Persepsi masyarakat melayu dulu dan sekarang

Posted by sazali

Salam

Syukur kita .  sebagai rakyat Malaysia sedang menjalani kehidupan aman , damai dan penuh stabil.  Jika nak dibandingkan .. tahap keamanan di sini .. terpuji sangatlah jika negara Afrika seperti Zaire (CONGO) diguna pakai sebagai negara perbandingan atau negara Vietnam selepas regime komunis.

Walaupun begitu ..  ada banyak persepsi salah yang kita gunakan ... dalam masyarakat kita sejak dahulu lagii.

Contoh:

1)  ibu asal dengan ibu tiri

Orang tua . takut sangat jika.. cucu-cucunya dibela oleh ibu tirinya.  Ini adalah kerana ..kesan dari menonton filem zaman jepun 1950 - 1970 berwarna hitam putih.  Walaupun .. ibu itiri bukan ibu mu .. mereka adalah isteri kpd ayahmu. JIka ayahmu melayan ibu tiri muda dan lawa dengan baik .. sudah tentu ibu tiri mu mengganggap kamu adalah anak anak nya sendiri.

Banyak kes ..  ibu tiri labih bagus dari ibu asal ..  mungkin kerana pelajaran , didikan dan macam macam lagilah faktor yna memihak kpd ibu tiri tersebut.

Kenapa takutnya?

2)  gerabak kerata api lama

Dulu gerabak keretaapi dikepalai oleh orang MELAYU , INDIA dan CINA sambil diawasi oleh bangsa penjajah  ...  55 tahun tempoh pengawasan tersebut..  pemandu tren dari Tungku Abdul Rahman,  Razak, Hussein Onn, Mahathir, Abdullah Badawi, Najib ..  mereka bawak ramai penumpang dari kalangan orang melayu, cina dan India  tetapi sayangnya . hutang kos keretapi RM500 bilion dah .. hutang ..dan semakin  banyak berhutang

kita perlu berubahlah ..  kereta api ini dah rusak teruk (mungkin) ..

Gerabak Baru .. kepala kereta api baru ...  dikepalai oleh   melayu PKR, melayu PAS , cina india DAP
atau di kepalai oleh PAS, PKR, DAP ..  apa susahnya? keretapi baru ada kepala org melayu dan dibawa bersama-samanya  orang orang cina dan org org india.  Macam kereta api lama itu jugaklah.

Orang yg menggaji tinggi/ belajar tinggi tinggii  ... mesti pikir .. bagus jika kita ubah jer ..dari stail pengurusan  kereta api lama kepada pengurusan  kereta api yg baru.    Simple logik?


3)  pemimpin organisasi yang baru bersara dengan pemimpin baru yg mula bertugas

Pemimpin lama ... ada banyak stailnya sendiri.  Banyak masa dipuji dan ada masa dikecam habis habisan.  Mu tak ingat kah?

Pemimpin baru .. mempunyai stailnya juga.

Oleh sebab kita sudah terlalu lama ..  mengenali pemimpin lama ... maka masyarakat memikirkan bahawa ..  pemimpin itulah ..  pemimpin sejati hidup atau mati ..untuk selama lamanya.  Dah 60 tahun .naik bahtera yg sama/ terlampau banyak kenangan manis dan pahit tetapi .. bahtera ini dah rosak dan memerlukan nakhoda baru.

Jika kita mempunyai pemimpin baru ..sudah pentu ..organisasi akan mengalami ..  sedikit proses reformasi .. seperti sebuah rumah.. yg baru selesai perang suami isteri.  Ini semua persepsi salah.  Mungkin.

SEbagai .. pegawai kerajaan .. kita patut berlapang dada .. bukak hati . bukak otak . open mindedness ..kita terima siapa sahaja..  asalkan dia adalah pemimpin kita .. mengikut prosedur yang sahiih , bersih dan bertamadun.

JIka pemimpin lama ..mati .. sudah tentu kita sebagai pegawai kerajaan ..terpaksa ..menerima ...hakikat bahawa pemimpin kita // sudah bertukar dari pemimpin lama kpd pemimpin  baru.

Pokoknya kita semua berani berubah.

Kita berubah dari stail kepimpinan lama kepada stail kepimpinan baru.

Apa susahnya?  asalkan .. gaji kita dibayar dengan baik ..sudahlah.

Atau tuan/ puan hamba ..fikir macam mana?

Saya tak nampak mengapa kita takut ..  bukan setakat kita jer yg takut ..tetapi riuh rendah kita beritahu ..  kpd Ah Kow, Muniandy. Tok Mudim, Tok Bidan, Tok Siak ... supaya mereka semua mesti takut dgn kepimpiinan baru dan serba baru.  Raso tak cerdik benar mu ini?

Bukankah ini satu persepsi yg salah dan menyeleweng?

Oleh itu /// jom kita kasi chance untuk .. gerabak kereta api dgn nakhoda yg serba baru masuk stesyen -  kita pakat pakat berubah deh?

Negara demokrasi .. mesti menerima ibu tiri , ayah tiri .. keretapai baru (fast train) dan of course ..pemimpin baru ..
kita demokrasi.  JIka pihak SPR, PDRM dan ATM .. menunjukkan mereka tak seronok dengan kedatangan / fajar baru .. yg bakal menjelma .. di ufuk timur ...  pada minggu hadapan .. raso raso ..banyak benda tak betul dengan kepala otak dan fikiran anggota ..anggota keselamatan kita ini termasuk krew TV3 itu.

UBAH?

bagaimana dgn anda pula?

Sekian.  Saya tak kesah ..dgn ibu tiri pun ..yg problem ialah ibu asal saya ..
Tahu agama ..tetapi ..  takut menerima realiti.  Manusia sentiasa berubah terutama hatinya dan pemilihan nya.  Atau mu fikir guonor?

Payohhh sangat ker?

Wallahu aklam. ..

0 comments:

Post a Comment