Perkataan bunuh

Posted by sazali

Salam

Terdapat satu perkataan melayu yg mana semua bangsa tak suka cakap dan dengar.  Perkataan tersebut ialah tidak lain dan tidak bukan ialah '...  bunuh' yg membawa kepada satu kematian/ kemusnahan.

Di sini saya turunkan 2 dari perkataan ini.

(i)  bunuh pokok

Pokok rendang di tepi jalan utama membawa banyak bahaya dari segi ..  dia akan tumbang bila bila masa.  Oleh itu MPKB majlis bandaran kota bharu akan melakukan proses 'bunuh akar pokok ' tersebut.  Cara?  senang sahaja .. mereka cuahkan ..  minyak silinder kereta, motorsikal ke dalam bumi berdekatan dgn pokok pokok besar begini.  Lama kelamaan , pokok itu akan mati kerana akar akarnya sudah tak mampu .. menghisap , menyalur sumber air kepada batang pokok utama ini.  Kita tahu pokok itu mati melalui ..timbunan daun daun pokok yg mulai gugur .. sedikit dan banyak ..hari demi hari ..

hingga pada satu masa .. pokok itu akan kelihatan sakit, kering kontang dan .. senang untuk ditebangkan secara gergaji mesin.  Beres!

(2)  bunuh diri.

Ada orang di Amerika dan Jepun .. membunuh diri mereka sendiri dgn cara .. menembak kepalanya dgn pistol , minum racun ala filem hindu hitam putih pada satu zaman dahulu kala di tanah air kita dan ada juga melalui ..  pakai bom , pasang bom ala ..  perempuan arab yahudi.  Bila bom meletup ..semua organ manusia tidak boleh dikesankan lagi.

Mengapa mereka membunuh diri?  ada 5 sebab ..

2.1  frust cinta kerana simati ingat hero itu sahajalah lelaki idamannya dalam dunia fana ini untuk hidup semati dari sekarang sampailah ke titik datangnya kiamat

2.2  malu besar - ini selalu dilakukan orang orang jepun yg mempunyai pangkat yg terlampau tinggi.  Satu segi kita respect dia ni ..  kerana malu menerima rasuah . ..mereka membunuh diri dengan cara pedang samurai .. Hebat dari kaca mata org jepun denuh lah.

Kat negara kita .. siapa siapa yg didapati menipu .. zalim ...rasuah .. tidak berani berbuat sedemikian mcm jepun ..kerana .. mereka percaya ..  azab allah di neraka lagi dassyat tak terkata.

2.3  hilang sudah kenikmatan hidup bila semua saudara mara telah dibunuh oleh pihak musuh

Di negara arab sana, bila semua keluarga sudah tiada lagi di bumi ini .. maka si gadis memikirkan ..  buat apa hidup panjang lg.  Jom ..bunuh diri ..lg senang.  Sebab itu ..kita selalu mendengar dari TV .. seorang gadis arab mengembom diri sendiri dalam truk penuh dgn askar askar musuh bangsanya.

Settle?

2.4  heronya bunuh diri ..maka dia pun join sekalilah.

ini berlaku di india sana/  cara?  minum racun rumput dan lalang lalang ..  hingga mata mereka berpinar pinar ..berwarna hijau bercampur merah.  Tamatlah kesah mereka berdua.

2.5  bankrup ..hutang bank dan Ah long terlampau banyak

Bila bisnes rugi dan jatuh merundum ..  hutang syarikat terlampau banyak .. maka cara terbaik untuk bisnesman cina, taiwan, hong kong .. ialah bunuh diri dgn cara memakan satu pil 'xyz'.

------------

cerita di atas terjadi kerana mereka fikir tidak ada balasan di dunia akhirat sana.

mereka nampak dan percaya ..kehidupan hanya ada ..di dunia ini sahaja.

Orang islam haram membunuh diri. Kerana .. tak leh masuk syurga Allah ..yg kekal abadi.
tetapi ada sesetengah org itu ..sanggup bunuh anak kandungannya yg cacat ... yg masih berusia 1 - 3 bulan - kerana .. mereka percaya .. tuhan tak mampu memberi makanan/ rezeki untuk anak anak nya yg bakal lahir.  Oleh sebab itu ,, mereka dikategorikan sebagai org yg tersangatlah zalim/ awas ..  kalau anda tak bertaubat nasuha ..penatlah esok di padang masyar kelak.  Awas!AStahg firullah hal azeem.

Sekian.

Eloklah .. dengar sedikit sebanyak ajaran islam di surau , masjid itu.  Insya allah selamat.

sekian.
wallahu aklam

  

0 comments:

Post a Comment