Jom kita berzikir , mahu?

Posted by sazali

Salam

Bila kita merasa bosan ..  orang orang tua selalu berpesan ..sebut sebutlah nama Allah banyak banyak.

Subhanallah

Al hamdulilah

Allahu hu akbar.

La ila ha ilallah ..muhammad dur rasulullah.

Astagh firullah hal azeeem  dan

panjatkan salawat kat Baginda Nabi Muhammad s.a.w.  Allahum ma sole ala muhammad ; wa ala a lihi syadina muhammad//

2)  Kita boleh baca ayatul kursi (banyak banyak)

dan

3) Kita boleh baca 3 ayat terakhir Surah Hashr setiap pagi dan petang.    Mengikut kuliah  Ustaz Nik Aziz Ni Mat di Pulau Melaka (Kota Bharu, Kelantan) .. dia kata ..kalau kita baca 3 ayat terakhir ini ..  70,000 malaikat akan menjaga kita di waktu siang dan 70,000 malaikat akan jaga kita di waktu malam .  Kiri kanan, atas dan bawah. Segenap penjuru 360 darjah.  Full Security!

Tak payah ..  pakai ..  body guard dari Nepal, Pathan (Pakistan) dan Madras mari.  He..he..  line clear atas jalan raya Malaysia all around the cities.

pokoknya .. adakah kita percaya (yakin) semua benda alah ini?  YAKIN kita semakin luntur ..bahawa Allah Maha Berkuasa / Makhluk tidak ada Kuasa sikit habuk punnng. Mu cayor ko ni?

--------------

Tuhan mencampakkan rasa bimbang ke dalam hati kita  ..kerana kita kurang mengamalkan zikirullah 24/7.  Apa yang saya nampak sepanjang jalan menaiki bas Transnasional dari Batu Pahat /  Kota BHaru / Kuala Lumpur melalui Gua Musang .. ramai pemuda pemudi melayu asyik sangat mendengar muzik , muzik , muzik sepanjang masa.  Telinga dengar muzik , tangan dan mata tengok handphone dan videos clips dari Samsung Tablet dan Apple iPAD.  

Oleh itu .. selepas terlampau banyak muzik & chit chatting .. datanglah risau, runsing, bimbang, takut dan ..akhirnya datanglah bala sembelit, buasir, kencing kotor, prostate cancer  dan ..operation bill so big mannnnn at Pantai Hospital.  Why?  We forgot Allah most of the time. See?

Bila kita ingat kepada Allah selalu selalu , maka Allah akan ingatkan kita sepanjang masa.  Jika kita mohon dari nya pertolongan , bantuan, hidayah dan taufiqqq .. ikhsan ALLAH  akan datang kpd kita EXPRESS tau?

Jom kita berubah adik adikku semua. Jom. Tak terlambat lagi niiii selagi hayat ada dikandung badan. Jom ..kita bertindak segera.  Ajakan saya bersifat santai sahaja.  

Sekian.
Wallahu aklam bis sawabbb.

0 comments:

Post a Comment