bila sunyi

Posted by sazali

Salam

Bila sunyi kita buat apa?  Cuba terus terang boleh? Sunyi maksudnya ..kamu bersendirian dalam mobil, bilik tidur, kantor, opis, tandas, dalam surau masjid dan ..dekat dgn kubur ayah ibumu. Hishh serammmnya kan?

Jika pelajar, mereka boleh buat ulangkaji pelajaran seperti UPSR, PT3, SPM atau sekurang kurangnya lihat balik komen guru dalam karangan esei kita tadi. Dalam diam, kita tersenyum sendiri melihat guru perempuan muda merekod puji pujian  karangan kita baru baru ini. Kadang kadang teringat kelakar cikgu tua tu. Dah lah chomot, perutnya hampir hampir pecah nampaknya.

Jika orang tua, mereka boleh menggaji Al Quraan, Al Hadith (itu pun jika mereka berminat). Berapa kerat hah? Kadang kadang aku menunggu panggilan anak dari ibu kota. Aghh..meleset. mereka bila masuk biasiswa ...senyap sahaja di sana. Makin sunyi aku.

Jika orang orang muda (umur 25 - 35) , mereka main komputer, facebook dan bisnes online .. tak henti henti.
Mereka sedang serious mencari wang. Suami kerja, dia kerja ..online lagi menambah. Lagipun rumah dah suku juta dah.

Jika mukmin, kita solat hajat ..mintak panjang umur dan murah rezeki. Tapi kita tak berlatih solat panjang panjang. 30 minit, 95 minit ...janggut basah ..ingat dosa masing masing. Menipu dalam bertugas.

Jika baby, dia orang tido sajalah bila kenyang minum susu mummy.  Fikir projek 3030?  [ha..ha..ha..]
Mana bisa itu bu.

2)  Orang orang perempuan pun mereka mahu juga suka-suka seronok seronok ..dengar lagu.

kerana mereka pun manusia mcm kita juga bukan? Nak baca buku ... heavy heavy macam Diagnosis .. nak buat apa ..?  baca buku cinta sepanjang masa .apa tujuan ini yer? Bolehkah kita kenyang dengan bercinta?

2.1  kalau tak ada program, mereka keluar makan di food court
if students universiti , ok jugaklah; mereka ada kawan; ada duit PTPTN  tapi food court sepanjang malam ke?

2.2  kalau bukan pelajar .. apa mereka buat?  sembahyang hajat dari jam 0900 mlm to 0600 pagi ker?

ustaz, ustazah pun kena manasabah juga ..  sila buat cadangan dan nasihat biar lah praktikal dan mampu anak daraku buat.

Kenapa?  sembahyang fardhu pun susah ..  ini nak cadang solat hajat, solat tasbeeh, solat tahajud dan ..
mengikut satu kajian dekat dengan Lembah Pantai  hanya 10% jer wanita islam sembahyang 5 waktu sehari di negara islam terbaik dunia ni ..
yang lain maaf .. tak cukup 5 waktu lah ..  ada buat maghrib jer ; ada buat asar jer ..gitu gitu lah
yang lain ... sangat sangat maaf ..  payah nak solat depa kata.  Sluar semua ketat/  make up too tebal pulak.  Ginju ..  he..he..he ..  well, itu assessories mereka lah.
2.3  Kalau perempuan (isteri muda di desa, di bandar ; di pinggir bandar ) bagaimana ..jika suami out station ke Qatar, Saudi Arabia, Lahad Datu, Kudat, Semarahang ?  menonton
TV3 sahaja lah ..tetapi orang kata TV3 banyak ... dongeng..confuse lahh. Kuat sangat pro pemerintah. Aghhh.
kalau isteri tua bagaimana yer?

2.4  kalau perempuan ( bukan muda dah ..umur 50,61, .71,.. 81, ..)

  nak ajak main netball , baseball, handball.  (kelakarlah ..  netball untuk perempuan umur 11 - 18 tahun sudah baguslah).

satu malam setahun main netball wakil fakulti ..ok kot tapi apa dengan 355 hari yg lain.  Terus main netball lagi dan lagi kah? Main congkak..boringlah. biji getah tarak.

2.5  Mintak cadangan ..biar bagus bagus ..adik adik senang lakukan.

2.6  Belajar memasak ?  good one ..tetapi zaman la ni ..ibu dan nenek  sendiri asyik ajak beli makanan di kedai jer ..sejak kita kenal siapa itu ibu bukan?

2.7  menjahit? He he he. Baju bundle bersepah sepah pak.

2.7 mengecat dinding rumah?  (ketawa)

3)  Orang orang lelaki , mereka boleh mengajak kawan untuk

bermain bola ( futsal),
melepak di warung kedai mamak
tak ada isu fitnah, digoda oleh orang Bnagladeshi , Nigeria. Tapi anak gadis bagaimana?

dalam kitab ..org catit saat saat best sahaja contoh ..melayan tetamu di waktu malam gelap gelita ..tetamu makan ...anak bini semua berlapar. Itu saat tertentu. Bagaimana saat saat lain? Apa Sayiditina Aishah r. Anha buat?

4)  Kehidupan kita sudah banyak berubah mirip kepada orang Amerika, Eropah dan ..orang kafir. Beza badan kita kecil.  Ular kita pun pendek. (Laugh).

kalau tak kena cara .. jika orang Amerika masuk tempat bahaya seperti Annnnnaaar ...
kita pun ke sana jugaklah.

Betul tak?

Sejak saya muda dan segar berjaga mendengar khutbah jumaat di Jerteh, Ipoh, London, Leeds, Michigan, Montreal, karachi, New Delhi, Acheh, Jogja, Bandung, Hanoi, Bangkok Singapura hingga ..  tak pernah lagi saya dengar 1 cadangan praktikal .. dari orang cerdik pandai muslim .. what games should the girls/ ladies play after schools, after office hours, after working days ..etc etc  when they are all by themselves. Sorry.

Mungkin .kita tak adil.
Kita tak menasabah pun ...

Saya teringat kawan saya Prof S ( Birmingham) ..  budak budak pompuan berumur 17 - 20 tahun ..tak kan nak suruh mereka pegang bijik tasbeeh dan berzikir  sahaja ..brother  dari jam 0400 - 0800 mlm.

Kau sendiri pun tak terdaya nak buat, bukan?

Saya sekadar 'provoke' jer di sini.  Jangan salah tanggapan.  Dulu anak dara ku 4. Sekarang 3 dah berstatus ibu. Saya cuba ikhlas ini...fikir games apa yg tuhan suka nih.
Al Fatihah.

Sekian.

Fikirkan lah .

Nak suruh kita bina jet seperti Al Sultan Johor ..lagilah .. tak termampu pun ..orang orang kita fikirkan.  Kereta Proton pun ..isu tingkap otomatik pun belum bereh bereh lagi sejak tahun 1983 ..sampai kini?

Walllahu aklam bis sawab.


0 comments:

Post a Comment