anak, cucu, cicit ., duittt

Posted by sazali

Salam.

Semua manusia mahukan zuriatnya ada. Biar dilihat dan terus maju ke hadapan. Pemimpin terkenal seperti Baginda Nb Muhammad s.a.w turut berbangga jika umatnya ramai seprrti buih d lautan.

Dalam kalangan org melayu, atuk berbangga jika cucunya datang silih berganti. Jika tak percaya cuba tengok wajah atuk di waktu pagi raya. Wajahnya berseri seri jika ia dikelilingi dgn cucu cicit yg ramai. Tanda kekayaan, kebahagiaan dan keceriaan. Noktah!

Atas dasar inilah,

Cucu cicit mampu bermanja dgn atuknya.
Jika ibu ayah memarahinya...rumah atuklah tempat mereka menumpang berteduh, buat aduan dan ...akhir sekali jika mereka ada gaya bahasa yg baik ..dpt juga ang pow dari atuknya.

Angbpow bukan sahaja berupa wang ringgit tetapi ada itu ....lebih dari itu. Oleh skill penting ialah belajar berbahasa dan 'body language' . Target atuk, nenek berduit dan hati ...super cool.

Salah satu bahasa yg patut tahu ialah buah apa atuk suka setiap masa. Nenek nak makan apa?

Atuk nak songkok jawa atau aceh tahun ini? Iman ada d Bandung ni.  Satu lagi skil ..bnykkan mengucap terima kasih atuk. Sorry nek.

Jom atuk ..kita g Tesco. Jom nek .. kita g Hanoi. Best nek. Incredible nekkk...all fashion in Hanoi. Bnyk baju kurung, kebaya nek d sana.

Sekarang sayangnya ...budak budak sibuk main cell phone. Dtg jauh jauh datang bika berhadapan dgn org org tua ...mereka masih sibuk hello sana sini kawan kawan d kuala lumpur. Respect mereka kpd kawan kawannya melebihi wajah atuknya ..ada warna seakan akan k*liong.

Rasa rasa sistem pendidikan negara sudah gagal dlm banyak perkara.

Pertama, tidak di didik , generasi muda ilmu memilih. Cell phone atau berinteraksi dgn org di hadapan matanya.

Kedua, generasi sekarang suka mengambil mudah apa yg sudah ada dgn mereka.
Apa yg dimaksudkan ialah ..mereka tak tahu untuk membina rumah yg besar di kampung halaman, org tua dahulu telah bnyk brrkurban itu ini untuk mereka. Kadang kadang mrreka tidur nyenyak dalam kamar dgn bantuan penhawa dingin. Siapa bayar itu semua brother?

Ketiga, subjek agama sekadar belajar tajwid dari sekolah rendah, menengah, politeknik dan univrrsiti. Sedangkan kita sedia maklum ..dunia luar sudah bnyk berubah. Org Bangla ..membaca al fatihah bunyinyo lain dari org indon membunyikan surah al fatihah itu. Org ysnan..nigeria ..bunyi sebutan adalah berlainan sedikit sebanyok tetaoi ustaz uztazah sibuk .. agar kita sebut setiap huruf  dari muqadam 100 perstus macam lidah arab d kawasan kaabah dan masjid madinah.. atuk rasor, tuhan maha tahu. Lidah melayu tidak setebal lidah tok arabnyor.

Yg penting ..kesedaran untuk berubah jarang difokuskan.
Org kita sukar berubah. Walaupun mereka mendengar teks khutbah ..rokok itu haram ..ramai lagi org kita merokok. Bukan lelaki jer merokok..budak perempuan universiti pun dah mula merokok sama 20 batang 17 ringgit setengah. Satu lagi, dulu tandas kotor. Sekarang pun .,tandas awam ..cukuplah kotor. Kena tunggu org org Nepal bekerja d kawasan kawasan RnR baru lah tandas berubah menjadi cantik, berkilat dan sedikit wangi. Perlu bayar dahulu baru jamban org kita nampak indah berseri seri.

org kita .. tak cayo satu sama lain. Walaupun kuat berdakap d tangga masjid selepas sembahyang jumaat atau solat aidil fitri .. mereka tak yakin kebersihan punggung brother brother yg mereka dakapi. Tak percaya ..pergilah ke tandas. Kita akan nampak kesan kasut atas tempat duduk mangkuk tandas. We squat everywhere. Ha..ha..ha..

bukan setakat tapak kasut di atas bumi ...di atas langit pun ..tandas kapal terbang ..pun chop kesan kasut sentiasa ada di atas tempat duduk mangkuk tandas itu. Oleh itu, beri masa sedikit ..tukar sikit silibus subjek agama, moral, bahasa malaysia, sejarah kait mengait antara demonstrasi dengan nasionalisma (rujuk kertss spm sejarah 2015) dan seterusnya.

itu jer atuk nak cakap. He he he. Tak lama lagi cuti deepavali ..mood cuti sudah mula melanda seluruh negara. Deepavali adalah cahaya lampu ..itu org hindu kata.

bila ada cahaya, kita tahu ..mana ular dan yg mana satu tali lembunya. Org hindu raya..melayu sibuk; cinor raya, melayu sibuk. Bilo dia rayo ...satu dunio mau sibuk.. wal hasil bnyk tragedi berlaku sana dan sini.

Sebagai penutup, generasi muda kena belajar ..lebih dari ilmu di sekolah. Untuk kesenangan, bertanyalah kpd org org tua mu itu yg sedang berada di hadapan matamu.
jangan bertuhankan cell phone,gadget dan teknologi dari org barat itu. Lagipun, punggung org barat kotor. Mereka tak basuh dgn air brother. Dah kata begitu, kenapa org kito duk ikut mereko dari lubang kecil yg mereka teroka sampailah ke lubang lubang ..yakni menuju nerako  ustaz kata. He he he. Biar betul ..brother?

sekian.
Wasallam. Maaf atuk minta jika terkasar bahasa.


0 comments:

Post a Comment