Menghindari penyakit

Posted by sazali

Salam.

Sekarang ramai orang moden mempunyai berbagai-bagai penyakit.  Semua adalah berpunca dari stail kehidupan/ pemakanan mereka juga.  Ada yangsuka makan exkpress KFC / Mc Donalds sepanjang masa.  Cuba saya cadangkan kita amalkan cara makan Baginda  Nabi MUhammad s.a.w ini:  baca bismillah dan akhiri dgn alhamdulilah.

1)  makan bila lapar , dan berhenti makan sebelum kenyang
2)  peruntukkan 1/3 perut untuk makanan, 1/3 untuk air minuman dan 1/3 lagi untuk udara

3)  lepas makan cuba berjalan-jalan kanak-kanak sejauh 40 langkah
4)  jangan kencing berdiri (bagi jejaka)
5)  jangan duduk lama lama dalam tandas kerana tandas adalah padang permainan iblis dan syaitan
6)  minum air jgn teguk sekali gus sahaja macam si unta di padang pasir Sahara.  Minum 3 teguk slow slow
7)  jangan amalkan minum semasa makan makanan itu.  Selepas makan baru minum.  Stamina lelaki tidak kuat jika asyik minum minum minum macam itik di kolam.  Tak leh tahan lama ..org org tua kata.
8) yakin bahawa makan minum kita Allah yang akan beri kesihatan bukan makan minum tersebut.  Yakin sungguh sungguh kepada kekuasaan Allah.
9)  makan minum biar halal dari pendapatan kita yang halal dan yang termat penting
10) jika ada makanan lebih, hantarlah sedikit kat jiran-jiran kita tu.  Tahu tak ..  dari makanan makanan ini kita dapat membina hubungan silatul rahim yg istemewa dgn jiran tetangga.  Time sakit , jiran kita dulu yg menjengguk
kita .. terlantar atas katil di dalam ward Hospital Pantai , Hospital Pakar dan lain-lain.  Jiran tentangga adalah saudara kita juga.
Sekian.  Jka kita umat Nabi Muhammad s.a.w  dan kita sayangkan nya .. ayuh kita malkan semua ini.  Insyallah kita akan sihat lagi.  Amalan amaln ini tersangatlah murah. Tak yah suash susah buat appointment dgn Pantai Hospital , Hospital Pakar apa apa pun.  Semua mujarab.

Wallahu aklam

0 comments:

Post a Comment