Hasil dari pembacaan buku dari dunia perubatan negara CHINA

Posted by sazali

Salam

Sudah lama .. saya menyimpan sebuah buku mengenai dunia perubatan negara CHINA.  Abang ipar minta saya terjemahkan ke dalam bahasa melayu mudah.  Untuk berkongsi bersama-sama.

Tadi  saya dapat juga mencuri sedikit masa .. membaca 30  dari 300 muka surat tersebut.  Di dalamnya terkandung beberapa perkara yang menarik hati saya .  Bagus juga saya sebarkan kpd pembaca yang budiman.  He..he..


(i)  lembu memakan rumput yang banyak.  Rumput hidup segar di padang yang luas lagi liar.  Rumput ini hidup subur kerana ia mendapat bekalan air embun di waktu pagi dan fotosintesis berlaku di siang hari.  Dari fotosintesis , datangnya zat zat makanan terkandung di dalam rumput ini.  Bila lembu memakan rumput .. nampak saja rumput  tidak mempunyai khasiat ,,, tetapi apabila lembu makan .. maka Allah  datangkan susu yang penuh berkhasiat dalam kuantiti yang sangat banyak.  Bagaimana rumput yang nampaknya tidak mempunyai khasiat tetapi apabila dimakan dan diproses oleh sang lembu .. keluarnya susu yang tersangat masyur dengan khasiatnya.  Yang hairannya ada anak anak profesor yang meminum susu .. dan dari susu mereka membesar ..dan jangan terkejut ..anak profesor itu sedang mengajar anda matematik dan banyak lagi subjek yang mencabar.

Sekarang wanita moden mempunyai masalah tidak mampu mengandung dan melahirkan zuriat yang ramai.  Pada zaman dahulu, tanpa teknologi .. orang orang lama mempunyai kuantiti susu yang banyak dan melahirkan anak anak yang sangat ramai.

Ajaib bukan?
Adakah jawapan terletak dalam pemakanan kita sekarang?
(2)  orang eskimo memounyai tempoh hayat yang panjang ..200 tahun.  Mengapa?  kerana mereka makan makanan yang tidak dimasak.  Mereka makan daging mentah, sayur mentah dan serba serbi mentah dan tawar.  lain pula dgn kita yang terlampau takzub dgn makaanan enak ..seperti burger, hot dog ..tetapi umur kita hanya sekitar 40 - 60 tahun sahaja.  Mengapa ya?


Padi jika kita makan mentah mentah tanpa diproses ..  kita akan memperolehi ..  banyak khasiat yang semula jadi.  Dari pemakanan padi/ beras tanpa melalui pemprosessan beras putih .. gigi kita kan jadi kuat.  Tidak percaya?  mana ada dentist 100 tahun yang lalu di Tanah Melayu.  Gigi tok nenek kita tahan selama 100 tahun.  Sekarang bila beras diproses berkali kali ..  sudahlah kita mendapat kuantiti nutrien yang rendah (45 ~ 55% sahaja) ..gigi kita cepat pula reput dan tertanggal.  Apakah  nilai senyuman wanita moden tanpa gigi - giginya yang asli?  Indah tak pemandangan wajahnya itu?  yes .. wajah tanpa gigi gigi bak mutiara.

Sekian.  Renungkanlah.

Banyak penyakit dalam tubuh kita kerana ada banyak sangat zat asidik dalam diri kita.  daging , ikan, minyak , lemak, kuning telur mempunyai zat asidik.  bila terlampau banyak zat asidik , badan kita cepat sakit dan lemah.  untuk mengimbangi kesihatan ini, tubuh kita mesti ada zat alkali.  apakah itu zat alkali?  zaty ini datang dari sumber makanan yg tidak diproses secara sempurna.  tetapi pendidikan sains moden melalui iklan dari media massa mengajar kita ..jgn makan dan minum ..apa apa tanpa direbus airnya, tanpa melalui proses pembasuhan yang rapi .. berkali-kali mak kita membasuh beras .. sebelum menanak beras untuk makanan kita semua.  proses basuh dan basuh sebenarnya telah membuang zat alkali untuk kebaikan tubuh kita.

Tubuh yang mempunyai zat alkali dan zat asidik yang seimbang melahirkan tubuh yang sihat.  Dengan itu kita mampu hidup lenih lama dari sekarang.  malam ini malam nisfu shaaban 4 Julai 2012.  Jangan lupa .. doakan supaya umur kita dipanjangkan , murah rezeki dan gigi gigi kita mampu bertahan lama lagi.

He..he..
Itulah hasil bacaan saya tadi. Ada 270 helai lagi buku tersebut yang belum saya baca.  Insyalalh kita berjumpa lagi.  Banyakkan membaca /  baca Al Quraan bagus tetapi ..tambahkan lagi ilmu dgn bacaan yang hebat hebat.  Insyallah kita akan menjadi orang yang seimbang .. asidik dan alkali?  natural food is alkaline while processed food like aji-no-moto, kicap , tomato sos, cili sos, tea boh, hotdog, chicken, ducks, .. prawns , shark fins are all acidic.

Wallahu aklam.
0 comments:

Post a Comment