Orang yang suka menipu adalah

Posted by sazali

Salam

tadi saya diberikan hidayah untuk bersama-sama mendengar tazkirah dari Puan Nor Azah Samsuddin. Tazkirahnya adalah berkenaan dengan akhlak kita manusia muknin dan mukminah.

2) Salah satu akhlak yang ditekankan ialah

'..bercakap benar.'

3) Teringat saya kepada satu Readers ' Digest tahun 1980 .. di London .. salah satu penulis tetap column nya ada mengatakan bahawa

".. a liar is the most cleverest person on earth because he has to maintain his line of stories for ever and ever..

Terjemahannya ialah:

" seseorang yg menipu dianggap mempunyai otak yg paling smart kerana dia mesti menjaga integriti cerita bohongnya sampai bila bila ..."

Saya rasa payah itu tetapi . . org pandai mesti mampu berbuat demikian hari demi hari tanpa merasa jemu.

4) So kalau kita tak seberapa pandai .. bercakap benarlah. Contoh ..kes liwat Anwar dgn Saiful . Antara mereka berdua ini .. mesti ada seorang yg memutar belitkan cerita. Kasihan rakyat jelata ..yg sentiasa membeli akhbar harian melayu semata mata nak track .. berita / jalan cerita mana yg betul dan sahih. Tetapi salahsatu dari mereka beruntung kerana dia ada pasukan pereka cerita dan ada juga pasukan 'maintain jalan cerita biar betul sampai habis .. '.

He.he..
Saya keluar dari majlis tazkirah sebagai hamba Allah ygsemakin sedar ..betapa payah hidup mereka-rekakan cerita ini dari tahun 1995 - 2012 ini. Muga muga Allah memberi petunjuk kpd mereka yg benar.

Sekian.

Wallahu aklam

0 comments:

Post a Comment