apa itu ilmu?

Posted by sazali

Salam

Ramai orang selalu berkata ..kita mesti ada ilmu.

Orang alim zaman pasca Nabi Muhammad s.a.w. pun ..berhujah  kita akan maju dgn ilmu.
Orang zaman la ni pun kata begitu jugak. But what is ilmu, in the first place?

------------------

Ikut orang dakwah n tabligh ..

ilmu ialah sesuatu ..yg mana akan membawa kita hampir kpd Allah Taala hari demi hari. SEmakin tingi ilmu kita , kita semakin tunduk dan bertawadhuk ..  rendah diri dan rendah hati.. ikut rasmi padi kelantan ..semakin berat isi padi , semakin tunduk ke bawah dia ke arah tanah sawah padi itu ..

Tak kiralah ilmu itu .. ilmu matematik, fizik, kimia, psychology,  di mana guru gurunya ialah Isaac Newton, Pathagoras, Aristotle, Rajagopal ,  ....

selagi ilmu itu ..  selepas dipelajari ..  kita dapat mengenal siapa itu Allah ..  then ilmu itu adalah ilmu yg diredhai olehNYA

tetapi jika kita belajar Ph.D agama di Temple University , USA sekali pun atau di Mesir Universiti Al Azhar .. dengan guru guru yahudi  dan nasaro .. dan kesan dari ilmu tersebut kita semakin meninggikan diri, sembahyang seorang diri di hadapan peti TV di mana Leone Messi sedang bermain bola dgn Ronaldo (Real Madrid) jam 330 pagi ..  kita makan tak kesah punya ,.. sama ada .. halal atau haram ..isteri dan anak anak kita pun .. mempunyai contemporary view pasal hukum hakam agama ..  KIta pandang serong kat ustaz ustaz yg sedang bersiwak dgn batang kayu sugi/  kita gelak dan persenda-sendakan sunah nabi muhammad ..seperti cara pemakaian orang lelaki islam.. tinggi mata kaki seluarnya ..  dan tidak macam kita ..kaki seluar dibuat sebagai penyapu tak rasmi di jalan jalan raya New York, Madison Square, Times Square , etc etc .. kita dah tawar hati nak mengaji Quraan pun ... tak tahu bila waktu maghrib di Amerika sana ..dan  dan  dan  ..

maka percayalah .. ilmu itu bukan ilmu yg Allah redhai sedikit  pun.  

Kita rugi tuan hamba.

2)  oleh itu ..setiap hari kita mesti berdoa .. supaya Allah kurniakan kita taufiq dan hidayah ..supaya kita dapat mencari ilmu yg membawa kita hampir dgn Nya hari demi hari.  Ameen.

3)Proses 24/7 mencari limu .. semua ini ibadat ..tuan hamba.  Susah payah kita .. baca teorem matematik , buat pembuktian sebelahkiri sama dengan sebelah kanan .. 300 helai .. banyaknya kerja gali dan gali untuk buktikan bahawa ..  inilah ilmu matematik kepunyaan Allah jua.

o yes . susahpayah .. semua itu .. Allah kira sebagai ibadat.  Subhanallah.

Sekian.

Jangan cepat putus asa .. wahai anak anak ku .

Ke mana mana kau berada..  org org tua mu selalu berdoa ..agar kamu sabar , tabah, cekal hati..  menggali ilmu tuhan yang satu ..

Wallahu hu aklam.


0 comments:

Post a Comment