Guanor gamok weh

Posted by sazali

Assalamua alaikum / selamat sejahtera deh?

Selalu ada kes .  jika ada student fail exams mathematics .. pihak politeknik atau this universiti ..akan buat post mortem .. dan after discussion .. they started to think in this direction ..why not  create special exam paper just for mathematics for special kind of students who got concrete reasons etc etc.

untung demo ni.  zaman sekarang semua orang mau tolong lu semua ..  supaya cepat graduat ..melalui shafaat bulan ramadhan konon..

tadi saya berbual-bual dgn isteri saya.  pasal topik exam khas ini lah.

Zaman saya mengajar di polytechnic dulu .. ada orang paling berkuasa meminta saya buat paper khas .. why?  anaknya sendiri kecundang dgn tangan saya.  Patut dia fail jer kerana ..  jumlah sudut graf pai ialah 'melebihi 360 darjah'.  Entah macam mana dia dapat itu angka bertuah itu.


Ha..ha.. sekarang ini pun ..benda alah ini berulang lagi.  tak padam-padam rupa-rupanya.

isu ialah '.. student ni dah beres semua papers .. sekarang L-I dia .. nak mengelak dia dari datang semula ke parit raja ..sewa rumah .. belanja kos hidup lagi pada tahun depan .. univ  kita fakulti kita  ..ada beri mereka peluang terakhir .. try sekali lagi .. special paper ni ..so doktor leh buat ..1 more special paper ..'


nak buat paper 1, 2,10 kali no problem .. yang jadi isu dari pihak saya ialah .. r u sure they can perform in that paper?

setiap kertas peperiksaan .. outcomenya ..ialah sama ada pelajar itu akan lulus atau fail.  Apa kata dia fail pula kali ini ?  Lulus ?    saya rasa ..doa pelajar yang telah gagal ..  akan makbul ker pada bulan puasa yg penuh berkat ini? depa pakai kitab agama mana .. bahawa dalam special paper .. outcome/kesudahannya ialah mereka akan lulus walaupun dgn markah yang paling minima.  Ajaib jugak sistem belajar ini yer?

paper khas selalu ada cover page/  special final exam paper 2012 july /
bila sebut special .. adakah pelajar ini istemewa/  bila paper ini special ..adakah penggubal kertas soalannya juga dipanggil special?  how about gaji/ elaun/ ganjaran  special?

Mengapa dia fail mathematics?  itu isu utamanya.  Mengikut kitab yang saya guna selama ini ialah ada 3 sebab mungkin :  1.  pelajar itu lemah sangat     2.  pensyarah itu tak pandai mengajar    3.  isi kandungan subjek ini terlampau gila sehingga pelajar special pun ..tak lulus lulus jugak. Special people is budak istemewa.  cacat bukan?

Perlu ada tongkat khaskah untuknya?


Secara peribadi .saya cukup kasihan kepada anak anak siapa yg berkeadaan begini.  Tak kiralah ..dia dari rumah keluarga korporat, dari rumah anak-anak yatim Batu Pahat ker .. ijazah universiti ialah .. satu surat rasmi dari pihak universiti ..  memaklumkan kepada semua pihak dalam dunia fana dan kekal abadi ini  bahawa .. pembawa skrol ijazah ini memang layak diperakukan sebagai orang yg layak untuk menjawat apa-apa jawatan yg dipohonnya.  Sebab itu kita buat majlis konvokesyen.  Sepanjang majlis konvokesyen, ramai ibu bapa yang senyum gembira menandakan mereka puas mutu pengajaran di universiti sebelah selatan ini.
So begitu jugalah .. pelajar istemewa dalam kertas peperiksaan khas paling istemewa ini.  Apa kata ..  cover page .. universiti ..tetapi ..isi dalam kertas itu ..soalan bertaraf diploma / sijil sahaja mirip kepada kertas peperiksaaan diploma / sijil sahaja ..  ok ker macam itu .. dah ..nak we luluh jer budak istimewa ini? Itulah hasil perbincangan saya dgn isteri pagi ini.

Aghh ..kasihan saya kepada anak-anak kawan kawan saya yang belajar di Oxford University, Cambridge University, Harvard University, ..  adakah anak-anak mereka berani untuk merayu dengan pihak universiti kafir itu ..untuk buat special paper untuk mereka juga .. kerana mereka pun tak mau pulang ke U-K atau U-S-A ; sewa rumah 1 tahun pula ..  belanja kos kehidupan yang tinggi di negara sebelah sana bagi tempoh  satu tahun lagi .. hanya semata-mata nak menduduki sekali lagi papers mathematics?
Paling gila gaji penjawat  kerajaan iaitu pemegang ijazah dari universiti tempatan adalah setara dengan pemegang ijazah dari Oxford, Cambridge dan Harvard ..tau?
aghh untung anak dio .. ada paper khas pulok dio di johor denu ?


Malaysia Memang Boleh!
wallah hu aklam// saya pohon maaf jika ada ibu bapa yg tersinggung bila membaca blog ini ..  he..he..0 comments:

Post a Comment