Kena hujan lagi

Posted by sazali

Salam

Tuhan maha berkuasa.  Dia boleh buat apa saja dia mahu.  Sekejap ALLAH kurniakan kita dgn hari panas yg terik dan sekejap lagi ..tiba tiba ..kita kena hujan yg lebat.  Ini semua kuasa Allah.

Makhluk tidak ada kuasa apa apa pun..  Allah lah yg maha berkuasa. Kalau dia nok we kito hujan sepanjang tahun pun dia mampu dan jika dia nok we kito hari panas terik macam di Padang Sahara , Afrika pun dia mampu buatkan.  Bila bila masa sahaja.

Ini adalah ilmu yakin/ beriman kpd kekuasaan Allah(mesejyg semua rasul Allah diturunkan ke bumi)  .. kita mesti yakin bahawa Allah Maha Berkuasa . Makhluk tidak ada kuasa apa apa pun.

Pernah tak .. anda saksikan ..ada org siap siaga nak kahwin.  .. berbulan bulan lama nya mereka bersiap sedia untuk majlis khawin anak kesayangannya.  Banyak wang dan masa telah dihabiskan ..  alih alih ..  tak jadi majlis tersebut.  Mengapa?

(i)  hati mempelai berubah .. dulu ada feeling kpd pompuan itu .. sekarang tak ada feeling apa apa lagi termasuk dengar jer kampung dia/  dia rasa menyampah///  so majlis cancelled tiba tiba.  Hero bertukar yg lain.  Sekelip mata jer.  sekejap ada feelings , sekejap tak ada feelings apa apa pun.

(ii)  tempat kahwin tiba-tiba musnah .. ditelan bumi seperti di Padang, Sumatra satu masa dahulu itu.  See siapa berkuasa di sini? manusia atau tuhan robul alamin?  Akhirnya .. kedua dua .. bakal pengantin mampu telan air liur sahaja .. why?  majlis mereka musnah , hancur segala galanya.  TUhan menghantarkan malaikat khas untuk menghancurkan kawasan kampung tersebut termasuk khemah khemah berwarna biru dan hijau itu.  So next time lah .. kita atur majlis mu itu.  Bersabar.  Sesungguhnya sabar itu separuh dari iman.

Kita kena yakin bahawa .. makhluk manusia hanya mampu merancang nak itu dan ini .. tetapi kata putus adalah dari Allah Taala yg mengawal semua benda siang dan malam dari negara kutub utara hinggalah ke kawasan artatika selatan nuh.  Semua ALLAH control.  Kun fa yakun DIA KATO JADI, JADILAHHH.. any time 25/8.

Jika kita tahu itu .. kita kena sandarkan semua kerja kita dgn ucapan INSYALLAH ..   (jika diizinkan Allah).  Banyakkan berdoa agar ..rancangan kita menjadi.  Ada org itu .. bertunang sejak Tahun 1 politeknik lagi .. after 5 , 6 years on the road dari kota bharu hingga parit rajo , johor .. dekat dekat nak khawin..  majlis cancelled.  Why? budak pompuan itu .. bertukar angin .. .. gilo kat budak yaman pulok doh.  Aduhai..  hati manusia ini .. semua tuhan kawal .. luaran dan dalam-dalaman.  Berdoalah agar .. kita tak berubah hati kerana org pompuan semakin lawa dan terus melawa.  Banyak pesaingan kita?

Sekian.

Wallahu aklam.

0 comments:

Post a Comment