Suami isteri dan anak-anak berkualiti

Posted by sazali

Salam

Hari Ahad yang lalu, saya terbeli Mingguan Malaysia.  Selalunya saya membeli akhbar cina THE STAR sahaja tetapi entah mengapa .. jari jari gatalku tib-tiba terambik akhbar ini dan bacalah dia.

2)  Salah satu aktikel sisipan akhbar mingguan ini ialah "payah cari suami berkualiti zaman la ni".

Saya tak nak komen kerana .. quality ini adalah subjektif.  Mengapa?

(i) apakah alat pengukur istilah kualiti ini?

adakah dengan gaji bulanan suami, elaun, kereta, rumah, hartanya  atau ..
cara dia melayan anda dan anak anak , ibu ayah , sauadar mara anda?

payah bukan?

Kalau setakat ... nak jadi andartu .. tak yah tulis lah artikel itu.  Alasan si bapa : takut anak anak perempuannya dizalimi oleh suami / menantunya dan macam-macam lagi alasan.  Semua betul.  Kalau ada 10 alasan sebagai guru moral sudah tentu saya hadiahkan si bapa tadi 10 markah dari 10 markah.  Bijak kau!

ii)  kalau 'kualiti' kita nak ukur dari pandangan islam .. lagi detail kupasan penulisan ini.
iii) kalau 'kualiti' kita nak ukur selain dari pandangan islam .. lagi detail dan detail kupasan penulisan ini.  Malas lah.

Di sini saya nak tulis .. dari point se orang bapa melayu, berpendidikan barat , guru-gurunya majorit berbangsa cina , india dan British, ada jugak ikut kuliah tazkirah fakulti sekali sekala, dan rajin jugak membaca kitab dari India dan Pakistan.  He..he..

Suami Berkualiti.  Ciri-cirinya ialah:

(i)  ada kerja.  Kalau boleh biarlah kerja nya itu .. lebih hebat sedikit dari isterinya.  Why?  baru ada respect dari isteri tercinta (ingat umur isteri anda baru  25 tahun .. waktu nikahnya)
(ii)  tahu berbudi bahasa ( tahu bercakap dengan sanak saudara dari berbagai lapisan hidup - nelayan, Hakim Mahkamah Tinggi Malaysia, air steward, askar komando, mekanik, guru-guru yayasan Islam Kelantan ...dan macam macam ada )
(iii)  jaga amalan agama .  tahu halal dan haram.  Waktu sembahyang .. jangan tunggu pak mertua ..sound .. Dollah tak sembahyang subuh kah?   Kitab kau dari Kelantan ..subuh jam berapa!  1030 pagi?
(iv)  sanggup berkorban ..duit, tenaga, idea, ilmu untuk kebaikan semua ahli masyarakat
(v) tidak berkira-kira ..terutama semasa time kenduri kendara///  kalau ada kenduri ..pandai pandailah ..  kutip semua pinggan mangkuk atas meja, bawah kheemah ..  dan ..uruskan ..basuh, lap, keringkan dan recycle
(vi)  bila buat keputusan .. jgn buat 'U-turn'  contohnya .. after tunggu mak limah ..ber make up selama 2 hari 2 malam untuk hadhir kenduri kendara ke SElangor ..itu pun siap dgn rebonding rambut .. dia.... tiba-tiba dah naik PLUS Highway .. sampai Melaka dah ..mak limah teringat hand set dia//  jgn buat U-turn se mata mata ..nakk layan mak limah pelupa ini.  Kalau kau jaga keputusan kau dari dahulu lagi/  Mak limah akan beringat ingat ..lain kali .. jangan tinggalkan apa apa//  wak Dol tak akan pusing balik punya . See?  respect.  Anak anak pun respect abah dia.
(vii) bila dah adaanak yg ramai /    pandai pandailah beli ais cream .. magnolia ..Walls .. biar semua dapat satu/  bahagian isteri pun beli lah jugak
(viii)  jangan mengukit ..benda kebaikan kita zaman dahulu kala.  Contoh:  kau tidak ingat ..masa kau guru lepasan Diploma dulu di Sekolah Menengah Tumpat, Kelantan.. bukan aku yg sponsor kau belajar ..  sampai kau dah ada ijizah/ sarjana/  dan Phd separa siap ini ..     kalau di ungkit ungkit .. siap siap penampar.  Why?  most man .. ego?

Budak lulusan mesir ego/  budak lulusan London pun ego.  Guarantee.  Man is an ego animal.

tanya Madonna dan Jo Lopez please.  Kalau tidak , tak kan mereka bercerai berai ni.


Selalunya ..isu berkualiti akan timbul dalam rumah tangga kita bila abah berumur 40 tahun dan emak dah mula berumur 45 tahun dan lebih-lebih.  Maklumlah ..orang lelaki umur 60 pun ..depa kata steady/  emak kau?  he..he.. tak yah cakap lah..  takut mak limah kan?

Bila emak dah 45 tahun ke atas .. mula mula lah dia suka baca artikel MIngguan Malaysia ini. Suka baca sudut buat ketupat .. raya /  bukan raya pun jom kita sama sama makan ketupat.  Mengumpat.

After habis sesi mengumpat .. semua pahala ibadat kita akan dikreditkan ke dalam akauan orang yg kita umpatkan tadi.  Bagus tak kerja bodoh ini?

Well .. I wrote from the core of my heart.  If it is good for you .. take it slowly ..else .. if  then ..else ...

I would like to ask for 1000 apology from you my dear readers.

Wallahu aklam.

0 comments:

Post a Comment