kita bersyukur kerana ..

Posted by sazali

Salam


Kita bersyukur banyak-banyak kerana empat sebab di bawah ini:

Pertama, pembaca masih hidup lagi.
Selagi hidup, kita masih mampu melakukan banyak aktiviti seperti bekerja untuk mendapatkan nafkah di bumi ini.  Banyak perbezaan antara si hidup dengan si mati contohnya bila bulan Ramadhan al Mubarak menjelma.  Satu amalan sunnat pada bulan Ramadhan diangkatkan darjatnya ke taraf  amalan fardhu  dan  ...jika kita menjlankan satu fardhu ..diangkatNYA sebagai 70 kali fardhu.  Hanya si hidup sahajalah yg dapat menikmati ganjaran ganjaran megaPAHALA ini.

Kedua, ramai antara kita beragama islam.  Dengan nikmat ini, solat subuh berjamaah dan 2 rakaat solat sunatnya ..kita dihadiahkan ganjaran seperti ..anda mempunyai satu dunia dan kesemua isi kandungannya. Ini lebih dari seorang bilionaire.  Kenapa agak agaknya?  Jawapan mudah .. org yanag Allah sayang sahaja ..yg digerakkan hati dan semua anggota untuk bergegas gegas ke masjid untuk Solat Fardhu Subuh berjamaaah ini.  Tengok tu .. hanya org yg Allah sayang sahaja.

Ketiga, ramai antara pembaca budiman masih mempunyai seorang ibu masing masing yg masih sihat dan bertenaga insya allah dan alhamdulilah. Doa ibu besar impaknya. Restu ibu, restu Nabi dan restu nabi ..restu Allah yg esa.  Ingatlah resipi agung ni saudara saudari semua. He he he.

Keempatnya -  Syukur ..otak kita semua ok kan?  Otak ok jika jantung semua ok. Alhamdulilah.  Kesihatan jantung hendaklah dijaga. Rusak saluran jantung besar kemungkinan jantung pun payah untuk berfungsi.  Bila jantung rusak bnyk lagi organ yg berada dlm keadaan kritikal. Salah satunya ialah organ organ reproduksi. Itu pasallah penulis asyik berkempen ..jg lah jantung itu bersungguh sungguh. Al Quraan boleh digunakan sebagai senjata ...untuk menguatkan jantung.  Nantilah sy akan menulis pasal jantung ini. Satu hadith ..Surah Yasin adalah jantung di dalam sesebuah  Al Quraan. Hafallah ayat ayatnya secara serious. Panjang umur kita. Insyallah.  Tanda otak ok .. mereka tidak merokok.  He..he..he... tidak macho pun merokok ini.  Badan dan jari jemari semua busuk, gigi berkarat, jantung rusakkkkkk dan ...

Sekian.
Tidakkah anda merasai juga nikmat nikmat sebegini?

1 comments:

  1. suziana mohd tahir said...

    MashaAllah tuan..nikmat mana lagi yang hendak kita dustakan ya tuan..sudah baikkah tuan dari sakit perut? Semoga terampun segala dosa-dosa tuan..aamiin

Post a Comment