Adakah kehidupan ini sesuatu yang berbentuk linear?

Posted by sazali

Salam.

Orang matematik faham apa yg dimaksudkan dengan istilah 'linear' , bukan?

Linear bermakna ..sesuatu yang berlaku secara berjujuk-jujuk.  Contoh .. bayi dalam kandungan, selepas 9 bulan dia akan dilahirkan, selepas 6 tahun dia akan di hantarkan ke sekolah, selepas itu dia akan belajar di sekolah menengah, universiti , bekerja dan melansungkan perkhawinan.  Satu persatu babak dan seterusnya babak   - babak yang lain.  Titik noktahnya ialah satu kematian.

Orang miskin mati, Sir Issac Newton mati, Socrates dari Pasukan Bolasepak Brazil mati, Allahyarham YM Tengku Abdul Rahman Putra Al-Haj  mati .. dan Presiden Sadat dari Mesir pun mati.  Tak kira hebat mcm mana pun .. Steve Jobs , Michael Jackson, Donna Summers dan Whitney Houston pun sama ..semua dah meninggalkan orang-orang yang tersayangi.

Berjujuk-jujuk ..mereka pulang ke pangkuan illahi.  Begitu jugak kita yang masih bernyawa ini.  Baki hidup ini ..semakin hari semakin kurang.  Kalau dulu .. dalam inventory ..  bilangan hari ialah 10,000 hari ( bersamaan dgn 30 tahun) ..  jika sekarang umur anda dah menjangkau 25 tahun .. baki umur anda ialah 5 tahun lagi ( 1500 hari lagi).  Tak lama dah itu , bukan?  simple mathematics!

Ada orang mati dengan penyakit orang kaya seperti stroke, barah dan accident ..bila kapalterbangnya meletup di udara

dan ada orang mati kes penyakit orang miskin seperti kelaparan, demam, cirit birit dan ada juga yg mati kerana dipatuk ular kapak yg berbisa.

Pendek kata .. macam macam stail orang mati.    Ada yg mati lemas dan ada yang buat buat lemas kes terlebih makan dadah seperti mendiang Whitney Houston.  Dia mati dlm kolam mandi hotel .. mulut dia berbuih kes ada banyak sangat dadah dlm darahnya.

See?  kehidupan manusia adalah berbentuk linear.  satu per satu.  Tak boleh kita masuk sekolah menengah dulu baru nak masuk sekolah tadika.  kalau gitu ..aliran idea mu tuan .. anda diistiharkan 'GILO'.  tengok ejaan perkataan gila/ mad itu.  Yang tak gila is ..blajar sekolah tadika, sekolah rendah,sekolah memnengah barulah leh berjumpa prof itu dan prof ini di universiti universiti tanah air tercinta ini.  Tidak ada jalan pintas. Tau?

Kalau kita mahu khawin 4 orang pun .. kita kena mulakan dengan perkhawinan yg pertama.  Jika perkhawinan itu tidak membawa kebahagiaan contoh si isteri selalu sakit .. tiap tiap kali masuk majlis kenduri orang kampung .. dia akan jatuh pengsan.. sahlah isterinya ini dikategorikan tak best dibawa berjalan jalan keliling kampung punya..so  orang lelaki normal akan memasuki gerbang perkahwinan kedua, ketiga dan keempat.  One by one .  Orang german kata.  cari apa entah?  he..he..  penulis rasa ..serabut otak ..silap silap tertinggal baju singlet dan seluar tarzan di sana sini lah tu (ketawa).

Kalau nak mati cepat , cuba try khawin 4 orang serentak.  cari first isteri jawa, second isteri indon, ketiga Roonhingha (Burma)  dan keempat orang tino Patani (Thailand).. Insyallah.. baki nyawa mungkin akan dipendekkankan oleh Allah Taala.
Skala 1:5 ..orang perancis katalah.


Objektif penulisan ini ialah .. membawa fokus pembaca bahawa ..kehidupan ini sebenarnya simple jika kita nak buat kehidupan kita simple dan jika kita mahu payah ..  kita akan dapat payah.  Contoh .. berkhawin dengan satu bangsa melayu bukankah senang?  Semua pihak sanak saudara boleh faham dan tok nenek kita bisa dibawa berunding pada bila bila masa. face to face boleh; pakai 019, 012, 016, 011 all can.   Kalau kita anak polis sarjan ,  ..jika kita pinang anak askar korporal .. sure ..tak payah punya masalah.  Kau suka , aku suka ..   sure OK punya.  Betul tak?  Sediakan RM10,000 .. settle punya?

