Fadilat salawat kepada Nabi Muhammad s.a.w.

Posted by sazali

salam

Antara makhluk Allah yang paling Allah sayangi sekali ialah Nabi Muhammad s.a.w.

Nabi terakhir zaman.

Apa apa yg berkaitan dengan Nabi Muhammad s.a.w.  besar maknanya di sisi pencipta dunia ini iaitu Allah Subhanawa taala. Satu ketika dahulu , Nabi Muhmmad s.a.w.  dicabar lantas ..baginda tunjjukan anak jarinya tepat ke bulan .. tiba tiba bulan terbelah dua.  Terkejut orang orang kafir Khuraish. Itu baru jari dia brothers.  Belum lagi .. anggotanya yang lain ..

Salawat ( Allahuma soli ala syadina Muhammad , wa ala syadina muhammad) datang dari mulut kita semua.

Fadhail salawat ialah DUA(2)  di sini:

Pertama , sekali salawat , Tuhan akan kirimkan 10 salawat ( salam dan salam ) kepada kita ..
jadi jika kita bersalawat kepada Nabi Muhammad sa.w.  100 kali pagi dan 100 kali petang petang . Allah sudah kirimkan salam (100 + 100) * 10 =  2000 salam sayang kpd kita setiap hari.

Bayangkan jika ada Presiden Amerika mengirim khabar berita kpd kita sekali di Politeknik Kota bHaru ( Kok Lanas) ..sudah tentu .. besar kebanggaan kita masing masing maklumlah ..Presiden Amerika.  Oleh sebab seronok inlah , PM kita dan isterinya selalu jah ..melawat President Obama tersebut.  Tok rasor rimas ko oBama?

Sekarang Allah Taala sendiri ..President kepada semua President atas muka bumi ini menghantarkan 2000 salam kpd kita ..sudah tentulah ..kita akan berada dalam keadaan sihat , aman , damai dan bahagia. Ameen.

Kedua, hari terbaik bersalawat ialah hari Jumaat. Penghulu kepada semua hari seminggu.

Pahala bersalawat pada hari Jumaat ... pahalanya .. terlampaulah banyak. Berlipat lipat  kali ganda. Tidak terbilang , tidak terhitung banyaknya .. kebaikan khusus kepada diri kita sendiri.

Insyallah orang yang mana hatinya selalu risau , gemuruh , was - was ...eloklah mengamalkan salawat kpd junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w.

Makanan dan minuman yang mana disalawatkan 3 kali sahaja ..insyallah suami dan anak anak di rumah akan sayang kpd Puan.  He..he..he.. try lah jika nak tahu.

Banyak rumah tangga .. problem dengan serba serbi.

Kereta baru problem.
Rumah baru problem.
Isteri / suami baru  problem.  (asyik teringat arwah isteri lama jah)..
Kerusi set Italia pun problem.
Gelang emas berat berat RM40 berat pun ..dia rasa problem.

Untuk menyelesaiakn masalah ini semua .. cubalah  bersalawat banyak banyak kpd Nabi kita mulai sekarang.  Jangan tunggu lama lama.

Guru guru baru pun ..jika rasa panas sejuk tak tentu pasal ( tak confidencelah tu)  mengajar satu kelas ramai pelajar super cemerlang 9A+ SPM baru baru ini pun
try baca salawat ..guarantee dia kan dapat keyakinan untuk mengajar subjeknya seterusnya.

Jangan panik.  Saya selalu amalkan perkara ini.  Atas pentas saya salawat, bawah pentas pun ..apatah lagi.  Macam macam ..free jah ..bersalawat ini.  Biar berbutir bila berucap nanti.  Nok tok nok jah.

Ramuan semua dah ada dalam kitab kitab Nabi Muhammad s.a.w. Amalkan lah kita semua.

Sekian.
Wasallam.
0 comments:

Post a Comment