Mampukah kita menghitungkan nikmat Allah Taala?

Posted by sazali

Salam.

Syukur kita berjumpa semula - pada satu pagi JUmaat yang mulia.  Tajuk penulisan saya ialah 'mampukah kita menghitungkan segala nikmat Allah yang ia kurniakan kpd kita?"

2)  Payah tu tuan hamba.  Jom kita mulakan dengan nikmat pertama.  Bangun pagi pagi hari jumaat.  Kita ke tandas.  Apa lagi ..kebanyakkan kita akan kencing dan membuang air besar @ berak.  Sedap atau tak sedap nikmat tuhan kurniakan kepada kita - boleh kencing dengan lancar .. berbunyi pulak tu .. shirrrrrr.. best bukan?  Apa kata satu pagi nanti ..tuhan tarik nikmat kencing ini?  Puas kita memaksa .. alat senjata lelaki kita untuk mengeluarkan air kencing .. tak keluar keluar juga?  Apa akan jadi kepada kita?  Jumpa doktor pakar?  Pantai Hospital?  Nak guna insuran Prudential ?  he..he.. cubalah .. selepas mengunakan skem Prudential tu dengan bantuan semua doktor di bandar Batu Pahat .. kita tak boleh kencing-kencing lagi.  Apa sudah jadi?  Setitik pun air kencing ..tuhan tak izinkan air kencing itu keluar shirrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr .. lagi.  Susah kita bukan?

Satu nikmat tuhan suruh kita kira itu!

3) NIkmat membuang air besar.  Ada orang senang jer membuang air besar.  Ada yang mampu 'deposit' najis mereka sebanyak 3 baldi air setiap hari.  Ada 2 baldi air.  Ada 1 baldi air.  Maknanya dia sihat.  Dia makan banyak  -  dan tuhan izinkan ..dia deposit banyak 'najis' dengan satu perasaan puas tak terkira sedapnya.  Sedap?  he..he..  apa kata jika tuhan pada satu hari ..tak mengizinkan kita deposit najis .. satu gram/ounce pun.  Sudah puas kita mengusahakan untuk mengelaurkan najis kita .. tak juga keluar..  mengikut orang kampung..  ini penyakit dipanggil sembelit/  jika berlarutan 3 hari berturut-turut hingga 2 minggu berturut-turut ..  mereka panggil ini kes sebagai buasir.  Sedap?  tanyalah orang yang pernah melalui operation 'penyakit buasir' ini.  Tanya!  jangan tak tanya.

Apa macam Mat .  sedapkah operation di Pantai Hospital itu .. grip kau ok dah ker?  Saya percaya .. tuan hamba akan dilempang .. pipi tuan dengan kuat sekali .. Mengapa?  Azab tuan hamba.  Azab ..aza yang dasyat sekali.  Orang yang ditimpa dengan penyakit sembelit .. mereka akan berikhtiar macam-macampusing sana pusing sini , tunggeng sana tunggeng sini .. hanya untuk mengeluarkan satu biji najis ..  satu kilogram najis .. 2 baldi najis .. dia makan 1 pinggan nasi , tuhan kasi keluarkan 3 baldi najis.  Tengok .. nikmat Allah kepada kita .. tanpa kita sedari pun. 

Cukuplah ..penulisan saya pada pagi ini.  Marilah kita bersyukur dengan nikmat yang Allah dah kurniakan kpd kita.  Alhamdulilah.  Subhanallah.  Allah Akbar.  Allahum ma solli ala muhammad wa ala alihi muhamad (sollallah   hu  alai hi wa salam).

Maaf jika terkasar bahasa.  Memang kelemahan saya.

Wallahu aklam.

0 comments:

Post a Comment