Serba serbi takut

Posted by sazali

Salam

Ramai orang kita merasakan takut itu satu perkara yg tersangatlah besar.  takut hantu, takut gagal dalam bisnes, takut cuba itu ini dan ....

Serba serbi takut.

2) Orang takut .. tak ke mana.

nak terbang dgn kapal terbang pun takut.
Nak pergi mekah macam macam.  Sekarang tak ada dah kapal laut untuk ke Mekah.

3) Nak tulis karangan panjang panjang sedikit pun takut.

takut orang kata ..kita nak menunjuk nunjuk.

Orang menulis nak cari nama .. tak ikhlas .. org tak ikhlas ..tuhan masukkan dia ke dalam nerarka.

Begitulah kurikulum orang orang melayu sejak turun temurun.

4)  Dulu kita seronok berniaga nasi lemak bawah pokok.

Dulu kita seronok jual cendul pulut tapai bawah pokok jugak.

Tiba tiba datang 100  buah kapal ..bawak semua mamak dari benua India/ Pakistan.

Dengan ketibaan mamak .. semua kedai batu ..mamak ambik ..dan jual macam macam makanan ..roti canai dia buat, tandoori pun dia buat ..

hasil penjajahan baru dari benua India ..

ramai famili melayu makan .. sarapan , tengah hari dan malam semua di kedai mamak.  Bukan dia seorang jer makan makanan hasil tangan makanan dari mamak-mamak lelaki ..tetapi isterinya, mak, mak & pak  mertua, nenek , anak dan cucu semua ngap ngap makanan berminyak sapi.  Setiap hari tak kira panas atau hujan.  Bulan puasa atau tidak ..semua ..helo hello ..  mamak kasi roti telur 1. Cepat mamak!

Hasil penjajahan mamak .. ada melayu berkhawin dgn mamak. Oleh itu datanglah mamak junior dalam lipatan sejarah orang berbangsa melayu.  Bukan seorang mamak junior .. ramai lagi mamak junior.  Satu jer .. pengajaran depa beritahu saya pasal orang kita.  Melayu takut serba serbi.  Takut berhutang.  Takut sewa rumah kedai berbatu .. ibu kota atau pekan kecil.  Melayu takut bisnes beramai-ramai.  Takut berganding bahu buat bisnes  'nasi lemak' secara total.  Kita melayu berniaga pun ada lagi perasaan dengki mendengki.  Ilmu agama tahu mcm mcm ..buat jer tidak.

Salah satu ilmu melayu ..  Bersatu  kita kuat , bercerai kita lemah-dan terus bangsat.Ha..ha..ha..

Terima Kasihlah Kurikulum Melayu .. berpaksikan  'takut' dan gerun semua sekali.

5)  Untuk tidak menjadi hamba seumur hidup ..elok sangatlah ..kita duduk ramai ramai dan fikir elok elok ..  baguskah kita dgn kurikulum penuh takut, gerun dan sensasi ini?

Saya tak tahu .. semua jawapannya..tetapi ..

memang apa yg diajar di sekolah, politeknik, kolej matrikulasi dan universiti ..perlu buat sedikit ubah suaian .. biar graduan sudah dilatih dgn sifat ingin mencuba/ tahan lasak/  berani berhadapan dengan kegagalan dan kekecewaan dlm semua dugaan dan cubaan kita.  Ibu bapa melayu pun ..elok tolong anak jadi kuat dan tahan lasak. Jangan memanjakan mereka sahaja.  Negara melayu nak runtuh dah ni..bila bila masa.

Tengok sahaja ..  mamak dari INdia;  Bangla dari Bangladesh .. tak lama lagi ..rakyat Syria dari luar negara sana .. 3,000 famili rakyat Syria dijemput datang ..kasi warna sikit negara melayu ini

apakah resipi kejayaan mereka (mamak INdia/ Pakistan/ Bangladesh) menaaluki   UNITED KINGDOM, JAPAN dan AMERIKA SYARIKAT ???.

Mungkin saya   tahu


mereka berani nak cuba dan tawakal sahaja lah,...

Mana tahu ..  kekayaan ada di bumi melayu ini 10,20,30 ..3000 tahun yg akan datang.

Sekian.

 Fikirkanlah anak anak bangsa ku.

Takut hanya kepada Tuhan Yang satu. Allahhu Akhbar.

Wasallam
0 comments:

Post a Comment