Kita kena banyak bersabar kerana ..

Posted by sazali

Salam

Kita kena banyak bersabar dalam banyak keadaan kerana :

kita muslim, mukmin , muslimah, mukminah dan macam macam lagi adjektif dalam islam. SEmua dari bahasa arab ..tetapi dimelayukan sejak Pak Zaaba dan Munshi Abdullah lagi

Kita kena banyak bersabar dalam banyak keadaan kerana ..orang orang dakwah dah kata

(i)  dunia ini pinjam-pinjaman , akhirat lah tempat yg kekal abadi
oleh itu ..buat apa nak kejar secara orang gila keseronokan dunia ini/ kehebatan pangkat di dunia ini/

cukuplah apa yang ada.  Jadi guru DG48 sampai mati ..pun apa salahnya?

(ii) kalau sudah beristeri 1 orang .. buat apa .. cari isteri kedua?

kalau dah ada anak 10 orang dari isteri pertama .. buat apa cari anak lain dari isteri kedua, ketiga, keempat .. sampai pinggang kita (lelaki tua) rusak binasa.  Punahkan diri sahaja.

Nak kata kita tak jantan , tu ..anak dah 10 orang tak jantan lagi ker ?

(iii) kalau dah ada masters engineering dari Jepun ..buat apa buat PHD sampai gilakan diri siang dan malam tulis jurnal jepun, korea, china, german..bukan kah bagus kita gunakan masa kita paling siuman di kala ini ..untuk berehat , bersantai sepanjang masa ..lagi pun kejar buat apa dunia .. sementara ini?

(iv)  kalau dah ada kereta VIOS , buat apa pegang dan tidur dengan brochure Toyota Cambri itu?  cari pasal nanti ..bila cambry .. mimpi pun ngeri ..hutang makin banyak banyak lagi ..lantas kita mati

(v)  kalau dah dokto nasihat kita mesti makan ayam, sayur local , itik serati jer ..buat apa cari pasal makan daging kambing liar di hutan  , daging rusa yang baru sekejap tadi dipanah petir tiba-tiba tu ..  buat apa? nak kasi apa lagi.  Jantan?  hisshhh anak anak dah berderet macam RapidKL .. nak kasi topi jantan makin rancak lagi ker? Astahg firullah hal azeem ( sebutlah 10 kali dgn satu nafas jer ..boleh bang aji?)

Itulah ragam manusia.  tak pernah puas dgn apa yang ada. 

Sekarang dengan blood level 150/90  cukupnya best, cantik sekali doktor PKU kata ..panjang umur ..jika diturutkan hati nanti blood level readings akan lari kpd

230/150  ..  awas tuan hamba ..nanti orang usung kita terus ke tanah perkuburan paling dekat dgn universiti.  Mau kau?  Kena stroke dalam Cambri terbaru..?

Bagus kita ikut org orag tua tu ..nasihat depa ialah

Ikut hati, mati
ikut nafsu lesu
ikut betina INDON , korup
ikut ubat kuat , mabuk terus maut!!!!!  inna lilah hi wa in na ilaihi  ro je uuun (dari DIa kita datang ..tiba tiba kpd DIA kita kembali )

(vii) gunakan banyak masa keluar dalam usaha dakwah fi sabi li llah.  Insyalllah selamat iman sejati kita.  Di sana setiap hari kita akan bercakap tentang kebesaran Allah dan sunnah nabi.  Makin lama cakap .. makin dalam dan ber erti ..  hakikat La ila ha illa llah. Allah maha kuasa.  Manusia tidak ada apa apa kuasa. Mahu bang?  40 hari ok?  yesterday tsunami dah main main kasi warning di sepanjang laut tebing barat Sumatra  11 APRIL 2012  .. bila betul betul dia tibai .. kita ..payah dah kita nak balik semula ke bumi dunia ini sebagai one of the livings mankind.  Ingat tu please.

Sekian.

Wallahuaklam.  p/s;  Awas tuan hamba ..  usia kita , Allah punya control.  Jangan kita binasakan hidup kita sebagai mukmin .. tiba tiba di saat saat tua ..  meniti masa ..kita mati dalam keadaan memalukan semua generasi kita. Saya sekadar menasihatkan diri saya sendiri.  Nanti kau kata ..aku tak cakap.  Cakap dah  lah tu  .. ok?  al fatihah.

0 comments:

Post a Comment