Destiny - who created your destiny?

Posted by sazali

Salam.

Seronok baca ..  coretan dari Coach Baha ( budak muar). My ex-boss 10 - 15 years ago.

Sekarang dia sedang berniaga 999 jenis perniagaan.  Baru tadi dia ada catit .. kita yg mencipta hala tuju hidup kita.

Contoh:

Jika kita seorang perempuan ..

kita yang menentukan .. jenis pasangan hidup kita. Bukan orang kampung kita atau geng di fakulti sana dan sini.

Sekarang di hadapan mata , kita boleh lihat 999 jenis manusia - botak, buncit, tinggi kurus mengalah, pendek badak sumbu dan mcm mcm lagi ....  ada orang Pakistani, Bangladeshi, India, Arab, Iran, Iraq, Mat Salleh, Mat Gagakkkkk, melayu kelate, melayu Perak,  ....  , Singapura dan Indonesia.  Bagus kerajaan ini ..  sumbangan nya cukup besar sekali.

Cukup banyak pilihan yg disediakan untuk kita.

2) Kalau rasa rasa nak terbang kerap kali .. pilihlah arab Qatar / Yemen/ Turkey.  Time khawin sekali tu lah kita nampak gigi merah tok besan kita dari Yemen itu.

Mengapa?  jauh Yemen ini.  Orang Yemen suka makan daun sireh.  Hasil kunyahan daun itu ..terjadilah gigi semua berwarna merah.  Ikut kitab mereka, gigi mereah itu seksi.  Status berlawan dengan wanita dengan bendera warna merah sebulan sekali. (ketawa).

Kalau nak hidup sentosa ..  bahagia ..khawin satu kampung, satu taman perumahan dan satu darjah.  Jika nak sedap lagi ..mak dia dan mak kita saling jatuh cinta kpd ayahanda kita seorang.  Closest rivall kata kannn?

3)  tapi aku fikr lain lah.

Kita manusia boleh plan ..tetapi rezeki kita bersuami orang melayu atau tidak ..semua sudah tercatit oleh ALLAH Azali.

rezeki kita, pasangan  hidup, mati kita semua dah ada dalam buku ... di mana tu?  Lul mahfuzzz?

ada orang struggle nak khawin dgn buah hati ..  tetapi jika tuhan tak izinkan ..tak jadi jugak ..bilamana kedua dua pelakon terkorban dalam nahas .. pra Aidil Fitri 2014.

ada juga struggle macam macam ..  tetapi bila tuhan tak sokong ... tak jadi jugak .... contioh .. boyfriend tak datang datang time .. akad nikah dan time khemah dan lagu khawin berkumandang di udara.  tak guna punya BF.  Tulah ..  cari BF melayu kan senang .. yg kau cari budak Bangla ..  apa pasal?

kalimah La ilah ha illaahhh .. bermakna ..hidup mati kita di tangan Allah. Ini dikatakan beriman dengan Qada dan Qadar Allah. Orang tak caya .. ini .. kafir .. BAHAYA ..  boss.  Baik mengucap sekali lagi.  Plz.  Astaghfirullah.

Sekian untuk renungan kita bersama.

Muga muga berbahgialah kita semua hendaknya.

Wasallam.


0 comments:

Post a Comment