Sakit hati tetapi kita kena banyak bersabar

Posted by sazali

Salam

He..he..

Di dunia ini ..tidak semua kita dapat apa yang kita hajati.

Ada orang nak jadi PM)perdana menteri)  tetapi ..  after so many struggle ..  tak dapat pun.
Ada orang mahu jadi kaya tetapi ..after so many tries ... tak berjaya jugak.
Ada orang mahu anak tetapi .. after so many diagnosis .. tak beroleh apa apa tanda pun
Ada orang nak khawin dgn seniwati Sarimah .. satu masa dahulu ..tetapi simpan misai lebat macam mana pun tak dapat jugak Sarimah itu ..
Ada orang mahu jadi itu dan ini ..  after so many adventures .. n isi borang JPA, SPP, SPA, Universiti itu dan ini..   tak berjaya jugak kerana .. banyak faktor kita kena jaga.  Contoh:  internal politiking, internal restu, restu dari langit , wahyu dari langit BIRU, politik opis dalaman ..

org org agama kata ..  tak ada rezeki untuk kau.  Dah.  Jgn sedih apa apa.

Lagi bersungguh - sungguh kau ..  mengejar pangkat dan darjat ..   lagi banyak kau isi borang itu dan ini ..tetapi jika dah depa tak nak tolong engkau ....  kau tak yah harap ..kau akan dapat ..itu dan ini / apa yg kau hajati.

Itulah lumrah alam.  Banyak kita kena tipu. Mengejar bayang-bayang seperti anjing dengan tulang di tepi sebuah kolam air yg dalam.

So ..jom kuar dakwah dan tabligh.  Ini usaha boleh jadi penolong kamu berhujah ..dgn Allah .. ini sahaja sumbangan aku untuk menolong agama Allah tersebar luas .. ke seluruh alam.  Buat semasa kita masih hidup sihat dan siuman.

Jom ..lupakan ..mereka itu.  Fokus kepada alam mati/ akhirat/ kubur/ padang masyar .. dan seterusnya.  Di dunia ..tidak akan kita jumpa satu noktah kepuasan .. kita akan jadi betul betul puas bila di akhirat kelak.  Di situlah segala ganjaran kita ..Allah bagi se adil-adilnya.  SEmua kebaikan walau sebesar sayap nyamuk pun..  tuhan akan balas dgn ganjaran setimpal ..  tetapi di dunia TIDAK.  TIDAKKKK.  Banyak pilih kasih ..kata orang melayu dan org Masjid Telipot, kota bharu kito tu.  Terimalah hakikat permainan dunia ini.   Ha..ha..

Bersyukurlah ..kau masih mahu mendengar ...Dr Umar Zaki datang dah ke tempat kau ini.  Bersyukur kau masih hidup lagi ..  jom keluarlah sehari sepagi dan sepetang di jalan Allah .   lebih baik dari dunia dan se isi-isi nya.  Janji Allah tetap benar!
Wallahu aklam.  

0 comments:

Post a Comment