Berhati-hatilah

Posted by sazali

Salam

Satu dunia Islam akan berhari raya minggu hadapan.

Selalunya sibuk perantau nak pulang ke rumah ibu bapa dan kampung halaman.

2) Sudah servis kereta bang?

Cukup duit  ker nak pulang kampung ini?  Mu sihak   ko tu?

3)  Awas ..

kalau mata mengantuk jangan cuba cuba memandu.
Nanti terjumpa benda lain pula ...minggu hadapan.

3.2  polis  dan JPJ  pun sibuk nak tangkap kita yg memandu laju dan saman saman akan
datang kepada kita kerana

banyak dah duit kerajaan habis ..untuk malayani 3 buah Pilihanraya Kecil bulan bulan yg lalu bermula dari Serawak dan diikuti dgn Kuala Kangsar dan Sungai Besar.  Syukur BN menang. Kit a  pun dapat bonus RM500 dan RM250 juga.

Saya dah dapat satu saman .. yg lama lama pun ..mereka kirimkan ..

memandangkan duit kerajaan banyak dah merosot dalam tabungan nya.

4)  Jangan bunuh diri di atas jalan raya Malaysia.

Kita berpuasa penat penat ..  dan jangan biarkan saudara mara menangis menanti jenazah kita anak beranak ..tergolek atas lebuh raya dan terjatuh dalam ke dalam gaung di seluruh Malaysia.

Mengikut analisa kemalangan

ramai orang gila memandu terlampau laju ..maklumlah mereka.takut sangat kampung mereka tiba tiba hilang dari pandangan mata sejurus mereka sampai ke kampung halaman masing masing.

Jika tak sihat ..balik hujung bulan Julai 2016 lah.

Tak ada apa apa ... perbezaan pun kampung tuan/puan.  Insya allah.  Mengikut stail ayat Ebit Liew ..dia kata Allah masih sayangkan abang dan kakak.  Redhalah ..pulang lewat sedikit dari orang lain.  Semua saudara dah pulang dari berhari raya di kampung dan sudah lama pulang ke destinasi kerja masing masing ..inilah giliran kita pulang berhari raya dgn ibu bapa dan ibu ayah saudara kita sahaja.  Seronok tak?

Kalau dulu .. kampung kita penuh dengan ular, lipan, jengking berbisa, pohon pohonan getah dan kelapa sawit ..
percaya lah tanpa anda berhari raya pun tahun ini

kampung tuan masih penuh dengan belukar, pohon getah dan kelapa sawit.

Cerdikkanlah tuan/puan sedikit.

Jimat tenaga.
Jimat duit.
Jimat masa.
Jimat macam macam.

5)  Saya pernah berhari raya di London. Raya pertama ada lecture mathematics. Pagi tu .saya makan corn flakes.  No problem.  Tidak ada air mata pun saya titiskan ke atas bumi London.  I just buat don't know jer.  Akhir minggu tu ..jer baru kita buat ..hari raya day celebration.  Saya bawak nasi goreng kampung ..saya masak sendiri.  Tidak ada dosa pun terlibat.  Sekarang pun panjang lg umur di kandung badan.  Syukurlah ..saya bukan jenis beremosi tinggi dgn stail takbir raya ala ala ..org kecewa sepanjang hayat.  Sebab itu kita tak boleh masuk world cup .... takbir raya pun cukup sedih, sayu dan .. entahlah.

Jangan risau ibu bapa kita tak akan mati  tanpa tuan/puan di samping mereka untuk kali ini.  Lagipun ramai balik ..bukan boleh memasak lemang dan ketupat pun.  Asyik membeli jer ....bukan?  Ramai yang miss solat subuh ..tergolek depan ruangan tamu ..macam ular sawa anak beranak tak bangun bangun subuh pun.  Maklumlah ..baru sampai jam 300 pagi ke kota bharu dari Singapura dan macam macam tempat yg lain.

Insyallah.

Motto:  Islam maju ke hadapan jika umat islam terkini cerdik dan mempunyai hikmah dan taufiq hidayah.

Sekian.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri.  Maaf Zahir dan Bathin.

Wasallam.

0 comments:

Post a Comment