Cemburu .. Bahagian I

Posted by sazali

Salam

Ramai antara kita mempunyai sifat 'tercela' ini yang dipanggil cemburu.  Tidak kiralah ada tajuk lagu atau pun tidak .. kita mempunyai cemburu.  Jangan bersedih .. kerana kita insan biasa.  isteri isteri Nabi Muhammad s.a.w pun cemburu antara satu sama lain apatah lagi kita yang dilahirkan dalam masyarakat yang makan budu, ulam dan tempoyak di Malaysia dan Indonesia ini.

Sebenarnya ..  ramai kita mempunyai penyakit badan ..dan jika disiasat / dianalisa darah dan dengupan jantung kita masing masing .. jangan terkejut .. banyak penyakit ini berpunca dari cemburrrrrruuuuu.  Jom kita lihat kes after kes/ satu persatu kes akan saya bentangkan untuk renungan sipenulis blog ini dan tuan/hamba pembaca blog yg saya hormati sekalian.

1-PENYAKIT TIDAK BOLEH TIDUR

Ada orang mempunyai rumah yang besar.  Bilik tidur besar.  Partner hidup pun besar.  Tetapi ada seorang dari mereka tidak lena tidur.  Bila ini berpanjangan maka saksikan lah penyakit penyakit lain seperti:

1.1  sakit jantung
1.2  darah tinggi
1.3  kencing kotor
1.4  tidak selera makan
1.5 mata blur - siang nampak gelap jer ..  dan waktu malam nampak terang jer.

Check punya check oleh pakar bedah, pakar jantung , pakar darah , .. rupa rupa nya .. selepas 'print out' komputer ..  rupa rupanya dia cemburu kepada:

* jiran sebelah yang ada anak anak dara yang berkulit putih langsat, semua ada ijazah luar negara dan yang sakit hati orang tak leh tidur ini ialah ..semua anak anak orang sebelah semua dah kawin . aduhai.

**  kawan opisnya di Putrajaya:  ..  kawannya ini .. pakai apa pun nampak cantik ..maklumlah tubuh slim ..macam artis artis Indonesia ... walaupun kawan ini makan budu, nasi kerabu hitam pun setiap hari .. kulitnya cantik kuning langsat jerr.. tidak macam kita ..  walaupun breakfast .. semua CONTONENTAL,  tidur pakai   cream itu dan ini ..import mari .. kulit kita .. tetap tak kuning kuning langsat pun.  Yang susah hati nya ..  tubuh kita tidak tinggi mana pun ..  bila tubuh tak tinggi .. pakai apa apa pun payah .. nak nampak so coolllllllll dan bergelar cantik.  Ini buat dia tak leh tidur itu.

Tuhan beri dia ..rambut .. kerinting .. dia tak puas hati ..  DIA pergi jumpa .. tukang rambut .. UNISEX SALOON ..  buat rambut kerinting .. biar nampak all lurus macam artis Korea itu .  Memang lah nampak lurus selepas ..  buat rambut itu tetapi tidak bertahan lama .. kerana DNA rambut kita itu berbaka .. kerinting macam bulu biri biri dari Argentina/ Brazil/  Pampas. Adush .. after sometime say 1 - 2 months .. rambut lurus cina buat itu balik semula berkerinting ... serabut ..  elok kalau lebah lebah buat appointments .. nak settle down dan buat madunya.  (Laugh).

----------------------------

To cut story short memandangkan kuliah statistik DEGREE jam 1000 nanti ..

saya perturunkan ubat ubat paling mujarab ini.  Insyalalh banyak penyakit .. akan gi jauh jauh..  go away please.

PERTAMA:

* terima diri kita seada adanya.

JIka tuhan ..dah anugerahkan kita berkulit gelap dan dahi kita bersinar sinar kerna berpeluh peluh bila kena cahaya matahari .. apa leh buat.  Terima jer lah.  TEngok budak  Sarena Williams ..pemain tenis DUNIA.. relax jer ... dahlah kulit nya .. h_tam ... tengok .. buah papayanya ..  relax jer dia main tennis ..  dapat menggondol  anugerah WIMBLEDON OPENS, USA OPENS, TOKYO OPENS dan banyak lagi OPENS itu dan ini. Saya yakin ..dia dapat bermain sehebat itu di Wimbledon .. London dan banyak lagi tempat ..  di dunia ini kerana dia telah menerima diri nya dan warna kulit nya seada-adanya.  Alhamdulilahhhh.


KEDUA :-

** berbaik baik dengan jiran tetangga kita itu.

Bila kita terima nasib kita dengan nasib anak anak dara kita ini dan kita redha dengan ALLAH ..  insyallah jiran jiran pun akan bercakap elok elok pasal diri kita.  Manalah tahu from mouth to mouth promotion / recommendation ..  adalah jejaka idaman akan masuk meminang anak dara kita itu hekkk.  Bukannya tak lawa ..  tetapi dah mak dia ..asyik tunjuk bibir muncung ..  kalah judi ..jer .. mana nampak seri .. bukan kah begitu tuan hamba?

Jiran kita ni .. kita kena anggap macam saudara kandung kita juga. Tak kiralah .. dia jual carpet di pasar malam atau pun tidak .. dia adalahjiran kita. Dalam islam .. Nabi Muhammad s.aw.  mengajar kita ..muliakan jiran tetangga.  Insyallah .. bila kita

selesaikan ubat yg saya syorkan ini ..

anda dah dapat tidur lena .. malam ke malam ..
bila ini berlaku ..


penyakit .. darah tinggi .. kencing kotor .. semua akan beransur hilang satu per satu.

Percayalah.

JIka kita berjiran dengan akhlak yg baik dan terpuji ..  silap silap .. sup kambingdan roti peranchis akan sampai ke rumah kita ..nanti/

hati kita happy/  dahi kita licin // kulit gelap beransur .. ansur ..  coollllll ..  macam warna batang kayu .. redup sedikit pada waktu petang ..nak masuk maghrib...  cantik sikit lah.

Terima lah diri kita se ada adanya.  Nasib baik tuhan tak kasi kita kaki sebelah jer.  Takkah itu lagi susah tuan hamba?

Nasib baik tuhan tak kasi ..kita makan minum lelalui ..tiub tiub .. masuk ke lubang perut sebelah ..kanan dan kiri ..

So .. sebagai penutup ..  jom kita redha dgn fizikal kita dan perelokkkan akhlak kita berjiran/ bekerja satu opis di Putrajaya .. cakap elok elok dgn kawan kawan .. dia dapat cucu ..ucapkan lah ..  tahniah ..Puan Mariam .. dapat cucu baru lagiiii..
  Tunjuk kita seronok ..dia dapat cucu cucu one after the other/

If we love our jiran, we love our kawan .. then ..Allah will surely love you. When Allah love you baby..  HE will not let you go without enough sleep day after day .  Percayalah.  BIla kita happy ..banyak perbelanjaan merawat rambut kerinting kita itu, merawat kulit kita itu, beli cream itu dan ini .. cepat cepat .. dapat dikurangkan ke arah satu angka '0' SIFAR/  bila ini berlaku sure Che Abang Sayang.  He..he..

Wallahu aklam.

My students are waiting there ..  see you.

Wasallam.
  

 

0 comments:

Post a Comment