Seronok 1

Posted by sazali

Salam

Tadi saya diberi peluang oleh majikan untuk berkursus '  mengurus hutang'  oleh AKPK.  Encik Nasir penceramah nya.  Dia ada kasi nombor hand phone untuk saya seorang jer ..  (laugh) maaf tak leh kongsi kongsi ..nanti payah dia nak tidur/  ha..ha..

Banyak ilmu saya dapat seperti :

(i)  kalau beli rumah jangan berhutang .. bersama-sama dgn isteri kerana .. mungkin jodoh kita tak panjang mana pun// kena berhati hati zaman ini kerana setiap 15 minit ada pasangan yg sudah bercerai ..Faktor utama bercerai ialah BERHUTANG

(ii)  bila nak khawin .. bincang .. dengan suami .. hutang hutangnya dahulu .. pastikan kamu paham .. tanggungjawab bila jadi isteri dia ..  kamu kena sama sama berhutang dgn dia.  Klau dia mati .. bank akan cari anda kerana .. anda adalah isterinya.  Semak dulu status kewangan dia terutama ,,, suami datang dari kabilah '..business man .. atau entrepreneur ..'.  Contact CRISS .. pusat bank malaysia yg memberi sijil perakuan dia ini .. sihat atau tidak dari masalah hutang sana dan sini.  Bawa CRISS bersama sama dengan dulang dulang ..time nak khawin itu.  Senang abang abang ipar kita semak.  Pakai EXCEL pun Ok jugak  .. pakai EXCEL di sebelah juru nikah itu

(iii)  bagus kita diistiharkan bangkrap .. ini akan mengelakkkan kita diganggu oleh pihak bank, ah long dan macam macam anasir jahat (ha..ha..)

(iv) kita kena pikir .. income active dan income passif// if jadi guru .. semua pendapatan kita adalah pendapatan aktif ..tak kerja tak ada income lah sedangkan ..income passive ..  kita tak buat apa apa pun .. ada income / pendapatan wang yg mashukkk ...  Contoh orang ada income pasif: penulis novel cinta TOP OF THE POP,  anak anak cucu P.Ramlee.. atau rumah sewa di Kuala Lumpur ..  sebulan dapat RM1,500 sejuk sejuk dapat duit itu.

(v)  belajar pinjam duit dari bank untuk buat pelaburan .. bukan pinjam duit bank untuk projek suka suka seperti pasang rim sukan, pasang jendela dalam kereta CAMBRY yang baru dibeli hasil pinjaman bank itu.. Bila pinjam bank buat pelaburan ..  contoh baik ialah ..  melabur dalam ASB, ASNB dan lain lain lagi.. bila dapat dividen dari ASB tahunan .. bayar balik duit hutang pokok dari bank tersebut.

(vi) compound interest .. if pinjam duit PTPTN .. pihak bank ..  kenakan kita compund interest.  If hutang RM15,000 untuk belajar di politeknik / KUITTHO/ KUKem ...  jumlah hutang after graduasi ialah RM30,000  kerana interest sudah berlonggok longgok tak berbayar..  kalau ada duit jgn pinjam PTPTN.. kita menyusahkan diri sendiri.

(vii)  sewa rumah lagi baik dari beli rumah sendiri..  balance duit pinjaman bank boleh dilaburkan kedalam ASB..  after 20 years ..kita dah ada wang cash untuk beli rumah sendiri tanpa membuat pinjamn bank lagi dan lagi.

(viii)  kalau hutang kereta .. bayar deposit banyak banyak sedikit supaya ..  hutang bank dikurangkan selama 5 tahun sahaja.  Jangan pinjam wang beli kereta selama 9 tahun .. RUGI BESARRRR kita.

(ix) kurangkan belanja benda benda tak perlu .. jgn fokus kpd perbelanjaan kehendak sahaja ..instead kita alih fokus kita kpd perbelanjaaan paling wajib sahaja seperti membeli tanah/  nak buat rumah//  kos kehendak ialah .. beli gelang emas kelantan 30RM berat.. tak beli emas pun tak mati kita.. kita postpone pembelian emas itu // cari Zulian ..untuk emas emas yg murah untuk setakat pergi makan gulai kenduri jer.. tak ada orang tahu kecuali suami kita jer.  SETTLE?

(x)  if lelong rumah, kereta ..  baki hutang.. pihak bank akan cari kita juga sampai ke lubang kubur walaupun .. rumah dan kereta semua dah ditarik oleh bank dan dilelongkan nya.

jangan kasi kereta .. kat orang ketiga .. untuk sambung bayar instalmments ..  ramai dahkena tipu ..  rupa rupanya .. dia setakat ..sambung memandu kereta jer sampai .. hilang kereta tersebut. Bijak bin Bodoh kita bukan?

so awasilah .. diri mu .. dan kalian.  Jangan hidup mewahmewah ..  control diri itu.  Sabar diri dari ..  membeli secara berhutang.  Kirim salam kpd Singer, Court Mammoths,  Aeoun ,  dan che ti che ti itu.

he..he..

itu jer ..  ilmu yg dapat saya berkongsi dgn tuan hamba di sana.

Wallahu aklam.    

0 comments:

Post a Comment