Sembahyang sunat Tasbeeh b4 RAYA

Posted by sazali

Salam

Di sini saya hadiahkan kepada kalian pembaca blog saya yg setia selama ini.  Terima kasih kerana memberi sokongan padu dalam pembacaan dan komen-komen membina.  TQ so much.  Allah sayang kpd kalian semua.  Jom kito baca bendo bendo yang bagus jah dari intenet ini deh?  OK?

Selalu di Kota Bharu Kelantan, sebelum umat  islam rakyak  kelate, thailand dan kembojo menyambut Hari Raya Aidi Fitri , masjid masjid seperti Masjid Besar Kampung Sireh dan Masjid Telipot akan menjalan sembahyang sunat Tasbeeh 4 rakaat /  2 kali salam ok.  Sellau selepas selesai sembahyang sunat terawih terakhir pada malam 29 / 30 ramdhan.  Ataupun tok guru seperti Ustaz Wan Yusoff Dakwah Tabligh akan ajak pakat maghi ramai-ramai pukul 400 pagi ..kito wak samo-samo sembahyang sunat tasbeeh ini/  maghi lah/  he..he..

Fadilat sembahyang sunat tasbeeh ialah .. Allah Taala akan mengampunkan semua dosa kita selama ini,  80 tahun ke hadapan dari tahun 2012 Masehi dan 80 tahun ke belakangan kecuali kita bersyirik kepada tuhan semesta alam.

doa Tasbeeh apa nak baca?  subha nallah alhamdulilallah hi wala ila ha illahu wallahu akbar

2)  Kena baca 75 kali tasbeeh di atas dalam setiap rakaat;  jadi kalau 2 rakaat sembahyang kita dah baca 150 kali// kalau 4 rakkat kita dah baca 300 kali.  Matematiklah ini?

3)  So sekarang saya mulakan

Angkat takbir - Allahu Akbar

Niat "  saya aku sembahyang sunat tasbeeh 2 rakaat kerana Allah Taala"

 

Baca 15 kali doa tasbeeh
Baru mulakan bacaan Al-Fatihah di ikuti dengan surah lain seperti Wal Asri
Baca 10 kali tasbeeh

Rukuk
Bacalah doa bila rukuk
Barulah baca doa  tasbeeh 10 kali  pulak

then iktidal
sami allah hu liman hamidah
baca pulak 10 kali doa tasbeeh

then sujud pertama kita
baca doa bila mu sujudlahhh seperti biasa
then baca doa tasbeeh 10 kali pulok (sabar bebbb )

sekarang kito duduk antara 2 sujud
baca doa biasa kita dok baca bila berkeadaan begini
then baca pulok  doa tasbeeh 10 kali

then sujud kali kedua
baca doa bila sujud ini
then baca lagi doa tasbeeh 10 kali

-------------------  jumlah bacaan doa tasbeeh sekarang sudah 75 kali dohh
Naik  kepada rakaat kedua mu -    REPEAT / ulangi segala yg di atas itu dengan raso rendah diri dan tawadok kito kpd Allah Taala.  Baca Al-fatihah dan Surah Ikhlas Qul huwallah hu Ahad


After selepas 2 rakkat itu/ jgn lupa beri salam wehhh ..  assalamu alaikum wa rah matul llah hi barakatuh/

Buat 2 rakaat baru pulok selepas mu baco baris ayat ini/  so total 4 rakkat/  jumlah semua doa tasbeeh ialah 300 kali kesemuanya.

Alhamdulilah.  Buat lah sembahyang ini ..mengikut satu hadith ..  sekurang-kurangnya 1 kali dalam seminggu/  atau tak leh jugok 1 kali sebulan /  atau tak leh jugok 1 kali setahun/// atau paling malas mu dalam seumur hidup buatlah 1 kali pun alright punyo.  Jangan tak buat langsung.

Ganjarannya?  saya wayak doh tadi .. mu  tok khabar kor?  Allah akan ampun semua dosa kita bagaikan bueh di laut cino selatan / laut melako / laut india / laut bangla/  lautan pasifik/ lautan atlantik sekali pun// Allah Akbar !  kecuali syirik.

Gapo itu syirik?  OMG .. lain kali kawe wayak kat mu lah. insyallah.

Sekian.  Itu jer lah hadiah saya yang ikhlas kpd pembaca sekalian.  yang baik dari Allah dan yg silap/ kekurangan ... semua adalah kelemahan diri saya sendiri.

Wallah huaklam.

Sazali Khalid Ph.D

 

0 comments:

Post a Comment