Didik anak didik isteri didik suami

Posted by sazali

salam

Mendidik anak adalah satu tugas yang murni.

Dalam kitab - kitab terdapat banyak mutiara mengenai cara mendidik anak terbaik secara islam.  Insyallah selamat dunia dan akhirat.

salah satu ..jaga kepentingan solat.

Bila solat dipentingkan ..banyak perkara baik akan berlaku seperti bertanggungjawaban, keikhlasan dan kecerdikan muamalat seharian 24/7.

cara cakap pun kita didik anak anak. jangan meninggikan suara di hadapa ibu ayah.  cara melintas di hadapan atuk dan nenek pun ada stail tersendiri. Membongkokkan badan dan hulur tangan minta lalu.

Mendidik isteri ..  ini bukan benda senang.

Waktu baru baru khawin  ..banyak benda bagus bagus.  Cium tanganlah. Cium itu lah dan macam macam ..mahu cium.  He..he..he...

Bila 10,20, 30 , 40 tahun sudah berlalu ..

suami kena didik isteri?  sorry

Isteri kena didik suami?  sorry ...

Bukan senang kan?

Mengapa?

Tak ada ke ..dalam kitab semua ini?  Tak ada ke kem summer untuk orang veteran 30 - 60 tahun ..how to end life suami isteri misali?

3) Dalam kitab banyak ada mutiara.  Tetapi bukan semua orang mendengar syarahan ustaz dan ustazah di masjid atau di surau secara langsung.  Mengapa?  ramai suka belajar di hadapan TV sambil sambil makan minum cornflake + susu lembu segar, duduk bersila atas sofa, pakaian 50% jer ,  telefon dan macam macam lagi.

Kerana faktor keselesaan , keperitan hidup itu dan ini ..

masing masing ada agenda tersendiri.

Kalau tidak .. macam mana bisa orang tua bercerai ..anak 7, cucu 18 .. mereka mengambil keputusan mu mu aku aku ..kita hidup apartment masing masing.

Kadang kadang susah juga ..  isterri mahu dengar nasihat suami.
Suami pun payah dengar teguran isteri.

Itu pasallah.

'zon selesa' pun memainkan peranan yang tersendiri.

kau ada , kau tak ada ..serupa sahaja bagi kekanda (arwah nordin ahmad).  Ini pun kata kata keramat yg kerap membakar jantung pesara pesara tua.

Oleh itu.. secara diam diam ..  mereka membawa diri ke benua benua masig masing dengan beg ala komando ..besar dan padat 'deuter'.

Bagus kan?

Sekian.  Buat renungan dan refleksi masing masing.

Wasallam.  Al Fatihah.  Mengapa hati terlampau keras macam batu batu di pekan Batu Gajah, Kelantan ini?

1 comments:

  1. FRSR said...

    couldnt agree more, dr! doa semoga kita sentiasa dilembutkan hati, taat perintah Allah, dilapangkan dada untuk menerima perkara-perkara baik dan dijauhkan dari ego yang menggunung, amin...

Post a Comment