Hasad dengki bahagian 2

Posted by sazali

Salam

Ramai graduan berminat berniaga.  Mereka berpegang teguh kpd kata kata orang alim ".. 90 peratus rezeki adalah dlm perniagaan".

So mengikut matematik kerja guru, postmen, pentadbir , pengarah .. makan gaji ni .. menyumbangkan hanya 10% dari rezeki Allah.  Walaupun begitu , saya yakin saya dapat tidur lena lebih dari si bisnes man di mana mana mereka berada .. kerana saya tidur tanpa hutang berbilion bilion banyaknya/  ada orang berhutang ..  nai wai tu nya di hari pertama ..tak mahu bayar hutang walaupun satu sen pun.  Astagh firullah.

Tetapi .. sekarang ada sebilangan 'ramai/ sedikit' orang muslim bisnes yang  kaya hutang. Hutang dengan toke A, B, ..sampai ke Z.  dasyat.  Sebelum mati ramai ceti ceti (ah long) dtg ke rumah si kaya hutang ni ..tuntut itu dan ini ..maklumlah berhutang dari perniagaan di zaman mudanya ke zaman nak matinya ..tuntut hutang itu dan ini/

Kasihan .. tetapi org islam kita tak serik serik mahu mencuba berniaga macam macam.  Mereka mahulawan dgn bisnesman cina/ hindu/ kafir.  Orang itu ..if hutang terlalu banyak ..they 'bunuh diri' .. why?  mereka tak percaya ..ada hari khiamat.  Ada hari perhitungan!  Mereka masih mahu hidup kaya berhutang seperti orangorang bisnes man kafir.  Keliling pinggang mereka kutip, korek hutang dari malaysia/ bangladesh/ england/ russia semata mata nak besarkan bisnes di mata manusia.

Sekarang musim raya cina/  jgn confuse orang main mercun / dengan orang tembak orang kaya hutang ini menggunakan perkhidmatan penembak upahan cukup ramai la ni/  Upah RM3000 pun ada orang mahu bunuh ..  asalkan ada wang dan targetnya jelas. Why?

Musuh bisnesman itu terlalu ramai ..  mereka Sakit hati yg teramat sangat kot  ..hutang tak bayar bayar lagi/

2)  So jgn berdengki sangat ..kalau tuan hamba sekadar seoranng guru tua di sekolah rendah , sekolah menengah/ politeknik. kolej komuniti/ universiti muda .. dengan org kaya sebegini.

Bersyukurlah tuhan pilih kita jadi seorang guru/ pensyarah dlam bidang bidang kita tertentu.  Semua nikmat kita ucapkan alhamdulilah/syukur kpdnya ... dengan gaji ygkecil ini ..kita dapat membina rumah tangga kita untuk mengenali siapa ROBBB kita yg sebenarnya.  Adakah kedai emas kita atau Tuhan itu ALLAH ROBBAL ALAMMEN?  Al Fatihah.  ..

hutang pun ..kita leh sukat hari hari sebagai guru. Jangan tak sukat cikgu?  Kita tulis hutang hutang kita dalam buku 3* 5 . senang bila kita dah mati ... waris kita akan cuba sedaya upaya bayar sampai habis.  Insylalh kita berjaya ..di dunia dan akhirat.  Ameen.

Alhamdulilah.

Sekian.  Walahu aklam

0 comments:

Post a Comment