Kalau kita dah senang sedikit , ini pula jadi nya

Posted by sazali

Salam.

Selepas merdeka,  rakyat Malaysia semakin senang.  Kebun getah dan kelapa sawit sudah bertukar kpd estet / plantation yg diuruskan secara berilmu dan berteknologi tinggi.  Bila ini berlaku, pekerja memperolehi stail kehidupan yg lebih baik/  Tetapi tidak semua yang baik ini .. sentiasa baik untuk selama-lamanya.

Tengoklah .. kes kes berikut.  Saya turunkan 2 kes sahaja untuk bacaan dan renungan bersama.  Patutlah ..Nabi Muhammad s.a.w berdoa supaya baginda redha hidup miskin dan menerima hakikat ..  masyarakat islam itu miskin. Why? supaya tahu bersyukur dan ingat selalu pada Allah Taala 24/7.

Kes1:

Emak professional,  Ayah profesional.  Ada pembantu rumah dari luar negara.  Nenek dan atuk diberi assignment mudah - jaga cucu supaya jangan menangis terlampau banyak.  Mengapa?

Anak anak , menantu .. ramai yg masih tidur di waktu pagi hinggalah ke satu waktu / jam .. menghampiri .. zohor.  Dalam Al Quraan ..  Nabi kata ..  pagi itu membawa banyak berkat, kesihatan dan turunnya berjuta-juta nikmat seperti rezeki yg mudah dan cukup cool sahaja maklumlah Malaysia .. cuaca iklim Malaysia ..memmang cool sedikit di waktu pagi 0600 - 0730 pagi.  Salah satu nikmat pemberian illahi  ialah kesihatan.

Bila selalu begini, anak anak tak perlu fikir ..   memasak atau menyediakan sarapan.  Otak dan keyakinan mereka ialah ..  sudah jadi tanggungjawab ayah professional itu ..menyediakan makanan atas meja bila aku sudah celik mataku ... apa susah?

Bila banyak tidur , waktu pagi tidak digunakan untuk senaman ringgan / solat dhuha 8 rakaat.. banyak penyakit yg datang. Seperti kolesterol tinggi, jantung, obese, kencing payah nak pancut dgn kadar cool sekali , pemalas, cepat marah, tension dan awas adik adik there is stroke in the making.

Jika dibuat kajian ..  anak anak orang senang tak tahan lama .. dalam banyak liku liku hidup.  Tak tahan susah sedikit.  Ada itu .. kan .. nak buang air besar pun .. kena emak ambik dia dari sekolah .. dan bawa pulang ke rumah yg ada tandas sebesar sekolah.  Banyak sedap/ lemak budak ini. Ha..ha..

Ada perceraian berlaku dalam rumah tangga orang professional.  Belum habis settle hutang.. dgn bank ...kes buat kenduri kendara ..  pasangan muda ini sudah mengamuk.  Menuduh itu dan ini kat partner masing-masing.  See?  tak tahan dugaan / selalu tension.  Jalan mudah .. bercerai.  Stail bercerai secara sensasi ialah muntahkan semua itu dalam akhbar/ media massa seperti ASTRO.  Berita gini .. banyak membawa rezeki kpd staff TV3/ ASTRO. semua dah berbayar dan akan dibayar / glamour kata orang moden?

Kes 2:

Sikap tak ambik peduli/  tak kesah/ take things for granted (Mahathir, 2012) dan  kau sibuk wat apa?

Isu sikap banyak diperkatakan orang.  Ada 1001 sikap negatif bila anak anak selalu dimanjakan.  Mereka tak tahu nilai susah payah mencari duit.  Kekalkan status ibu bapa professional maka anak anak cucu harap harap jadi profesional muslim/ mukmin/ mukminahlah dari time abahnya masih hidup ke saat; sampai ke akhirat. Ameen ya robbalameen.

u know that ?  ..bayangkan beratus ratus kajian PhD  dan masters di luar negara ..  selepas dibuat kajian .. menggunakan kemahiran otak dan pengalaman penyelia mat salleh/ yahudi/ nasaro/ cina / india ..  dapatan kajian ialah selepas penggunaan pakej SPSS Version 17.0 dan Matlab ...

sebilangan besar ahli masyarakat kita mempunyai sikap negatif .  Itu istilah moden.  Tetapi sebenarnya ..  istilah paling tepat ialah kita punya 'ahli ahli' masyarakat sudah terlalu banyak berlemak dan pemalas.  Nak fikir itu ini pun malas.  Tengok KFC, McD , Mamak 25/8 .. semua boleh hidup kaya dan raya di bumi Malaysia kerana .. syukurlah ..

ramai anak anak melayu kita tak pandai memasak .. bayangkan.
tak pandai buat air minuman yg sesuai untuk mak ayah dan partner dia sendiri ..bayangkanlah
Imagine ? maggi perasa tomyam ... dibuat sebagai makanan malam?   Nahaslah budak budak begini.

Jangan salahkan saya.  Sila rujuk Bab Malay Dilemma nukilan Tun Dr Mahathir.  Banyak perkara ini disebut dalam buku Tun.  Bagus jugak .. boleh buat sebagai pedoman.

Ayuh ..lekas lah ..kita berubah ..

jangan tunggu kita melayu hilang kuasa di bumi kita sendiri.  Malam tu .. kau tak tengok ..  budak budak main tepi pantai ..  ada istana pasir .. sekejap jer ..istana pasir itu berdiri tegak sepanjang 2 minit filem khas nak PRU13 ini  .. cepat cepat diruntuhkan oleh budak budak yg nakal itu.  Why?  sikap kita lah.. tak leh tengok benda itu (istana pasir) steady untuk jangka masa yg lama sedikit.  Maka runtuhlah istana pasir itu dan dihanyutkan air laut masin dan berombak ombak ...

3)  o kalau nak difikirkan  from another sudut orang orang pandai dan matang membuat pemerhatian dan kupasan politik ..  kerajaan BN kita selama ini sekadar dapat membina istana pasir jer rupanya ...  alahai .. selepas 55 tahun .. pembangunan dan feeling 1Bangsa Malaysia ..rapuh rapuh rupanya ..why?  mereka memberi banyak umpan .. selama ini.  Selagi tak ada umpanan yg sedap ..selagi itu .. banyak kerja ..tak leh beres punya.  Lainlah ..zaman sebelum merdeka itu ..Dato' Onn naik basikal unta masuk kampung keluar kampung .. memberi penerangan ..itu dan ini ... dan geng geng naik basikal tidak diberikan apa apa janji ..  after PRU ke atau tidak ..kita buat semua ini untuk negara, bangsa dan agama.

Zaman arwah bapa saudara saya Sarjan Mejor Md Nor Idris  .. di Kubang Kerian ..  Kelantan/  nak suruh budak tampal poster BN dari satu kampung ke kampung yg lain ..  orang orang besar parti  dah suap budak budak ni dgn rokok Dunhill 3 bungkus sorang sorang ..  duit poket RM50 ..  setiap malam ..  baru bergerak projek tampal menampal posters dan .. banyak lagi.  Malas nak cakaplah.  Istana pasir ini?


Sekian.

Jom kita ambik iktibar dan masing masing kita berubah ke arah yg baik.  Kejut budak budak itu .. biar mereka tolong nenek dan atuk .. siram pokok bunga dan ..  biar mereka berlari turun naik tangga .. exercise. Insyallah tak buncit buncit perut mereka lagi.

Walalhu aklam.


  

0 comments:

Post a Comment