bagus jika fleksibel sedikit

Posted by sazali

Salam

Saya suka belajar dari orang orang lain.
Sikap ini bagus untuk pendidik.

Kalau berjumpa Prof Dr Kadir UPM yang petah berbicara ..maka saya pun rapat rapat dengan prof agar bakatnya ...terperekcik kat saya sedikit.

Kalau berjumpa Mr Ong ...pandai menjual kereta Nissan di bandar Kota Bharu ...dengan Mr Ong lahbsaya berguru.  Bukan apa. Nak ambik faedah dengan cara dia menjual Nissan.

Skill menjual bukan senang kita perolehi dari buku teks atau berkursus. Kita kena perhatikan bagaimana seorang toke cina menjual dalam masyarakat melayu kelantan.
Stail dia cakap tepat berfakta dan kurang sangat pujuk rayu. Tetapi dlm berkempen nissan , dia tahu perbandingan antara proton dan nissan untuk jangka masa 5 atau 10 tahun.

2)  sekarang saya sedang berguru mengenai ..cara mengajar matematik dalam zaman pelajar yg serba tahu teknologi ICt dan media sosial fb, tweeter dan forum. Bahkan cucu saya irshad shahidin selalu menyebut ...tunggu tok ..download atuk?

Pelajar korea cemerlang dlm PISA dan TIMSS tetapi mereka tak seronok bersekolah.

Sedangkan pelajar malaysia dan indonesia berada di posisi belakang dlm kalangan negsra negsra yg menyertai PISA tetapi pada masa yg sama ..pelajar ini paling seronok pergi ke sekolah. Rujuk Zulkardi 2012 dari Indonesia.

Mengapa yer?  Boleh jadi guru korea mengajar Cara lama ...sedangkan pelajar pelajar mereka hebat berteknologi seperti filem korea, drama korea dan musik korea pun mengasyikkan.

di malaysia, pelajar kita seronok bercerita filem korea dan hindustan yg ditontoni di rumah. Pada kawan kawanlah mereka bercerita. Oleh itu bercerita cukup menyeronokkan dan mereka happylah.

Pendek cerita,

Sebagai guru, elok kita tanya diri sendiri

Bersediakah kita mengajar zaman STEM ini?
Pelajar kita tahu bnyk ICT dari guru mereka sendiri.Susah bukan kalau kita tidak fleksible dalam pedagogi dan exploration. Merujuk kepada gambar di atas, saya sedang berguru dengan Cikgu Zulkifli Jusoh guru MRSM PC mengenai keistemewaan mailmerge untuk tujuan membina 30 set kertas soalan matematik tambahan untuk Tingkatan 4,5 di Pengkalan Chepa. Gambar diambil d Lapangan Terbang Senai, johor.

Ayuh fikirlah sesuatu.
Mengajar dengan baik adalah satu ibadat, bukan ? Oleh itu marilah kita menolong diri kita dan murid2 kita semua. Kita menyampaikan ilmu dalam era i.c.t yg mana murid murid ini cukup selesa dan aman. Insya allah.

Sekian.
Wallahuvaklam

0 comments:

Post a Comment