Satu paigi hari jumaat

Posted by sazali

Salam.

Jumaat datang lagi.  Hari JUmaat .. amalan-amalan pada hari ini berlipat-lipat kali ganda jika hendak kita bandingkan dengan amalan pada hari-hari lain.

2)  Banyakkan berzikir.  Salawat Nabi.  Alllahum soli ala muhammad wa ala alihi saidina muhammad.  1 zikir kpd Nabi, Allah hantar 10 zikir kepada kita. Bayangkan pagi pagi begini kita zikir ..100 kali .. Allah dah hantar ..1000 kali zikir kpd kita.  Alhamdulilah.

3)  Bacalah Al Quraan .. Surah Yaseen.  SEtiap huruf .. dari Al Quraan .. jika dibaca .. pahalanya .. 10.  ALIF LAM MIM  ..3 huruf .. maka dapatlah kat kita 30 hasanah.  Jika kita baca satu Al-Quraan ..  bayangkan hasanah yg kita dapat?

4)  Hadhir ke Masjid ..awal awal sedikit .. 1 jam sebelum sembahyang Fardhu JUmaat.  Dengar khutbah jumaat dengan teliti.  Dengar, sebar dan amalkan apa yang dibaca oleh khatib.  It taqi llah.  takutlah kepada Allah.

5)  Banyakkan berdoa minta ..kesejahteraan dari Allah.  Minta perlindungan dari ancaman ancaman bahaya seperti tsunami.  Allah Maha Kuasa.

6)  Melawat ibu ayah ..jika mereka masih ada.  Beli sate ayam.. bawak kat mereka .  Buah tangan kat mereka.  Gembirakan hati mereka.  Susahkah?

7) Layan mak ayah .. macam mereka melayan kita di waktu kita ..masih bayi lagi.  Berak kita ..mereka yang uruskan.  Jika mereka beraka sekarang, mampukah anda melayan mereka dgn layanan yg sama?

8)  Berdoa banyak2.  sebelum jatuh matahari ptg jumaat.  Sangat bagus berdoa jam 645 - 725 mlm.

Sekian.  yang baik dari Allah .yang lemah itu dari saya yang tersangat lah lemah.

Wallahu aklam.

0 comments:

Post a Comment