Drive elok-elok tuan hamba

Posted by sazali

Salam.

Majoriti penghuni bandaraya Kumpur sudah mulai pulang ke kampung halaman tercinta.

Sebagai rakyat Malaysia .. saya ingin mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf zahir dan bathin.

Di samping itu,  saya ingin ingatkan diri saya dan semua yang memandu .. drive elok-elok plz.
Jika penat, berhenti kat RnR, masjid atau surau yang banyak disediakan oleh pihak kerajaan dan pihak bertanggung jawab.

Ambil rehat.  Jangan terlampau asyik dgn memikirkan kampung itu ..tak lari kampung tuan hamba.  Tak yah dikejarkan sangat.  Insyaaallah ada ..  di hujung destinasi tuan hamba.

Lainlah kalau di negara-negara jiran yg selalu ditimpa bencana alam seperti gempa bumi, tsunami dan banjir buruk di Filipina/ China.  Kampung mereka sekejap ada, sekejap dah hilang dari pandangan mata.  Al-fatihah!

Oleh itu beringat-ingatlah.  Malang tak berbau - kata orang-orang tua mcam Pak Sako, Dato' Bahamam, Tok Kenali dan ramai lagi pendekar kita zaman dahulu kala.

Jaga anak-anak tu.  Nanti lemas , mandi dalam parit-parit di mana-mana jua maklumlah budak bandaraya - mana tahu berenang mcm itek di kampung itu.  He..he..

Cakap elok-elok dengan orang kampung.  Budi kita orang leh lihat dari cara dan gaya kita bercakap.  Elak dari bercakap politik di Kelantan.  Payoh nok menengggg.  He.he..  kecuali mu org buleng gok.  (laugh)

Sekian.  Maaf ku pinta dari hujung kopiah arab hingga ke stokin kakiku ini.  Ikhlas mau jaga bila minta maaf kpd kalian semua.

Wallahu aklam.

0 comments:

Post a Comment