Pelajar sains

Posted by sazali

Salam

Baru baru ini aku tertonton Berita Perdana Jam 0800 mlm.  Sellalu saya ke masjid ... fardhu isyak berjmaah.  Kalau aku jadi Perdana Menteri, sudah tentu aku arah BERITA PERDANA ditayangkan jam 0900 mlm.  Baru ada fokus dalam jamaah di masjid jameek di seluruh negeri.  SEkarang orang azan di masjid, kuat juga azannya ..tetapi pada masa itulah .. orang melayu .. yg baru pulang dari Haji sibuk nak dengar ..  (sila baca di paragraf di bawah)

2)  Terdengar YB Dato' Muhyideen Yasiin .. nak galakkan pelajar pelajar melayu ramai ramai masuk jurusan sains kerana dunia global memerlukan pakar sains dan teknologi.  Begitulah nada suaranya.

3)  Tetapi hairannya ..  dulu pun .. 1970 - 1990 ..kerajaan pun cakap dengan nada yang sama.

Saya sebahagian dari mereka yang dikerah masuk jurusan sains. Hampir hampir nak meletup kepala otak belajar sains, matematik dan macam macam ber 'tik'.  Tetapi ..  graduan sains / graduan bukan sains di tanah air ..  masalahnya gaji kita sama banyak jer dalam sektor kerajaan ini.  Kawan aku yg belajar undang undang ..jauh ke hadapan dari segi .. gred gaji/ scale gaji dan promotion.

Penat jer belajar fizik, kimia buat eksperimen siang dan malam.. begitu juga graduan sains komputer ..  buat programming FORTRAN, ALGOL, PASCAL ..ramai programmers tak leh kencing dgn lawas kerana programming tak settle settle lagi berhari-hari lamanya .. aleh aleh bila kerja dengan kerajaan Malaysia ..  gaji graduan yang pandai FORTRAN sama banyak dengan gaji orang yang sastera dari Universiti Malaya.

Dengan keadaan begitu , saya selalu bilang ..  tak payah buat sains/  Buat akaunting lagi bagus/ belajar ekonomik lagi bagus dari belajar fizikkkkk.

Jika pak menteri yg bijak bistari  ..nak sains . biar anak anak , anak anak buah nya jer lah .. yang ikut kelas sains ..  ingat formula PERIODIC TABLES, OHMS LAW etc etc.

Yang lain ..tak yah lah.  Ramai guru guru sains .. di sekolah MRSM, SMS, Cluster Schools..  ramai mereka berangan jadi doktor/ pakar bedah itu dan ini / pada satu era kecemerlangan dahulu kala/   aleh aleh .. landing jadi guru biologi, guru kimia dan uru matematik  sahaja. Frust tak sudah sudah.  Kalau dia join sastera dahulu , rasa rasa dah jadi Menteri KEwangan macam YB Rafidah Aziz dia itu.  (laugh).

Itu jer lah for today.  Mata dah mengantuk sangat dah.

Sekian.  Maaf kepada semua yg membaca.

Wallahu aklam.
0 comments:

Post a Comment