Yang menjadi masalah ialah anak penoreh getah dari Manik Urai, Kelantan nak khawin dengan jejaka idamannya seorang  negro dari Michigan, Amerika Syarikat.  Atau anak melayu nelayan Kampung Sri Tujuh Tumpat Kelantan ..  nak khawin dengan idola  bola sepak ..  adik kepada  Mario Bolatelli itu.

Rasa-rasa ok kah mereka ini?  Panjangkah kebahagiaan mereka ..  2 tahun , 12 tahun , 35 tahun dari sekarang .. tawakal ? he.he.. insyallah.

raso raso aku .. Payah payah tuan hamba.

Kehidupan ini walaupun linear .. biarlah dipermudahkan lagi dan lagi.  Cuba kita faktorkan .. supaya .. banyak benda dapat dipermudahkan.  Mak ayah kita boleh ker ..gi mari gi mari dengan mak ayah Maroi Bolotelli itu?  Cuba jawab dengan jujur ..boy?
Mak awak itu suka sangat lakso kelate dengan sambal sikit ditambah belacan ..orang italy .. can ke?  gaul gaul lakso kito tu menggunakan tangannya yang gigantic tu?

He..he..

Dalam pengalaman kita mengajar ..  / belajar induction dan recurrence ..  kita tahu ..jika kita dari sang itek ..yang berjalan gedek gedek ..ke hulu ke hilir dalam kampung, kota metropolitan .dan seterusnya ke angkasa lepas sebagai contohnya..  bentuk dan cara stail perjalanan keitekan itu ..tak leh kejar cara ..orang Mario Bolotelli berjalan.  Semput adik oooi?  kau tahu tak 'semput'/  habis gas adik ooi?

nak bukti pa lagi ? secara induktif kah?

Nak bukti apa - stail berjalan itek  yang ada di kiri adalah sama dengan stail jalan sang itek  yg ada di kanan?  huh ..payah ..payah itu tuan hamba.

cuba kau try .. kita mulakan proses linearity   tok nenek itek, diikuti dengan mak ayah kita itek jugak .. kita sendiri dipanggil itek - after that adik beradik kita pun itek kesemuanya .. tiba-tiba cuba masukan orang Michigan, amerika syarikat ..  .. payah nak buktikan ..  akhir akhir proses pembuktian ..  semua kalian rupa-rupanya adalah dari bangsa / clan itek serati rupa nya.  Payah.

NOT QUITE EASILY DONE.  Period!

Setahun hidup dgn orang asing pun .. tak tahu lagi sama ada akan ..  hidup ..sihat sejahtera .. selepas ini.  Apa tah lagi .. 10 tahun ..linear .. satu per satu ..  20 tahun dari sekarang.  Kalau warna kulitnya itu .. pekat kopi ...  tak akanlah  after 25 tahun .. warna kulitnya akan jadi warna kuning seakan-akan 'cheese'/  keju  pula?  Tak ada punya.  he..he..

So penutup cerita ..

linearity.  Kita jika nak dipanjangkan umur ..cuba permudahkan cara kehidupan kita sendiri.  Ikut perintah Allah dan ikut cara Nabi Muhammad s.a.w.  Makan bila lapar dan berhenti makan sebelum kenyang ..

Bangun pagi solat berjamaah subuh ..  tak banyak sibuk ke sana sini ..  dan tidur awal ..  risau kepada umatnya yang ramai ..umati umati ..  fikir agama/  bila manusia ada agama islam dan menghayati ..nya dalam 24 jam kehidupan dari pagi hingga ke malam  .. dia kan dijaminkan sukses dunia dan akhirat.  Simple?
Malam nisfu shhaaban ..jangan lupa .. doakan supaya dipanjangkan umur, murahkan rezeki dan .. Allah biarlah hidup ini KAU permudahkan ..  ameen.  Nak kaya ..biar kaya lah .. nak sesok ..biar jgn sesok sangat lah.please .  ya ROBBBBI.
Sekian.

Wallahu aklam.

0 comments:

Post a Comment