NIlai persahabatan kawan-kawan lama

Posted by sazali

Salam

Syukur saya dapat melawat seorang kawan lama saya yang sudah lama di rantau orang (luar negara - projek Pertronas) dan sekarang bersara dan menetap di Kuala Terengganu.  Baru sekarang , saya dimaklumkan mengenai permata hitam ini.  (laugh).

Lawatan ini mampu dibuat dengan kerjasama sahabat-sahabat lama saya di sekolah dahulu iaitu Tuan Hj Sudirman Yusof.  Pegawai Felda Terengganu dan Ir Hj MOhd Azman Hj Ahmad (Pengarah Bekalan Letrik JKR Kuala Terengganu) .  Kami semua bekas pelajar Sekolah    Menengah Tengku Mahmud, Besut 40 tahun yang lalu.
Tengok pada angka tersebut , rasa terlalu lama tempoh itu tetapi .. bagi saya .semua itu macam semalam jer.

2)  Kalau nak kira penat , memanglah penat badan ini demi untuk melawat kawan-kawan apatah lagi jika ada kawan lama yang sedang menjalani rawatan ala'warga emas'.  He..he..

tetapi kawan lama tetap kawan dari dahhulu sampailah sekarang maklumlah kita sama sama membesar di Berek Polis Jerteh, Besut , Terengganu dari tahun 1969 -  1975.  Lama tempoh masa itu bukan?

Dari kawan-kawan, kita sama sama bermain bola , bergaduh , tumbuk menumbuk, gelar mengelar antara satu sama lain, kejar mengejar bas buruk warna merah kuning dalam bandar Jerteh semata mata nak ke sekolah 5 batu dari pusat bandar, belajar tuisyen dengan Mr Wong (belakang deretan kedai emas di Bandar Pusat Jerteh) di waktu malam.  BUkan setakat berkawan untuk belajar , kita sama masa mandi di sungai Jerteh dan memancing ikan.  Bila dah terlalu lama bermain sungai ..satu berek mencari kita orang.  Yang best , ada seluar pendek orang itu kan ..  dihanyutkan oleh arus  sungai.  Tetapi zaman itu, belum ada lagi uztas asshaari alqam ..so kita run run masuk balai .. tak payah pakai seluar dalam apa-apa.  Of course we ran across a group of  young girls 13 - 17 old girls (anak anak polis gak).  Mereka bertempik ... entah .. bertempik apa entah.  However, in spite of all the commotion , we boys just make don't know sahaja after that tiger show.  Ha..ha..
 

Syukurlah kita sudah melalui zaman budak budak (anak anak polis) dengan jayanya.  Ada anak anak polis yg berjaya menjadi pegawai atasan tentera seperti Norizam Marzuki dan Roslan Mokhtaruddin dan ada juga anak anak polis yang memegang jawatan di Petronas (luar negara).  Saya?  tidak sehebat mana pun jika dibandingkan dengan mereka tetapi dengan inayah dan hidayah Allah ..  tuhan telah menghantarkan saya belajar di United Kingdom, tengok George Best main bola, keevin keegan, brazil lawan hollland dengan johann cruvy, nesskens, revilino, belajar cara cara  berdakwah tabligh di Amerika Syarikat, Kanada, Eropah, Afrika Utara dan India-Pakistan dan Bangladesh.  Dengan sifat sifat berani dan kental bertambah sedikit elemen (tak malu punya muka) untuk mencuba .. saya pernah membentangkan kertas kerja PhD di Greece, Sepanyol,     Hanoi, Acheh, RECSAM Pulau Pinang dan juga Kuala Terengganu dalam bidang matematika.  Semua ini kerana tuhan dah tulis '.. mu jali .. mu ada rezeki  di seluruh benua tersebut..'.

He..he..alhamdulilah.

3)  Sahabat saya ini ada penyakit kencing manis dan sedang menjalani rawatan.  Dia nampak sihat tetapi kakinya ..tak sekuat dahulu lagi.  Di rumahnya, isterinya sibuk menyediakan makanan dan minuman ..maklumlah .. tetamu kali ini datang selepas 40 tahun menghilangkan diri tetapi ..orang orang tua kata .. jauh di mata, dekat di hati.  Macam macam kita bersembang.  Topik berkisar pasal dia bekerja petronas di russia dan sudan selama 3 tahun.  Dalam tempoh itulah dia kehilangan ibu, ayah dan kakaknya.  Satu persatu.  Tuhan angkat dari dunia menuju ke pangkuan illahi.  Sedih jugak mendengar cerita bagaimana arwah tok guru Quraan saya meninggal dunia kerana penyakit jantung.

After, 2  3 hours .. my friend Ir. Azman came joining us.  He is practising hemmophaty medicine plus colour vibrations treatment.

Soon the time came.  We have to say good bye again.  I told him ..don't worry young guy. You can make it ok?  just follow the doctor's instructions.

With that ..  I would like to remind myself first .. appreciate 5 things before 5 things come to you.  What are they?


  • health before sickness comes
  • youth before old age comes
  • wealth before poverty comes
  • free time before you are too busy with the worldly things and finally
  • life before death.

Wallah hu aklam.  if you read this my friend ..  i will always pray that you will regain your health and be able to perform hajj this year . And remember, I will always love you for pain or gain Nik.  Ameen.


Wallah hu aklam0 comments:

Post a Comment