senang susah adat hidup

Posted by sazali

Salam

Senang itu sebentar.  Hari ini bila si fulan menerima gajinya ..  perasaan senang sekejap sahaja. Bayar itu , bayar ini ..lama lama susah datang kembali.

Susah pun sebentar sahaja.  Tidak sesuatu yg berpanjangan selagi kita pegang pada aku janji ..  siapkan masters dan Ph. D itu.

He..he..he..

begitu juga aku janji dgn  tuhan robbul alameen bila kita menerima nikahnya.

2)  Kita diberi amannah ..  suami dan isteri.

Sebagai suami ..tugas utama ialah agama. Didik isteri dan anak dan tugas kedua , barulah mencari nafkah untuk mengisi mulut mulut mereka.  Kena kerja kuatlah jika tangunggan kita bertamabah dari masa semasa.  Itu punya perkara, tak perlu belajar tinggi tinggi pun ..kita boleh faham.  Tugas mu lah itu!

Jika kita bekerja dengan niat .. mencari nafkah dengan ikhlas ..Allah permudahkan semua perkara kerana ..Allah tempat kita menaruh harapan.  Masalah yg berlaku kita tidak jujur kpd diri sendiri.  Sekejap bersungguh sungguh dan sekejap yg lain ..fokus kita hilang beransur ansur.  Masalah itu dan ini silih berganti.  Anak sakit, isteri sakit, mak mertua sakit ..semua di bawah pengurusan mu.  Kasihan?

Itulah ..nok bini sangat.  He..he..he.. ejekan dari org org tua.  Hari tu .org dah kata ..tunggu sebentar ..cari hok kerjo ..  tok ser dengar ..sekarang kan susoh ..  bini tok kerjo , rumah 700K dan anak 10.
Padan muka kan?

(ketawa).

Tapi jgn risau .. susah datang dan pergi.  Biar anak anak isteri makan dulu. Selepas itu ..kau makan lah.
Sekarang musim cuti.  Cepat habis beras ini ..maklumlah mereka semua di rumah.

Tambahan pula ..musim cuti ramar adik kakok mari ke kota raya metropolitan.  Makan angin.  Dulu ok sedikit ,mereka datang dgn pisang 2 tandan, daging lembu , rusa ..sekeping dua ..sekarang semua bawak beg pelancong dan hand phone jer ...
habis duit ..  nok tunggu makan di rumah mu lah.  Tak apa ..  kau orang senang ..kerjo di kotaraya ..kan.  Lagi pun staf metrojaya emporium , mu kata?  Bunyi besar jer pangkat ..manalah mereka tahu itu semua.

Cuti sekolah 4 minggu ni.  Minggu pertama, orang Besut maghi.
Minggu kedua, orang Kota bharu pulok.
Steady brother.
Minggu ketiga ,  rama kereto .. rombongan pengantin maghi ..nok bertunang itu dan ini .

Minggu ke empat tuan rumoh sudah lari.

(ketawa).

Begitulah .. adat resam hidup erkeluarga.
Kita kena sabar dan tabah ..bro.

Ha..ha..ha.. sabar banyok bnyok.  Tuhan bersama sama dgn org yang sabar.  kalau tak sbar ..kutip duit lah sedikit dari semua pelancung Jalan jalan cari makan itu.  Berani kau?

Sekian.  Air mata kering kan?
Wallahu aklam.

0 comments:

Post a Comment