Tulislah sesuatu yg bagus dan baik

Posted by sazali

Salam

saya kadang-kadang terbaca artikel melayu ..  dari tulisan itu ..saya yakin .. pengalaman yg terkandung dalam tulisan itu ..bukan dari budak darjah 3 sekolah melayu/  tingkatan 3 sekolah cina swasta / atau student univ tahun3 ..  saya yakin ..ianya datang dari org org dewasa yg banyak pengalaman dosa dan noda sepanjang hidupnya. Astahg firullah.

2) Saya tak faham ..mengapa mau ikut trend org kafir .. yg menulis macam macam benda yg kotor .. mereka ok kerana ..  mereka tak percaya ada syurga dan neraka.  Mereaka adalah ahli neraka for ever.

Tetapi kalau lah kita org melayu kampung atau melayu bandar metropolitan ..  bukan kah kita ada agama islam yg suci murni?  tak takut pada mati?  tak takut kau pada Allah yg akan memberi hukuman pd kita satu hari nanti?

Jika tulisan kita ..ada orang ikut ...satu per satu .. katakan lah amalan yg baik baik seperti membaca Al Quraan sebelum jatuhnya matahari setiap hari .. semua amalan itu akan kita perolehi sebagai ganjaran penulisan kita.  Bersyukurlahhhhh.. kadang kadang ..org yg amalkan apa yg kita syorkan buat lebih banyak dari kita buat siang dan malam ..tetapi ..semua amalan itu akan masukk ke dalam akuan kita sebagai penulis.

tetapi jika apa yg kita tulis itu adalah sesuatu yg kotor dan menjijikkan ..  dan ditiru bulat bulat oleh orang melayu, indon, brunei, afrika selatan ,  lain dari Malaysia hinggakan ke Afghanistan/ BOmbay dan Montreal ..  maka segala yg dipanggil penulisan berunsurkan maksiat itu ..akan membawa dosa .. bukan kpd pelaku itu sahaja tetapi .. juga kepada penulis melayu tua yg cuba menunjuk-nunjukan tahap iman nya yg paling rendah.  Bukan satu generasi yg akan meniru ..apa yg ditulis itu .. tetapi semua generasi manusia dari sekarang hingga ke hari kiamat ..  semua dosa mereka .. kau akan tanggung satu per satu.  Insyallah.  Tak rasa .. rugi kau?  tak rasa kau akan dihancurkan ..oleh Allah ..disebabkan ..kau .ramai org akan hilang punca pedoman hidup siang dan malam.

Oleh itu .. bertaubatlah dan ..tarik balik semua penulisan yg tidak membawa apa-apa .. untung kpd buku amalan baik kita.  Buat lah sekarang ..  jgn tunggu tunggu .. nanti kita jugak yg rugi dan rosak binasa.

Saya sekadar mengingatkan sahaja diri saya dahulu dan  jika tuan hamba  mau ambik iktibar ..syukurlah saya .. Balasan Allah amat berat saudara!  dia boleh gulung kita dengan ombak tsunami pada bila bila masa  , digulung .. dan di julang julang tubuh kita tinggi tinggi dalam gelombang ombak  besar dan dihumbankan ke atas pasir pantai ..hingga pecah kepala kita / hancur berderai derai .. serta merta.  Tak terkira peritnya.   Ingat .. Allah tuan hamba.  Jangan main main ..dgn azab allah.

itu sahaja niat saya.

Wallahu aklam. 

0 comments:

Post a Comment