dengan ayat ayat .. melayu bercampur arabbbbbb  dan bahasa arab bercampur melayu itu.  Get the message direct and straight to the point.  He..he..  contohh ayat ..mu dah tua, pakai tudung menutup rambut uban iaitu auratmu itu lah tersangatlah mulia wahai BOSS .. deh?

Sekian.

Kalau saya tak cakap .. siapa lagi nak cakap ..  nak mintak Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong cakapkan ..  rasa rasa .. patik yg hina dina ini ..tak termampulah Baginda saya yg dikasihi itu.  Patik memohon maaf Tuanku.

Walllahuu aklam bis sawabbb.
0 comments:

Post a Comment