Gu kito kor tu?

Posted by sazali

Salam

Tanda kita sudah sihat ialah ..

salah satu .. ketuk papan keyboard lagi dan lagi.

Hari ini nak menulis pasal Geng lama dan Geng baru.  Di Kelantan, istilah geng ialah ' gu'.

2) Kawan lama kita dapat dari bangku sekolah ..dari Darjah 1 hingga Tingkatan 6 atas.  Selalunya kawan kawan kita ini sekampung; selorong; setaman perumahan; sesekolah . Oleh itu tabiat kawan kawan ini banyak sudah kita tahu dan fahami.

Contoh ..ada kaki perempuan (tak leh tengok ...pompuan dahi licin ..mula lah dia ... ).  Nasihat - jangan cuba cuba bawa orang begini ke rumah mu.  nanti ..dia naik syok tengok wajah isteri mu pula.  Waduhhhh..pak?


ada kawan kawan lamu itu - kaki candu ..ke mana sahaja ..dia akan menghisap rokok .. bukan setakat di bawah pohon ubi kayu yg berayut ular ular kapak jer /.... dia merokok ..atas surau masjid pun ...dia hantu rokok terutama zon tandas dan pakkir..

Ada satu itu, kaki hutang ..pandai dia berhutang .. bayar jer yg payah. Kawan kawan lama semuanya dia dah berhutang , dengan bini cikgu dia pun..   dia cuba berhutang.  (ha..ha.. tak malu betul dia ini ..)

Tapi ... dengan kawan kawan lama ..kita boleh all out ..  feelings / swearing menggunakan bahasa SCOTLAND / IRELAND/ MU ..

kita boleh cerita mcm mcm kecuali ..perkara dalam kain kita dan isteri orang lain sudah lah


3) kawan-kawan baru .. ini punya kawan ..  very formal punya.

kumpulan ini ialah:

3.1  kawan satu opis
3.2  kawan satu fakulti
3.3  kawan satu parti politik (PAS, PKR, DAP, UMNOR ...)
3.4  kawan satu perjuangan agama ( kumpulan dakwah tabligh; usrah; tajwid dan lain lain )
3,5  kawan satu trend tudung berlapis dari Bandung atau Fareeeda
3.5 b)  kawan kawan geng baju nipis ..seluar ketat ketat ..
3.6  kawan satu  kelab golf - geng ini pakai gelang putih .. konon konon gelang itu simbol unik mereka adalah superkaya kot
3.7  kawan satu kelab B2  - bini 2 orang - satu melayu Malaysia dan yg muda itu .. dari Medan atau Kemboja
3.8  kawan satu kedai kopi -  Kluang Rail Coffee Shop
3.9  kawan satu tahap pengajian masters / PhD luar negara atau ..alah .. you all
3.10 tolong isi sendiri ok?

Kumpulan kawan-kawan  kedua .. walaupun mereka standard .. kita tak mampu nak mintak hutang apa apa; berhutang jauh sekali lah ...  why?  kerana ..mereka tak kenal sangat siapa diri kita ini ... cucu orang kayor atau .. tok nenek kita geng mamak .. hanyut dari benua India tahun 1850 lagi


Feelings ?  we cannot pour our heart to this group of friends at all.  Very limited exposure.  All very formal.  Kita pun napok sangat berjurussss bila selalu rapat dengan geng geng baru ini  ( good behaved boy).

Mengapa saya gila sangat nak  menulis tajuk ini
?

banyak sebabnya.

pertama ..betullah  firman Allah ..  kita ini semua pandai berlakon.  Pandai sungguh kita berlakon. Ada yg berlakon sampai jadi suami isteri tempoh 5 hari; 5 bulan; 5 tahun; 10 tahun ; 15 tahun ..dan ..penulis blog  33 tahun ..berlakon .. lillah hi taala?

kedua ..  saya perhatikan ada orang itu kan ..  bila dapat kawan baru .. kita kawan-kawan lamanya ..dilupakan.  Faktor utama ialah ..kita tak satu standard macam dio oreng lagi.

Dasyat!  geng ini.  Jangan percaya sangat kumpulan kedua ini.  Cukup tinggi sifat sifat kepura-puraan nya .. Sabar jer lahhhh ...  geng ini time dia nak kita tolong dia .. bahasa melayu yg digunakan .. kalah Zaaaba Pendita itu.  Lebih lembut dari lidah dan lebih tajam dari ..  keris tamingsari ..Hang Tuah ..  sebab itu ada lagu .. Madu dan Racun. Awas!

Sebab itu dalam kitab zaman dahulu kala .. baik kita berkawan dengan Allah Pencipta kita sahaja.  nak apa ..mintak dengan dia jer .. Settle?  tak sakit hati pun.  nak settle kad kredit ..ask from Allah ..nak settle hutang roti mamak pakai buku 3 X 5 pun ..ask from Allah.

Old boys meeting ..   gelanggang terbaik kita jumpa geng geng lama.  Ada yg kembali dgn memori indah dan ada yg pulang ke rumah dengan hati yg sakit.  (laugh).  Mengapa?  tepuk dada tanyalah hati.  Old flame baru tahu .... bini kito ..lebih lawa , tinggi tubuhnya dari old flame.  One more asset ..the teeth she has ...still fully intact.  (laugh)

rasa rasa cukup  lah .. larian pertama saya mengetuk keyboard ini ..selepas pulih dari demam panas baru baru ini.

Dasyat  cubaan dari Allah robbul Alameen .. warna air kencingku  pun boleh berubah .. apatah  lagi pantai di luar sana kan?


Sekian.  Maaf banyak banyak geng.

Wallahu aklam bis sawab.
0 comments:

Post a Comment