buku buku Biografi

Posted by sazali

Salam

Sebagai rakyat Malaysia .. sudah tentu ramai antara kita ..terhutang budi dgn jasa Tun Mahathir PM keempat di negara yg bertuah ni.  Alhamdulilah.

Kita kena ucapkan berbanyak banyak Alhamdulilah ..kerana ..tanpa ikhsan Allah mencipta manusia bernama Mahathir Muhammad ..payahlah kita anak anak melayu nak maju ke hadapan.  Walaupun penulis ini anak jati kelantan ..  jasa Mahathir tersangatlah besar secara langsung mahu pun tidak.  Macam macam org cakap mengenainya ..  contoh .. tak suka negara islam lah, tak ada sunnah dalam kehidupannya lah .. macam macam maklumlah kita semua ada mulut tempayan .. tapi bagi saya ... sepanjang proses pembacaan buku 'Negara Kita' , ' Malay Dilemma', 'Doctor in the house', dan banyak lagi biography nya .. saya merumuskan .. Tun Mahathir merupakan negarawan sulung negara.  Patutlah oragganisasi saya mengurniakan Prof Kehormat  Bapak Pembangunan Malaysia

Berikut adalah sumbangannya:

(i)  sistem lebuhraya dibina pada zaman pemerintahannya/  anak anak Kelantan kena ingat ni selalu/ payah bergerak dari KB -->  KT -->  Kuantan -->  Kuala Lumpur .  Sekarang , Kuantan to Kuala Lumpur dah serba mudah dan cepat dah/  bersyukurlah.
(ii) anak anak melayu cerdas, cerdik, pintar ..ramai yg dapat biasiswa kerana 'Malay Dilemma'nya
(iii)  kita orang melayu mulai mengambil peluang perniaagaan peringkat kecil, sedehana dan besar  sehingga ke persada antarabangsa
(iv)  UNIVERSITI ISLAM MALAYSIA di Gombak
(v) Sistem Saraan Baru
(vi) pembinaan PUTRAJAYA dgn precinct nya.  Dulu kawasan itu ..tempat jin bertendang ..tetapi sekarang harga tanah di Sepang ..  jangan cakaplah .cukupnya mahal.
(vi)  light rail transit LRT
(vii) perbahasan secara intelektual antara ..  org org pandai pro kerajaan dan bukan pro kerajaan
(viii)  Sepang F1  Grand Prix Motorway
(ix)  Langkawi World  Yacht event  LIMA  Langkawi,  cycling troughout the peninsular Malaysia
(x)  Tun Mahathir, Dato' Seri Md Najib Tun Razak , black eye DSAI and IGP Rahim Nor
(xi) many more interesting events ..

--------------
Huraian lanjut:

Nantilah.

Why? tiba-tiba sakit perutlah.

--------------------------

Orang berjasa patut buat biografi dan kalau boleh ditulis oleh orang lain.  Why? tak bias/ tak syok sendirilah/  dan  senang anak anak malaysia masa kini dan generasi masa depan .. menghargai nikmat hidup dalam negara Malaysia tercinta ini.

Tanpa biografi ..  susah orang nak tahu itu dan ini terutama peristiwa berdarah 13 Mei 1969.  Pada masa itu penulis blog ini baru berusia 12 tahun dan merupakan  seorang anak kepada ayah berpangkat  polis  constable jah di Balai Polis Jerteh, Terengganu.

Wallahu hu aklam.
0 comments:

Post a Comment